Terje Dyrstad, avdelingsdirektør Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og Valgjerd Bakka Skauge, utredningsleder i KDD, forklarte på LO Stats Landskonferanse departementets arbeid med tillitsreformen.
Morten Hansen
Tillitsreformen krever ny tankegang i departementene
Målet er mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne, men det betyr at staten må endre og fornye seg.
morten@lomedia.no
Tillitsreformen i staten, som skal gi mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne, er godt i gang. Men Terje Dyrstad, avdelingsdirektør Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og Valgjerd Bakka Skauge, Utredningsleder i KDD sier det er et omfattende arbeid. Det finnes ingen rask løsning.
– Man er nødt til å samarbeide på tvers, og man er nødt til å koordinere arbeidet, sier Dyrstad.
En av utfordringene er måten staten er bygd opp.
Lære av hverandre
Dyrstad forklarer at staten er stort sett er bygget opp vertikalt. Budsjetteringssysteme, belønningssystemene og rapporteringssystemene går mellom topp og bunn i – mellom departement, etater og den enkelte enhet. Men, påpeker Dyrstad, problemene er veldig ofte horisontalt. Altså mellom etater og enheter som rapporterer til forskjellige direktorat og departement.
– Problemene berører mange departementer og områder på en gang. Kanskje burde og budsjettene være horisontale. Når man kommer i en situasjon at noen må betale for gevinsten, er det ikke så lett når man har et vertikalt system, sier Dyrstad.
– Flere må jobbe på tvers
Han mener det får innvirkning på gjennomføringen av tillitsreformen. For flere må jobbe på tvers.
– Det er derfor vi har erfaringsseminarer. Sånn at vi kan lære av hverandre. Og så jobber vi med tverrgående prosjekter. Men det kreves nok mer enn det, understreker Dyrstad.
Han synes det går bra med arbeidet, men understreker at det er en komplisert reform. Dyrstad mener den er så komplisert at han stiller spørsmål om det kan kalles en reform.
– Jeg kaller det fornyingsarbeid i praksis. Man må ta vare på det beste vi har i forvaltningen, men og være åpen for å gjøre nye ting. Altså gjøre begge ting på en gang.
Indre motstand
Å gjøre ting på en ny og annerledes måte kan være vanskelig å gjennomføre. Dyrstad og Skauge erkjenner at det er en viss motstand ovenfra, samtidig som det trengs trykk på framdriften fra samme hold.
Dyrstad innrømmer at det er utfordrende å få departementene til å bryte med tankegangen om å styre vertikalt. I tillegg treffer reformen ulikt i de forskjellige etatene og enhetene. Det er opp til de enkelte virksomhetene om må velge selv hvor de vil starte.
– Det er de som vet hvor skoen trykker. Noen må kanskje jobbe med rutiner som er detaljerte ovenfra. Da må de sette fingeren på problemet og gjøre noe med det. Noen har dårlig samarbeidsklima mellom ledelse og tillitsvalgte. Tillitsreformen treffer ulikt, men det er forventninger om at noe skjer. Reformen styres ikke fra toppen, men det er klare forventninger derfra, sier Dyrstad.
Frihet
På LO Stats Landskonferanse var det mange som trakk fram mangel på autonomi – eller frihet. Dyrstad er ikke sikker på at mangelen på frihet er et stort problem.
– Det må vi i så fall undersøke mer. Men noen undersøkelser viser at de som jobber ytterst, i større grad føler seg bundet på hender og føtter, sier Dyrstad.
Han påpeker at det kan det være utfordrende å gjøre noe med. For tillitsreformen har noen dilemmaer.
– At det er noen dilemmaer i tillitsreformen skal vi være de første til å innrømme. For mer frihet til å ta valg ute i virksomhetene kan komme i konflikt med likebehandling og rettssikkerhet. Men da må vi finne løsninger lokalt som ivaretar begge to, sier Dyrstad.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge