JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tina vil at LO skal ha en mer ambisiøs klimapolitikk

Klima og olje vil skape temperatur under LO-kongressen.
Tina Andersen Vågenes var med på å utforme forslagene NTL har sendt inn om å bremse oljeaktiviteten.

Tina Andersen Vågenes var med på å utforme forslagene NTL har sendt inn om å bremse oljeaktiviteten.

Ole Palmstrøm

Saken oppsummert

anders@lomedia.no

En gjentakende debatt på LO-kongressen er spørsmål om klimatiltak og framtiden for olje- og gassnæringen i Norge.

Det kan det fort bli i år også, og dette blir satt på spissen i kapittelet «Rettferdig grønt skifte» i LOs handlingsprogram.

Norsk Tjenestemannslag har sendt inn rundt 40 forslag til dette kapittelet.

Tina Andersen Vågenes er en av NTL-medlemmene som har vært med på å utforme forslag til LO-kongressen.

Nå er hun spent på hvordan det vil gå med dem.

Vil gå lenger

Flere av forslagene har fått støtte fra sekretariatet, som vanligvis betyr at de blir vedtatt.

Men det er også de som ikke er anbefalt vedtatt, og dermed må de kjempes inn i LOs program.

Blant disse finnes en formulering om at «store deler» av ressursene på norsk sokkel må ligge urørt, i stedet for formuleringen «deler av».

NTL har også foreslått at LO skal jobbe for at det ikke åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel, og at Lofoten, Vesterålen og Senja og andre sårbare områder må varig vernes som petroleumsfrie områder.

I utkastet fra LO ser Andersen Vågenes forbedringer, spesielt når det gjelder å bevare natur.

– Det er en del forslag der om å innlemme naturmål sammen med klimamål, som er anbefalt tatt inn. Det er store forbedringer, og viser en god forståelse for at natur ikke må glemmes, sier hun.

– I tillegg ser vi økende støtte for at Norge må være en internasjonal pådriver for forpliktende avtaler og solidaritet med land som rammes hardest av klimaendringer. 

Samtidig er det større motstand når det gjelder å bremse oljeaktiviteten.

– Som alltid er oljepolitikken mest kontroversiell, spesielt på leting og det å la ressurser ligge, men også det å ha en plan for utfasing av olje- og gassvirksomheten. Det er ikke forslag det er så populært å komme med, sier hun.

Men Andersen Vågenes er overbevist om at en slik plan er helt nødvendig.

– Fagbevegelsen er klar over at om man ikke er proaktiv, så er det andre som kommer til å bestemme hvordan den omstillingen kommer til å være. Vi skjønner at det er upopulært med en plan for å legge ned arbeidsplasser i olje- og gassnæringen. Men vi mener man trenger en plan for å skape nye, trygge arbeidsplasser for å omstille seg i takt med at markedet endrer seg og etterspørselen går ned, sier hun.

Grundig arbeid

Utformingen av forslagene startet for Andersen Vågenes' del i en klima- og miljøgruppe blant medlemmer i NTL Sentralforvaltningen.

De skrev ned forslag, diskuterte dem på en samling, og sendte de videre til forbundet. Der ble det ny debatt, og innsending til LOs programprosess.

– Vi som deltok var hovedsaklig medlemmer som jobber med klima-, olje- og rettferdig omstillingsproblematikken. Det var ikke alle våre forslag som ble sendt videre, men ganske mange. Og det er fint, mener hun.

Når alt skal avgjøres på kongressen neste uke, er hun helt klar over at det handler om å finne kompromisser.

– Kompromisset fra forrige kongress, om at noe olje må ligge urørt, er i realiteten ikke veldig ambisiøst. Vi mener det absolutt ikke er å gå langt nok om man skal møte klimakrisen, sier hun.

Samtidig har Andersen Vågenes klare forventninger om at LO flytter politikken i en mer klimavennlig retning.

– Det er kanskje ikke realistisk å tro på et vedtak om letestans, men vi håper jo på et kompromiss som går på at man skal planlegge for at oljenæringen komemr til å gå nedover, og vil bli fases ut, og at man må planlegge for hva som skal skje etterpå og hvordan kompetansen som finnes i og rundt næringen kan brukes, sier hun.

Før den tid skal det debatteres i salen, en redaksjonskomite kan bli satt på saken, og det skal skapes allianser i kongressalen.

Andersen Vågenes jobber blant annet med Broen til Framtiden-samarbeidet, og har mye kontakt med de involverte forbundene der, som NTL, Fagforbundet, LO i Oslo, HK og EL og IT Forbundet.

– Vi håper våre kamerater i fagbevegelsen, tør å stå på de kravene for en mer ambisiøs og solidarisk klimapolitikk, selv om vi vet det er vanskelig i disse tider, sier hun.

Les også: To LO-forbund vil stanse all ny oljeleting

Klar for ny debatt

På forrige kongress var daværende NTL Ung-leder Martin Kvalvik meget aktiv i debatten rundt klima og oljeaktiviteten.

Han husker det som tøft, og moro.

Nå er han tillitsvalgt i NTL NAV, og har på nytt vært med på å utforme deres kongressforslag. Han er delegat for LO i Buskerud i år.

– På forrige kongress var dette den store saken, og jeg jobba 95 prosent av tida med én setning om klima og olje. Det var en viktig sak, og veldig gøy, og vi opplevde at det ble et kompromiss ved at LO sa at noe olje skulle bli liggende, sier han.

Kvalvik stiller seg bak NTLs klimaforslag, men tror debatten på kongressen vil arte seg noe annerledes i år.

Martin Kvalvik, tillitsvalgt i NTL NAV.

Martin Kvalvik, tillitsvalgt i NTL NAV.

Katharina Dale Håkonsen

Han viser til målinger som sier at klimasaken er mindre viktig for folk i år enn ved valget i 2021.

– Jeg tror unge har blitt mer fremmedgjort av hele spørsmålet, og lurer på hvorfor de skal bli sittende med problemet når generasjonene før ikke har gjort noe med det. LO-kongressen har mye å bety for generasjonene som kommer etter oss, fordi det den vedtar har så mye å si for hvordan oljepolitikken blir forvalta, påpeker Kvalvik.

Han mener det er ekstra viktig å vedta noe i år som viser ambisjoner for dette feltet.

– Økonomien vår trenger at Norge tar ansvar og finner nye måter å tjene penger på som vil overleve også etter at oljealderen er forbi. Spesielt når USA gjør som de gjør, sier han.

Kvalvik tror ikke debattene blir like tøffe i år som sist, og han mener forslaget til tekst på dette feltet tar innover seg i større grad at omstillingen må komme.

– Historiebeskrivelsen og analysen av hva som skal skje er bra, men de gjør ikke noe med politikken. De sier A, men ikke B. Som at vi må ha mer grønn industri og faktisk ha bremsen på olje og gass, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss