Unge NTL-ere tror vervepotensialet er stort på IT-avdelingene
UX-designerne Tonje Fiskvik og Frida Hope Carpenter vil ha mer aktivitet for å vinne vervekampen mot Tekna og Nito.
REKRUTTERING: Tonje W. A. Fiskvik (t.v.) og Frida Hope Carpenter jobber med IT i Skatteetaten, og ser stort vervepotensiale for NTL i deres yrkesgruppe i flere statlige virksomheter.
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
– Jeg var i gang med å verve noen kollegaer på IT-avdelingen. Men når Nito kom med en Osprey-sekk, meldte en av dem seg inn der, forteller Frida Hope Carpenter.
Hun er UX-designer i Statteetaten, divisjon IT, og er delegat på NTL Ung-konferansen. Hun og kollega Tonje. W.A. Fiskvik vil ha et sterkere NTL og mener det er et stort potensial i IT-avdelingene i Skatteetaten.
– Vi er 1000 IT-ansatte bare i Skatteetaten, og så har du Nav, politiet og mange andre etater. Men man må komme inn tidlig, sier Hope Carpenter.
Tøff konkurranse
De opplever det samme fra avdelingene der de jobber, i Oslo og Mo i Rana: At mange kommer ferdig organisert fra studiene. Selv var Hope Carpenter medlem i Akademiker-forbundet Tekna nesten hele studieløpet. Det var de som var mest «på».
– Navnet «Tekna» hørtes relevant ut for IT-studiet mitt, og jeg tenkte at det var det samme så lenge jeg var organisert. Men det gikk mest i CV-kurs og «Slik får du mest lønn», forteller Hope Carpenter.
At kjæresten var med i NTL gjorde at hun begynte å legge mer vekt på solidaritet og den samfunnsmessige betydningen fagforeninger har.
– Jeg meldte meg inn i NTL et halvt år før jeg var ferdig på studiet. Nå når jeg er hva NTL Ung er skulle jeg gjerne ha vært med her hele studieløpet, sier hun.
UTVIKLING: Hope Carpenter (t.v.) og Fiskvik mener NTL må utvikle innholdet i medlemskapet og bidrar med sine innspill på NTL Ung-konferansen som arrangeres 6.-8. mars.
Anders Hauge-Eltvik
Må gi noe «mer»
Fiskvik og Hope Carpenter mener det er fullt mulig å verve mange kommende IT-arbeidere, og da må fagforeningene være synlige både på studiestedene og når de kommer ut i arbeidslivet.
– Man må komme inn tidligere. Da jeg ble ansatt var det 19 som startet samtidig. Selv om mange var organisert fra studietiden, var det en gylden anledning til å snakke med 19 ansatte.
De minner om at fagforeninger er ekstra viktige for unge ansatte som gjerne kommer rett fra studiene.
– For mange unge kan en ny jobb være den viktigste sosiale møteplassen, spesielt om du flytter til et nytt sted. Det er viktig at vi ser på hvilke virkemiddel som er relevante for dem, sier Fiskvik.
De to tror ikke det er nok for et forbund å argumentere med solidaritetstanken og historien, men også noe mer håndfast.
– For å argumentere med ideologi må du gå ganske grundig til verks. Vi må vise at vi er tett på hverdagen, og at medlemmer ser verdi av medlemskapet utover å kunne gå på kurs, sier Fiskvik.
Innholdet er viktigst
Selv om de er trygt organisert i NTL, og jobber i en stor etat, mener de to det er nødvendig å fylle medlemskapet med mer aktivitet.
– I Mo i Rana er det et stort NTL-miljø, men det er et svakt NTL Ung-miljø, konstaterer Fiskvik.
De tror NTL må bruke tiden fram mot neste landsmøte, der navnedebatten fort kan dukke opp igjen, til å spisse identiteten sin.
– Forbundet kan godt bare hete «NTL» for min del, men vi må jobbe med omdømmet og «innsida» av hva NTL skal være, sier Fiskvik.
Muligheten til å påvirke framtida er nemlig årsaken til hvorfor de to deltar på NTLU Ung-konferansen.
– Vi er framtidas NTL, når vi går fra å være i Ung-alder til vanlig medlemskap. Jeg vil være med på å skape mitt framtidige forbund, sier Fiskvik.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.