JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stolte, stresset og alltid i endring: Slik oppleves det å jobbe i staten

Høyt engasjement, høyere arbeidsbelastning og uforklarlige digitale mål preger hverdagen til statsansatte, kommer det frem av stor undersøkelse.
STØRRE ARBEIDSBELASTNING: Flere statlige ansatte ønsker å fortsette med hjemmekontor.

STØRRE ARBEIDSBELASTNING: Flere statlige ansatte ønsker å fortsette med hjemmekontor.

Colourbox

erlend.tro.klette@lomedia.no

Sjekker du jobbepost helt frem til leggetid? Er jobben din alltid i en «endringsprosess»? Blir du både engasjert og stresset av arbeidet ditt?

Da er faren stor for at du er statsansatt.

Det kommer frem av statsansatteundersøkelsen for 2021, som er gjennomført blant 4.136 medarbeidere og 769 topp- og mellomledere.

Dette er hovedpunktene om hvordan det oppleves å være ansatt i staten i dag:

1. Mer hjemmekontor, takk:

To år på hjemmekontor i pandemitiden har tydeligvis gitt mersmak for ansatte og ledere i staten. Tre av fire statsansatte ønsker å jobbe hjemme minst en dag i uken. Over halvparten vil jobbe hjemmefra mer enn to dager i uken.

Særlig de som sitter i kontorlandskap ønsker oftere å benytte hjemmekontor, og kvinner ønsker det i større grad enn menn.

Her svømmer de yngste mot strømmen: Blant ansatte under 30 år er det en betydelig gruppe som ikke ønsker å ha hjemmekontor. Mange ledere ønsker å benytte hjemmekontor, men i mindre grad enn medarbeidere og ikke like hyppig.

Les mer: Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse

Hvor i landet man jobber har utslag på graden av hjemmekontor som benyttes. Av de som har kontorsted i Oslo eller Viken svarer 71 og 65 prosent at de har hjemmekontor en dag i uken. Til sammenlikning svarer bare 34 prosent det samme i Nordland.

Andelen som ønsker hjemmekontor minst en dag i uken er også høyest i og rundt hovedstaden. Over 80 prosent i Oslo og Viken mot mellom 60 og 70 prosent i Troms og Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Trøndelag, og Innlandet.

– Dette tyder på at erfaringene vi har gjort oss gjennom pandemien vil gi varige endringer i arbeidshverdagen for statsansatte. Det vil bli vanligere med hjemmekontor, vi vil reise mindre og ha flere digitale møter, sier Bjørn Arild Gram, kommunal- og distriktsminister (Sp).

Statsansatte fikk reallønnsnedgang i fjor: LO Stat-lederen vil sikre at de statsansatte sitter igjen med mer penger i år

2. Høyt nivå av engasjement og stolthet …

Nesten ni av ti sier at de er svært engasjert i jobben sin. 82 prosent oppgir at de opplever arbeidsglede i jobben sin, og omtrent like mange at de er stolt av å være ansatt i sin virksomhet.

«Det er viktig for meg at arbeidet mitt bidrar til et felles gode» er den enkeltpåstanden som er høyest vurdert i hele statsansatteundersøkelsen.

Rett under nitti prosent av de som svarer oppgir at de er enige i at de har varierte arbeidsoppgaver, at de blir faglig utfordret, og at de har gode muligheter til å utnytte egen kompetanse.

Lederne i staten rapporterer at de i stor grad får brukt kompetansen sin i jobben. Over fire av fem svarer at de har en inspirerende jobb, mens blant topplederne stiger det tallet til hele 96 prosent. Ledere er generelt noe mer positive enn medarbeidere.

3. … men vanskeligere å balansere arbeid og fritid

Selv om engasjementet og stoltheten er høy, gir også mange statsansatte uttrykk for at arbeidsbelastningen er blitt større siden 2018, da forrige undersøkelse ble gjennomført.

Snaut halvparten sier seg uenig i påstanden om at de sjeldent er stresset på grunn av jobben.

Én av fem mener de ikke har en god balanse mellom jobb og fritid, mens en tredjedel av respondentene er uenige i at de normalt har en passende balanse mellom arbeidstid og arbeidsmengde. Enda flere sjekker jobbepost frem til de legger seg for å sove.

Det er ikke bare blant medarbeiderne at arbeidet sklir over i fritiden. Blant lederne svarer 65 prosent at de jobber hjemmefra utenfor ordinær arbeidstid hver dag eller flere dager i uken, sammenlignet med 35 prosent av medarbeidere. 60 prosent føler seg forpliktet til å svare på jobbrelaterte henvendelser i løpet av kvelden.

Ansatte føler seg overvåket av staten: – Graden av kontroll er hinsides all fornuft

4. Endring er den nye normalen

Det er kanskje ikke så overraskende at sunn arbeidsbalanse er vanskelig å oppnå, i hvert fall når man ser på tallene for omstillinger i staten.

Hele 72 prosent av de statsansatte oppgir at de har vært en del av en endringsprosess de siste tre år, eller fortsatt er midt i en, mens over fire av fem ledere oppgir det samme. Dette er tilsvarende tall som i forrige undersøkelse blant statsansatte.

«Slike prosesser kan ha negativ innvirkning på de ansatte, både på gjennomføringsevne og jobbengasjement – dog tilsynelatende mest av midlertidig art,» heter det i årets undersøkelse.

Til tross for dette er en høy andel av lederne innstilt på at endringer også vil skjer i tiden fremover. Å «lede i endring og omstilling» er den oppgaven flest ledere mener de kommer til å prioritere de neste tre årene, tett fulgt av mål- og strategiarbeid.

5. Digitalisering splitter og forvirrer

En type omstilling mange statlige virksomheter har vært gjennom de siste årene er digitalisering, både av tjenester og verktøy. Én av fire ansatte gir stort sett positive tilbakemeldinger på spørsmålene knyttet til digitalisering. På en annen side er like mange negative.

Et typisk svar fra lederne er at de mangler tilgang på nødvendig digital kompetanse. I tillegg opplever mange ledere at virksomheten deres ikke evner, eller har budsjett til, å nyttiggjøre seg av mulighetene den digitale utviklingen gir.

Samtidig mener 30 prosent av lederne at digitalisering av tjenester og arbeidsprosesser er blant de viktigste lederoppgavene frem mot 2024.

Les mer: Ny rapport avdekker sårbarheter i statlig IKT-sikkerhet

Det de fleste statsansatte er fornøyd med er tilgangen på digitale verktøy, og virksomhetenes evne til å ta disse verktøyene i bruk.

– Pandemien har ført til økt digitalisering i samfunnet. Statlige etater utvikler nye tjenester og digitaliserer arbeidsprosesser. Men det er en utfordring å få tak i riktig kompetanse. Samtidig må vi bli bedre på å involvere brukerne når det skal utvikles nye løsninger, mener kommunal- og distriktsministeren.

For det er ikke bare enkelt å forholde seg til den store digitaliseringen i staten. Det kan være vanskelig nok å forstå det selv, noe helt annet å formidle det videre: Bare én av tre statsansatte kan forklare sin virksomhets målsetninger på digitaliseringsområdet til en ny kollega.

Aktuelt: Fellesforbundet bryter forhandlingene i lønnsoppgjøret

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse