JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SiO har inngått intensjonsavtale med Toma

Studentsamskipnaden i Oslo vil danne eget driftsselskap med privat aktør

Studentsamskipnaden i Oslo vil skille ut 50 serviceansatte til et nytt selskap, opprettet i samarbeid med et privat firma. De tillitsvalgte forstår ikke formålet og er bekymra for rettighetene sine.
USIKKERHET: NTL-erne i Serviceenheten i Studentsamskipnaden i Oslo misliker planene om å skille dem ut i et nytt selskap, opprettet i samarbeid med et privat firma. Fra høyre tillitsvalgt Glenn Larsson, Andreas Hansen, Roger Knapper og Trond Kristiansen

USIKKERHET: NTL-erne i Serviceenheten i Studentsamskipnaden i Oslo misliker planene om å skille dem ut i et nytt selskap, opprettet i samarbeid med et privat firma. Fra høyre tillitsvalgt Glenn Larsson, Andreas Hansen, Roger Knapper og Trond Kristiansen

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Rett før jul annonserte Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og selskapet Toma at de ønsker å lage et felles selskap som skal forvalte, drifte og vedlikeholde SiOs eiendommer og boliger.

Tanken er at de rundt 50 ansatte som har disse oppgavene i dag føres over til det nye selskapet, som skal eies av SiO (49 prosent) og Toma (51 prosent).

Formålet oppgis å være styrking av kvaliteten og fleksibiliteten i tjenestene de leverer, samt å «være konkurransedyktig i markedet både hva gjelder pris, kapasitet og kvalitet.»

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Bekymrede ansatte

Leder Glenn Larsson i NTL Studentsamskipnaden i Oslo forteller om flere bekymringer blant medlemmene som er berørt. SiO og Toma skal først bli enige om opprettelsen av det nye selskapet, før de ansatte skal begynne å forhandle om betingelsene.

– Det blir som en virksomhetsoverdragelse, og alt skal forhandles. Vi har ikke fått lovnader om å få med oss AFP eller lønns- og arbeidsvilkår. Det blir viktig for oss, sier Larsson.

AFP-rettighetene er spesielt viktige for dem som er over 55 år, som kan få problemer med å tjene opp AFP-pensjon dersom de skifter arbeidsgiver.

– Det er en del av de som har passert 55 år, som ønsker å få med seg AFP-pensjonen. Om det blir en bedrift uten AFP, må de plutselig jobbe til de er 70 år, poengterer han.

Kollegaene Trond Kristiansen, Roger Knapper og Andreas Hansen deler bekymringene. De lurer på om et nytt selskap kan miste kontrakten med SiO på et senere tidspunkt, og tror det blir mye papirarbeid dersom «alt» skal faktureres.

– Det er synd at de gjør dette, og jeg skjønner ikke hva de skal hente. Vi kan jo godt samarbeide med andre, uten å danne nye selskap, sier Kristiansen.

– Jeg tror ikke dette blir til det beste for studentene, sier Knapper.

LO spår pensjonssmell for sliterne

«Joint venture» med Toma

– Det er selvfølgelig en usikkerhet blant medlemmene. Arbeidsgiver har lovet å behandle oss pent, men det er jo ikke noen garanti, sier Larsson.

Prosessen som har ledet fram til intensjonsavtalen mellom SiO og Toma har vært lang, i følge den tillitsvalgte. Det startet med at vaktmesterne og håndtverkerne i SiO ble samlet i en serviceenhet i fjor. Ledelsen og de tillitsvalgte har hatt samtaler annenhver uke.

– Det har blitt sagt at outsourcing er én mulighet, «joint venture» som én eller videreføring i SiO som en siste. Rett før jul fikk vi beskjed om at det ble «joint venture» med Toma, og at dette var det beste av to verdener, sier Larsson.

Han bemerker at han håper det stemmer, og at de får beholde det de har i SiO i dag.

– Vi håper vi får en deal, spesielt på AFP, oppsummerer han.

Renholderne tapte mot ISS

NTL kritiske

Forbundssekretær Pål Kjærstad i NTL sier at forbundet er svært skeptiske til at SiO går sammen med et selskap som skal tjene penger på tjenester som SiO utfører selv i dag.

– Etter hva jeg vet, er SiOs planer at arbeidsoppgavene fortsatt skal gjøres av de samme ansatte, men det skal ikke lenger stå SiO på deres lønnsslipp. SiO er en ideell organisasjon som ikke selv skal ta ut profitt eller være med på å finansiere profitt i selskaper de kjøper tjenester fra, sier han.

Han mener SiO best sikrer studentvelferden ved å utføre tjenestene helt i egen regi. Nå følger forbundet med på hva som skjer med lønns- og arbeidsvilkår.

– Det er enda usikkert hvilke konsekvenser dette vil kunne få for våre medlemmer, lønns- og arbeidsvilkår er viktig å sikre i slike tilfeller, noe vi jobber med nå, sier Kjærstad.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Adm. dir: – Vil styrke kompetansen

Administrerende direktør Lisbeth Dyrberg i SiO sier det er for tidlig å si noe om lønns- og arbeidsvilkår og AFP for de ansatte.

– Vi kan ikke si noe om detaljene rundt dette ennå. Vi har en løpende og god dialog med de tillitsvalgte. Rammer og vilkår blir et tema i den pågående prosessen mellom SiO og Toma, og i den videre dialogen med tillitsvalgte, skriver hun i en epost.

Hun sier alle ansatte får jobb i det nye selskapet, og at «Selskapet skal ha sunne og gode forhold for sine ansatte med bakgrunn i en god personalpolitisk plattform.»

Hun poengterer at SiO har studentvelferd som sin kjerneoppgave, og at deres 8500 studentboliger skal bli 3000 flere framover.

– Nye bygg er langt mer teknisk komplekse enn tidligere som følge av teknologisk utvikling og digitalisering. Dette stiller andre krav til kompetanse og systemer enn tidligere, og det er behov for å profesjonalisere teknisk drift og forvaltning av eiendomsmassen, uttaler Dyrberg.

Hun mener tilknytning til et større og spesialisert miljø i Toma vil gi bedre leveranser til SiO, og styrke grunnlaget for faglig og personlig utvikling hos medarbeiderne. Hun peker på at Toma er en av de største norske leverandørene på dette området.

– Vi ønsker at en partner skal tilføre ledelsesressurser, systemer og kompetanse. Særlig er kompetanseplanene og utviklingen av medarbeiderne av stor betydning for SiO.

– Det står i pressemeldinga fra Toma at: «Det er en felles målsetning at selskapet skal være konkurransedyktig i markedet både hva gjelder pris, kapasitet og kvalitet.» Hvor er det dette selskapet skal konkurrere?

– Hovedformålet er å levere tjenester til SiO, men det utelukkes ikke at selskapet på sikt kan tilby tjenester til kunder med lignende behov. Det sentrale er at det nye felles selskapet skal tilby tjenester til SiO som skal tåle sammenligning i markedet både på pris og kvalitet, skriver hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse