JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnekamp

Sterke kvinner viser ansikt i LOs marskampanje

Norsk LO ville vise fram kvinnelige forbilder i internasjonal fagbevegelse. Det ble til en egen kvinnemåned-kampanje.
President Arjola Alik i Independent Trade Union of Public Administration i Albania er en av kvinnene som er med i LOs kvinnemåned-kampanje.

President Arjola Alik i Independent Trade Union of Public Administration i Albania er en av kvinnene som er med i LOs kvinnemåned-kampanje.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no 

– Ofte blir internasjonal fagbevegelse noe abstrakt som det kan være vanskelig å forholde seg til. Men i likhet med alt annet fagforeningsarbeid, så er det enkelte personer som står bak og jobber med sakene, sier nitiativtager Johanne Hovland i internasjonal avdeling i LO.

Mange av LOs samarbeidspartnere er sterke kvinner som utfordrer gamle og utdaterte hierarkier og strukturer i samfunnet, tar lederstillinger og bringer fagbevegelsen og samfunnet framover, forteller hun.

Gjennom partnerskap, prosjekter og samarbeid, jobber norsk LO tett med sivilsamfunn og fagbevegelse i Asia, Afrika og Latin-Amerika for å løfte kvinners rettigheter.

LO samarbeider med fagforeninger i over 25 land over hele verden. Kampen for likestilling er en rød tråd i LOs internasjonale arbeid.

8. mars i år startet kampanjen, der kvinnelige forkjempere fra hele verden viser ansikt.

Ukrainske Natalyya kjemper for friheten

En av dem som fronter kampanjen, er Nataliya Levytska fra Ukraina.

Hun er i dag nestleder i Confederation of Free Trade Unions of Ukraine.

– Nå går vi gjennom vanskelige tider. Vi kjemper for vår frihet og uavhengighet. Krigen er vanskelig for alle, men vi gjør så godt vi kan for å hjelpe, sier hun.

LO

Bakteppet kjenner vi fra mediebilder, der vi har sett titusenvis av sivile blitt drept, millioner av ukrainere har flyktet, og infrastruktur er ødelagt.

Skoler, sykehus og industribedrifter har blitt bombet.

– Vi vet ikke når krigen i Ukraina tar slutt. Våre medlemmer som tjener i de ukrainske væpnede styrkene kjemper for demokrati, frihet og fred ved frontlinjen, forteller hun.

Og sier at mange av deres medlemmer har blitt tvunget til å flykte fra sine hjemsteder og trenger hjelp til å finne overnatting, mat, helsetjenester og sysselsetting.

– Vi prøver å hjelpe medlemmene våre til å leve et normalt liv så langt det lar seg gjøre. Vi har også en stor oppgave foran oss for å finne ut hvordan vi skal bygge opp landet og økonomien etter krigens slutt. Med felles innsats fra hele verden kan vi sikre en rettferdig gjenoppbygging av Ukraina, skape nye anstendige arbeidsplasser og en stabil utvikling. Vårt håp er at de som flyktet til utlandet fra krigen vil returnere til Ukraina igjen, sier Levytska.

Skrev seg inn i zambisk historiebok

Catherine N. Kantumoya har allerede skrevet seg inn i historiebøkene i sitt hjemland som nestleder i Zambia Congress of Trade Unions (ZCTU).

Hun er den første kvinnen som noen gang har hatt denne posisjonen i denne organisasjonen.

– Det er et stort ansvar å bære på sine skuldre, sier hun.

LO

Kantumoya har ambisjoner om å bygge en bærekraftig og likestilt organisasjon som gir alle muligheter til å engasjere seg i fagbevegelsen.

Hun har 27 års erfaring fra arbeid innen økonomisk styring, og ti års erfaring fra administrasjon og ledelse.

– Det har ikke vært enkelt å komme dit jeg er i dag. Men jeg vil bruke min posisjon til å oppmuntre kvinner til å ta lederstillinger på hvert nivå i fagbevegelsen. Vi må sørge for at vi går fremtiden i møte med en fagbevegelse som gir like muligheter til alle i samfunnet, sier Kantumoya.

Bulgarske Michalieva setter fotspor etter seg

Michalieva fra Bulgaria er president i Federation of Independent Trade Union Organizations of the Light Industry i Confederation of Independent Trade Unions of Bulgaria.

Hun kjemper for at kvinner i fagbevegelsen klarer å stå i mange roller samtidig.

– Kvinnene vinner daglig kamper, samtidig som de også ofte har forventninger fra samfunnet som mødre og koner. Det er viktig at fagbevegelsen forsetter å kjempe for solidaritet med arbeidere i alle aldre i alle land i hele verden, sier hun.

LO

Selv sitter hun i IndustriALL Global Union Executive Committee i Europa, og har vært visepresident for den sørøsteuropeiske avsnittet i IndustryALL.

Tsvetelina jobber blant annet med ratifisering og implementering av internasjonale arbeidsstandarder, kollektive avtaler, utdanningsprogrammer og ser på hvordan man kan få ned lønnsforskjellene mellom kjønn.

Anna-Lissa engasjerer seg for filippinske hushjelpere

En annen som fronter kampanjen, er Anna Lissa Vargas i Malaysia som er engasjert i en organisasjon for filippinske hushjelper i utlandet – Association Of Nationalist Overseas Filipino Workers (AMMPO) 🇵🇭🇲🇾. 

Hun har jobbet i Malaysia i 13 år som hushjelp og vært medlem av AMMPO siden 2019.

– Jeg ble med i fagorganisasjonen fordi den har en veldig viktig oppgave – nemlig å lære og oppmuntre våre hushjelper til å kjempe for rettighetene sine. Det er veldig viktig for oss hushjelper å ha en sterk organisasjon i ryggen, slik at vi kan uttrykke behovene våre og kreve bedre rettigheter for hushjelper over hele verden, sier hun.

LO

En annen filippinsk kvinne som er med, er Kathy Melendres som i dag er leder i kvinnekomiteen i Alliance of Filipino Workers.

Hun ble med i fagbevegelsen for å kjempe for kvinners rettigheter og muligheter i arbeidslivet, spesielt i helsesektoren.

– Dette arbeidet er veldig viktig for meg, siden det gir kunnskap som jeg kan bruke til å endre forholdene for kvinner i arbeidslivet, sier Melendres.

Kunnskapen hun får, bruker hun påtil å opplyse og bevisstgjøre kvinner på hvilke rettigheter de har.

LO

Kjemper mot vold og trakassering

Arjola Alik fra Albania (bildet i toppen) er en annen kvinne som er med i kampanjen. Hun er i dag president i Independent Trade Union of Public Administration i Albania og medlem i kvinnekomiteen i Pan European Regional Council (PERC).

Arjola har jobbet 15 år som advokat i fagbevegelsen for å gi gratis rettshjelp til arbeidere, og spesielt jobbet mye med kvinnelige arbeidstakers rettigheter.

Hun har dekket alle slags saker fra vold på arbeidsplassen til rettslige tvister. Hun mener at det er viktig at kvinner og menn jobber sammen for å kjempe mot vold på arbeidsplassen og ellers i samfunnet.

The Union of the Independent Trade Unions of Albania (BSPSH) har spilt en viktig rolle for ratifisering av ILO-konvensjon C190.

– Det er viktig å ha nulltoleranse for vold på arbeidsplassen. Ratifiseringen av 190-konvensjonen mot vold og trakassering er et steg i riktig retning, sier hun.

Et ansikt til saken

Rådgiver Johanne Hovland, som selv kommer fra journalistikken, tror det er lettere for lesere å lese om fagforeningssaker når vi kan få et ansikt til saken.

Hun er stolt over kampanjen som norsk LO nå ruller ut på sosiale medier.

Hun sier at kvinnene de samarbeider med i den internasjonale fagbevegelsen tar posisjoner, kjemper for høyere lønn, sitter i komiteer for å utrede likestillingsspørsmål og påtar seg internasjonale verv.

– I mange av samfunnene de er i, er likestillingen langt fra oppfylt, men ved å endre fagbevegelsen innenfra, gir de også positive ringvirkninger til samfunnet rundt. Det prøver vi å vise fram i denne kampanjen, forteller Johanne Hovland i LOs internasjonale avdeling.

Les mer om kampanjen og kvinnene på Facebook-siden for LO Internasjonalt

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse