Statsministeren roste LOs sommerpatrulje og var glad ungdommene som jobbet i Oslo kommune hadde gode forhold
Geir Anders Rybakken Ørslien/LO
Statsministeren møtte ungdommer med LOs sommerpatrulje
I underkant av 100.000 under 30 år i Norge i dag er verken i arbeid eller i utdanning, og sommerjobb er for mange første vei for å få en fot innenfor.
nina.hanssen@lomedia.no
Anastasjya Malynocska er opprinnelig født i Kharkiv i Ukraina og kom til Oslo i fjor for å studere ballett og drømmer om å bli ballerina.
Men hun synes også det er kjekt å jobbe i parkvesenet i Oslo for å tjene litt ekstra lommepenger. Hun var en av de unge som søkte på sommerjobb i Rusken som samarbeider med Nav.
Dette er en del av sommerjobb-programmet til Oslo kommune der 4000 unge har fått jobb. Det er nylig varslet at dette vil bli 6000 neste sommer.
100.000 ledige ungdommer
I underkant av 100.000 under 30 år i Norge i dag er verken i arbeid eller i utdanning, og sommerjobb er for mange første vei for å få en fot innenfor. Ungdommene supplerer kommunens vedlikehold i bydelenes parker og fellesrom. Den ukrainske ungdommen trives veldig godt med å jobbe med å luke ugress og passe på planter og urter sammen med kollegaene Jakob Hansen (16) og Gautam Sharma (17).
I de store kassene foran dem i Sofienbergparken finnes det både salat, fennikel, kål og andre salatblader og inne i drivhuset har de tomat, chilli, rucolla og mye mer. De både luker i bedene og rydder søppel på sine vakter. Arbeidsleder og gartner Sunniva Heyerdahl (28) har nå gitt de pause slik at de kan la seg intervjue av LOs sommerpatrulje og slå av en sommerprat med statsministeren.
Siden 1985 har LOs sommerpatrulje reist rundt i landet og besøkt ungdommer i sommerjobber. Målet er å informere ungdommer om pliktene og rettighetene i arbeidslivet, organisere flere ungdommer i et LO-forbund, og hjelpe ungdommer som har utfordringer i jobben sin.
– Jeg snakka med Ukrainas president for to dager siden, forteller Støre og henvender seg til Malynocska.
– Thank you. Great to meet you, sier den ukrainske ballettdanseren og forteller om studier og sommerjobb i Oslo.
Familien er fortsatt i Ukraina, men danseren med de grønne fingre er glad for både å ha mange venner og fine kolleger i Parkvesenet. Ungdommene forteller at det var fint å bli intervjuet av sommerpatruljen blant annet fordi de ble påminnet om at det finnes verneombud og tillitsvalgte om de en dag skulle trenge hjelp en dag.
Stortrives i parken
– Men nå har vi det veldig fint her. Det er ryddige forhold, vi har grei timelønn og en god sjef, sier Sharma og ser bort på gartner Heyerdahl.
– Ungdommene imponerer meg. De jobber så raskt at jeg innimellom har utfordringer med å finne nok arbeidsoppgaver, forteller Heyerdahl.
– Dette er fint å høre. Her virker alt til å være i orden og det er flott. Slik er det ikke overalt, slår Sindre Hornnes, ungdomsrådgiver i LO fast.
Det er han som har ansvar for årets patrulje. Han forteller statsministeren at de i fjor oppdaget mange ungdommer som ble kameraovervåket, ikke fikk pausene de hadde krav på, de fikk ikke nok opplæring og mange følte det var stor uforutsigbarhet på jobben.
– De siste årene har vi sett en liten bedring der i alle fall de fleste har arbeidskontrakter, forteller han og sier at de i sommer skal besøke unge over hele landet og gleder seg.
– Dessuten har vi store forventninger på at regjeringen bidrar for å hjelpe ungdommer i jobb. Vi er ekstra glade for at vi sammen med AUF har fått gjennomslag i regjeringen på våre krav om Ungdomsgaranti, sier Hornes.
Statsministeren skryter av jobben LOs sommerpatrulje gjør, og håper ungdomsgarantien som innføres 1. juli vil få flere unge i jobb.
Geir Anders Rybakken Ørslien/LO
Innfører ungdomsgarantien nå
Statsministeren lytter og skryter av de frivillige ungdommene som siden 1985 hvert år har reist rundt i landet og besøker ungdommer i sommerjobbene.
– At unge arbeidstakere skal ha gode arbeidsvilkår og lønn burde være en selvfølge, men dette er ikke alltid tilfelle så jeg mener sommerpatruljen er et viktig bidrag for å sette fokus på dette, sier han og forteller at han for to uker siden snakket med ungdommer som jobbet i Bø Sommarland.
– Også i Bø Sommarland virket det som de hadde alt på stell og det er fint å se. Takk for at dere i LO patruljerer år etter år, sier han.
For å styrke arbeidslinja, har regjeringen satt de «neste 100 000» på dagsorden, sier han og henviser til antallet unge mellom 16 og 30 år som står utenfor arbeid, opplæring eller utdanning.
– Det er ikke de unge som svikter: Det er vi voksne, det er systemet. Og det er systemet vi nå utfordrer, endrer og forbedrer når vi gjennomfører ungdomsgarantien, som trer i kraft allerede 1. juli, sier han.
Støre innrømmer at han er stolt over at de ungdomsgarantien. I praksis vil det bety at flere ungdomsveiledere i Nav får mer tid til hver enkelt som trenger hjelp. For det er viktig at unge får tilbud om arbeid, men også sikre de en god oppfølging.
De unge som vi får ut i jobb skal også få en pensjon å leve av.
– Vi har også innført pensjonsopptjening fra første krone, minner statsminister Støre om, noe LOs representanter nikker til.
AUF-leder Astrid Hoem som også er med i parken er også godt fornøyd med det, før statsministeren ønsker ungdommene lykke til med studier og sommerjobb.
5 tips til unge i sommerjobb
• Sørg for å ha skriftlig arbeidskontrakt! Den skal fortelle deg hvor du jobber, hvor mye du får betalt, hva jobben din er og når du skal på jobb.
• Du har krav på grundig og betalt opplæring.
• Dersom du jobber overtid, så skal du ha overtidsbetalt.
• Bruk verneutstyr dersom jobben krever det. Det er sjefens ansvar å skaffe riktig utstyr, men ditt ansvar å bruke det!
• Du har krav på lønnsslipp. Ta vare på den!
• Bli medlem i et LO-forbund!
Kilde: LOs sommerpatrulje
5 tips til unge i sommerjobb
• Sørg for å ha skriftlig arbeidskontrakt! Den skal fortelle deg hvor du jobber, hvor mye du får betalt, hva jobben din er og når du skal på jobb.
• Du har krav på grundig og betalt opplæring.
• Dersom du jobber overtid, så skal du ha overtidsbetalt.
• Bruk verneutstyr dersom jobben krever det. Det er sjefens ansvar å skaffe riktig utstyr, men ditt ansvar å bruke det!
• Du har krav på lønnsslipp. Ta vare på den!
• Bli medlem i et LO-forbund!
Kilde: LOs sommerpatrulje
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen