Tillitsvalgte i Forsvaret er for opptatt av å kjøre omkamper, mener kontreadmiralen
Kontreadmiral Elisabeth Natvig mener at tillitsvalgte i Forsvaret kunnet fått til bedre omstillingspakker for de ansatte på Andøya, om de ikke hadde vært så opptatt av å kjøre omkamper.
Kontreadmiral Elisabeth Natvig i Forsvarsstaben (i midten) mener at tillitsvalgte kunne fått til bedre omstillingspakker for Andøya om de hadde brukt kreftene annerledes, og ikke brukt ressursene på omkamper på politiske beslutninger.
May Berg
may.berg@lomedia.no
Natvig fra Forsvarsstaben besøkte NTL Forsvarets representantskapsmøte i går for å snakke om Forsvarets utfordringer.
Natvig er kjent for å være direkte, og rettet ramsalt kritikk mot måten de ansattes organisasjoner forholder seg til den den gigantiske innsparingsprosessen som regjeringen har iverksatt gjennom Forsvarets langtidsplan (LTP).
Bare innen 2020 skal Forsvaret spare 2,5 milliarder kroner og kutte 886 årsverk.
• Forsvarssjefen vil kutte 317 millioner kroner på vedlikehold i Forsvaret
Tillitsvalgte og omkamper
Natvig mener at organisasjonene er for opptatt av omkamper, og hun mener at de kunne brukt kreftene bedre til det beste for sine medlemmer. Hun trakk fram kampen mot nedlegging av Andøya flystasjon som et eksempel.
– Regjeringen slapp litt for lett unna i forhold til å komme med feite omstillingspakker til Andøya. I stedet brukte dere ressurser på omkamper, sa Natvig, som la til at også mange uniformerte høyt oppe i systemet kjempet mot nedleggingen.
– Det mener jeg også er en feil rolleforståelse, sa Natvig.
• Fagforeningene gir ikke opp kampen for Andøya flystasjon
Natvig utdypet overfor frifagbevegelse.no etter møtet:
– Jeg mener at det ofte kan være nyttigere å gå inn i slike prosesser og se hva man kan få til innenfor de gitte rammene, i stedet for å kjempe mot beslutningene. Noen ganger kan man få til det beste resultatet mens man er i en tidlig fase av omstillingen. Da er de fleste mer raus med omstillingsmidler i starten, enn de er langt ut i prosessen, sier Natvig.
Politisk rolle
Natvig fikk motbør av Geir Tore Land når det gjelder tillitsvalgte og omkamper:
– Vi ivaretar den medbestemmelsen vi har i Hovedavtalen. Som ansatte skal vi også medvirke til å utvikle virksomheten vi jobber i. De som sitter med den faktiske kompetansen, er våre medlemmer, arbeidstakerne, og det er de som vet hvor skoen trykker, sa Land.
Forbundssekretær i NTL Leif Helland påpekte at NTL, ved siden av å ivareta sine medlemmer, også har en politisk rolle og et politisk engasjement å ivareta.
Stina Hassel, organisasjonssekretær i NTL Forsvaret, spurte Natvig om hun hadde en plan B hvis man ikke lykkes med de planlagte effektiviseringstiltakene.
– Problemet med disse effektiviseringsgevinstene er at pengene allerede er omdisponert til høyere prioritert virksomhet. Hvis vi ikke får gjennomført innsparingene, må vi finne pengene et annet sted, sa Natvig.
Hun påpekte videre at Forsvarsstaben er nødt til å se på nye effektiviseringstiltak, som ikke nødvendigvis vil få effekt i denne perioden, men som vil kunne iverksettes i neste runde og lappe på det som eventuelt mangler av uttak
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.