Utdanning
Tillitsvalgt kritisk til detaljstyring av Politihøgskolen
I forslaget til revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge penger til 100 nye politi-studieplasser.
NTL-tillitsvalgt Åsmund Birkeland ønsker at Politihøgskolen selv skal avgjøre hvor studieplassene skal lokaliseres, og ikke detaljstyres fra departementet.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Samtidig presiserer departementet at hvilke avdelinger disse studieplassene skal opprettes i ikke er avklart.
Dette får Åsmund Birkeland, ansatt ved Politihøgskolen og styremedlem i NTL-foreningen der, til å reagere.
– Vi har et departement som tiltar seg retten til å detaljstyre hvor den fysiske undervisningen av politistudenter skal foregå. Det har skjedd siden 2019, uten utredning og faglig begrunnelse. Jeg vil nesten si det er mislighold av den norske politiutdanninga, sier han.
Undrer over prioriteringer
I den første pressemeldinga som ble publisert, stod det i følge Politiforum at statsråd Emilie Enger Mehl (Sp) ville jobbe for at flest mulig av plassene skulle legges til avdelingene i Stavern eller Bodø, men at kapasitetshensyn gjorde at mange av studieplassene måtte legges til Oslo-avdelingen nå i høst.
Dette ble senere fjernet, og departementet opplyste til Politiforum at en kladd ble publisert ved en feil og at det publiserte sitatet ikke var godkjent av politisk ledelse.
Dette betrygger imidlertid ikke Birkeland ved PHS:
– Jeg er redd vi har en regjering og minister som legger mer vekt på distriktspolitiske hensyn enn kvaliteten i politiutdanninga, sier han.
Håper å unngå oppsigelser
Han understreker at han ikke er opptatt av at Politihøgskolen skal ligge i Oslo. Men at eventuelle vedtak om relokalisering må skje gjennom grundige utredninger, som også vurderer rekruttering av fagfolk og fasilitetene.
– For å være en ordentlig høyskole må PHS ha tilstrekkelig kontroll over sine materielle betingelser, for å kunne planlegge, ha attraktive og trygge arbeidsplasser og drive utvikling, sier han.
Om den endelige fordelingen av studieplasser blir slik at Oslo får en betydelig andel, mener Birkeland det redder cirka 20 stillinger ved skolen. Bare de siste årene har de gått fra rundt 60 fagansatte til litt over 40.
– Planen var at vi skulle miste opptil 20 til, men om det blir flere studenter til Oslo, som vi vil bli glade for, slipper i sannsynligvis å si opp folk på kort sikt i alle fall, sier han.
NTL-magasinet har bedt Justisdepartementet om å kommentere Birkelands kritikk, men har ikke mottatt noe svar.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.