JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Streiker for første gang: – Det kom litt brått på!

Det sto ingen streikevakter utenfor forskningsinstituttet Nofima i Tromsø mandag formiddag. De tre NTL-medlemmene som var tatt ut i streik, måtte først lære hvordan dette skulle gjøres.
Etter mange tiår i arbeidslivet, deltar de tre NTL-medlemmene ved Nofima i Tromsø på sin aller første streik. Fra venstre: Tonny Enoksen, Lill-Heidi Johansen og Jan Arne Arnesen.

Etter mange tiår i arbeidslivet, deltar de tre NTL-medlemmene ved Nofima i Tromsø på sin aller første streik. Fra venstre: Tonny Enoksen, Lill-Heidi Johansen og Jan Arne Arnesen.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no,

nina.hanssen@lomedia.no

– Skrekkblandet fryd.

Slik beskriver de tre NTL-medlemmene det å skulle streike for første gang etter mange tiår i arbeidslivet.

Streiken startet i utgangspunktet mandag morgen, men de tok ikke umiddelbart oppstilling utenfor hovedinngangen til Nofima. Dagen ble i stedet brukt til et møte med NTLs utsendte forbundssekretær Sven Ivar Skodjevåg.

Han kunne svare på en rekke spørsmål – om alt fra bruk av arbeidsplassens mobil under konflikten til hvordan de tre kan bidra til å synliggjøre streiken. Noe av det de lurte på, måtte han sjekke nærmere med forbundskontoret.

NTL har rundt 940 medlemmer som dekkes av avtaler i NHO-området. De fleste jobber ved uavhengige forskningsinstitutter. Forbundsledelsen har lovet å besøke samtlige arbeidsplasser der medlemmer streiker.

Les mer: Hva handler streiken om? Her er forklaringa

Kom brått på

– Det kom litt brått på, dette her, sier Lill-Heidi Johansen.

– Det er vanskelig å være godt forberedt på noe man aldri har vært borti før.

Johansen er forsker og har tidligere vært tillitsvalgt i mange år. Nå har forskerkollega Jan Arne Arnesen tatt over stafettpinnen. Han beskriver situasjonen på første streikedag som litt uvirkelig.

Noe av det han og Johansen lurer på, er hvordan de skal forholde seg til kolleger og studenter. De er begge prosjektledere med ansvar for andre, yngre forskere. I tillegg har de oppgaver rettet mot studenter ved byens universitet.

– Hva gjør vi for eksempel hvis de vi jobber sammen med, lurer på videre framdrift? Og kan vi fortsatt veilede studenter?

Forklaring: Dette bør du vite om streik. 16 spørsmål og svar

Mest utover dem selv

Av Nofimas rundt 400 ansatte, jobber en firedel ved kontoret i Tromsø. Tradisjonelt har NTL stått sterkt innen matforskningen, men akkurat ved dette kontoret har forbundet nå bare fire medlemmer, hvorav tre deltar i streiken.

Den tredje er Tonny Enoksen som jobber som driftstekniker. Fraværet hans kan fort komme til å merkes blant forskerne, for om utstyr går i stykker, pleier Enoksen å være på pletten for å fikse det.

Streiken deres kommer neppe til å merkes i offentligheten. De mener likevel det er viktig å delta, som en solidaritetshandling.

– Det er et bevisst valg å være med i et LO-forbund. Vi er opptatt av å stå sammen og støtte hverandre i en slik situasjon, sier de.

Vel vitende om at en streik på et oppdragsfinansiert forskningsinstitutt først og fremst går ut over dem selv. Hvis forskerne ikke er på jobb, får de heller ikke skaffet Nofima oppdrag som genererer inntekter.

Fra neste dag skal de sørge for at streiken blir synlig på utsiden av jobblokalene. I hvert fall i noen timer hver dag. De er ikke så mange til å dele på vaktene.

Debatt: «Streik er et viktig virkemiddel for omfordeling av makt og rikdom»

Opptrapping fredag

NTL har akkurat nå i overkant av 120 medlemmer på seks virksomheter som er i streik. På fredag trappes streiken opp med over 100 av NTLs medlemmer i SINTEF.

Pål Kjærstad, 2. nestleder i NTL, er opptatt av å få fram hvorfor NTL er så engasjert i den pågående streiken.

– Forskjellene i samfunnet øker, prisveksten rammer alle arbeidstakere hardt og da er det ekstra skuffende at NHO ikke ville komme våre krav om økt kjøpekraft i møte, sier Kjærstad.

NTLs tariffavtale for Forskning og undervisning er gjelder på i overkant av 40 ulike virksomheter. Hovedtyngden er forskningsinstitutter, de øvrige er ulike organisasjoner og ideelle virksomheter.

– Det er viktig for NTL at disse medlemmene får økt kjøpekraft og at hoveddelen av oppgjøret gis som like generelle kronetillegg til alle, sier Kjærstad.

Han legger til at det er de som har minst som rammes hardest når prisens stiger slik som nå. NTL har også flere medlemmer som er klare for streik i den varslede opptrappingen på fredag.

– På fredag trappes streiken opp med over 100 av NTLs medlemmer i Sintef, forteller Pål Kjærstad.

Øker presset: LO varsler tredje opptrapping: – Vi kan streike lenge

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse