JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Universitetet på Ås går over til valgt rektor: – Seier for demokratiet

Det ble «close race» men flertallet av ansatte ville ha en valgt ledelse ved NMBU. En stor historisk seier for universitetsdemokratiet, mener tillitsvalgte.
ENDRING: N;BU skal gå over til valgt rektor, framfor å ansette denne. NTL NMBU er glade for vedtaket.

ENDRING: N;BU skal gå over til valgt rektor, framfor å ansette denne. NTL NMBU er glade for vedtaket.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det ble denne uka arrangert et åpent styremøte i festsalen for å bestemme ny styringsmodell for Universitetet for miljø- og biovitenskap (NMBU) på Ås.

Valget sto mellom to alternativer: Om rektor skal velges av ansatte og studenter, eller ansettes.

Her hadde både studenter og ansatte snakket varmt om at det må bli endring slik at ledelsen skal kunne velges. De fikk en knapp seier og det ble 6–5 for valgt rektor og bytte av styringsmodell.

I vedtaket heter det at «styret vedtar å endre styringsform ved NMBU, slik at rektor velges av studenter og ansatte, og samtidig fungerer som styreleder, jf. Uhl § 4–6. Styret ber videre administrasjonen legge fram for vedtak i de kommende styremøter forslag til endring i blant annet Valgreglementet for NMBU».

Det gjelder både styringsreglementet, delegasjonsreglementet og personalreglementet for NMBU. Etter vedtaket ble det holdt et lukket styremøte.

Seier for demokrati

Leder Signe Kroken i NTL NMBU puster nå lettet ut etter at universitetsstyremøtet er over, og at de nå får en valgt rektor kan gå inn i en ny tid med mer demokrati ved institusjonen. 

Det er tredje gang på åtte år at universitetsstyret har diskutert dette. Men 3. desember kom altså seieren.

I likhet med de andre fagforeningslederne ved NMBU, Lena Marie Kjøbli (Forskerforbundet) og Anne Gravdahl (Akademikerne), kjempet Kroken for å få en valgt rektor.

NTLs leder ved NMBU sier at de er glade over at flertallet i styret har styrket de ansattes og studentenes innflytelse. Hun tror avstanden til en allerede sterk faglig ledelse blir nå enda kortere.

Signe Kroken, leder i NTL NMBU.

Signe Kroken, leder i NTL NMBU.

Nina Hanssen

– Det gir rektorrollen økt legitimitet og vil styrke omstillingsevnen og selve prosessen. Innføringen av valgt ledelse og tradisjonell styringsform har tjent universitetene i Norge godt i flere tiår. Nå er modellen tilbake og vi ser framover, sier hun.

Krevende situasjon

Ifølge Kroken handler det nå om å arbeide sammen for å løfte NMBU ut av de økonomiske utfordringene de står i, blant annet etter mange år med ostehøvelkutt.

– Dagens regjering har gitt litt mer til NMBU i år, men langt fra nok, sier hun.

Kroken mener også at denne beslutningen om å øke demokratiet vil ytterligere styrke NMBU sin posisjon som et ledende universitet innen bærekraft.

I praksis vil dagens ansatte rektor Siri Fjellheim sitte fram 1. august neste år, og Hanne Refsholt som eksternt oppnevnt styreleder til samme dato. Så blir det da et demokratisk valg av ny rektor våren 2025.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse