JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trekker fram et stort problem med politikernes nye plan for Forsvaret

Forsvaret skal få 4600 nye ansatte framover. Men det er ikke mulig uten å satse på sivilt ansatte, mener NTL Forsvar.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter tur med ubåten KNM Utvær. (Arkivbilde)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter tur med ubåten KNM Utvær. (Arkivbilde)

Haakon Mosvold Larsen / NTB

anders@lomedia.no

Langtidsplanen for Forsvaret legger opp til en stor satsing på Forsvaret. Det skal kjøpes mye nytt utstyr, og det skal bli mange flere folk: 4600 flere ansatte og 4600 flere soldater de neste 12 år.

NTL Forsvar, som organiserer mange sivilt ansatte i Forsvaret, har vedtatt en uttalelse fra sitt representantskap som sier at dette ikke er mulig uten å rekruttere mer sivilt personell.

Uttalelsen påpeker at det allerede i dag står mange militære stillinger ledige, og at arbeidsmarkedet i Norge går godt.

«Å rekruttere og beholde personell vil være en av de største utfordringene for forsvaret de neste 12 årene.», heter det i uttalelsen.

Nyvalgt leder Rune Bjørseth mener det illustrerende at det er full enighet på Stortinget om langtidsplanen.

– Det er historisk at alle enes om planen, og det viser alvoret i situasjonen vi står i, sier han.

Nyvalgt leder i NTL Forsvar, Rune Bjørseth.

Nyvalgt leder i NTL Forsvar, Rune Bjørseth.

Anders Hauge-Eltvik

Personellutfordringer

NTL Forsvar har ingen tro på at å utdanne flere innen Forsvaret, lokke tilbake folk som har sluttet eller bruke private selskaper som leverandører i større grad kan løse dette.

«NTL mener det kunne vært en økt andel sivilt ansatte i disse støttefunksjonene uten at det går ut over beredskapen.»

Uttalelsen peker på støttefunksjoner som økonomi, personellforvaltning, logistikk, kjøkken, varslingstjenester, brann og etterretning som eksempel på områder sivile kan utføre mer oppgaver enn i dag.

«Med den positive effekten at militært personell blir benyttet på rett sted i organisasjonen.», understreker NTL Forsvar.

Bjørseth mener Forsvarets utfordringer med personell har blitt tydelige for alle i det siste.

– Selv om det er enighet om planen er det noen svakheter i den, som må jobbes med i iverksettelsen av planen framover, sier han.

Vil ha stopp i kutt

De er også kritiske til at langtidsplanen legger skjerper kravene til effektivisering, som skal utgjøre 2,5 milliarder kroner innen 2030. Dette mener landsforeningen er en urealistisk ambisjon.

De viser til at effektiviseringene i dag kun skjer i støttefunksjoner, som er svært presset på ressurser. I en tid der Forsvaret skal vokse kraftig.

«Da er det kontraproduktivt at innkjøpere, økonomimedarbeidere og logistikere med god virksomhetsforståelse og lang erfaring ser seg om etter annet arbeid på av disse kuttprosessene.»

Lederen sier det er gledelig at medlemmene rundt om på basene slipper å bekymre seg for nedlegging framover, og at man heller skal ruste opp.

– Vi ser fram til å jobbe videre med dette, og få ro rundt ting. Det gir motivasjon for oss i styret at vi går fra kutt til vekst i Forsvaret.

NTL Forsvar påpeker også i uttalelsen sin at langtidsplanen ikke setter noen konkrete mål for å redusere klimautslippene fra sektoren. Landsforeningen mener Forsvaret har en klar egeninteresse av å satse på klima- og miljøtiltak, og at langtidsplanen burde vært mer ambisiøs på dette feltet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse