Utviklingsministeren: – Vi må stå opp mot Trumps bistandskutt
Utviklingsministeren vil ha en samlet europeisk front mot president Trumps nylige frys av amerikanske bistandsmidler.
ALVOR: Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) sier det trengs et tett internasjonalt samarbeid for å redusere skadevirkningene av USAs bistandskutt.
Jan-Erik Østlie
nina.hanssen@lomedia.no
Utviklingsminister Åsmund Grøver August (Ap) har gått rett inn i en alvorlig situasjon for utviklingsarbeidet i verden etter Trumps kutt i amerikansk bistand. Dette ble tema på en demokratikonferanse torsdag, som samlet representanter fra ulike deler av fagbevegelsen, inkludert Luc Triangle, generalsekretær i International Trade Union Confederation.
Konferansen ble arrangert av LO, YS og Unio der flere innledere uttrykte dyp bekymring over konsekvensene av Trumps politikk som går utover de aller fattigste. Aukrust understreket flere ganger at det er viktig nå å snakke sammen og ikke minst at en sterk fagbevegelse trengs som en motvekt til det som skjer i USA.
Enorme konsekvenser av bistandsfrys
Liv Tørres i LOs internasjonale avdeling, og tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp, ledet debatten som handlet mye om Trumps frys av bistandsmidler.
– I 2023 finansierte de utviklingshjelp med omtrent 68 milliarder dollar som blant annet gikk via den amerikanske arbeiderbevegelsens solidaritetsarbeid «Solidarity Center». Nå stenger alle kontorene og programmer i ganske mange land opphører over natta. I går hørte jeg blant annet at 20.000 sørafrikanere knyttet til fagbevegelsen som har drevet et hiv/AIDS-program må stanse arbeidet. Slike ringvirkninger ser vi nå i mange land, sa Liv Tørres.
Hun utfordret panelet til å komme med løsninger. Utviklingsminister sa at han denne uka hadde hatt møte med både Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp og Jan Egeland i Flyktninghjelpen.
– Dette er høyt på vår agenda nå. Regjeringen er opptatt av dette, sa han.
Han er klar over at det er dramatiske følger for norske bistandsorganisasjoner etter at Flyktninghjelpen må stanse USA-finansiert nødhjelpsarbeid i svært mange land og der også Norsk Folkehjelp har satt all amerikanskstøttet mine- og eksplosivrydding på vent i 12 land og sier opp 1700 ansatte.
– Dette rammer ansatte, fagbevegelsen og ikke minst millioner av folk på bakken. Nå må vi ha en klar strategi for hvordan vi skal møte dette, understreket Aukrust.
Han mener responsen fra Europa har vært utilstrekkelig sammenlignet med tidligere mobiliseringer mot Trumps politikk. Både han og resten av panelet understreket viktigheten av samarbeid på tvers av landegrenser og sektorer.
Les også: USA kutter penger til minerydding: – Katastrofale konsekvenser
Samarbeid på tvers
– Vi må arbeide sammen, både land på regjeringsnivå, men også sammen med partnere, sa Aukrust.
Det var en offensiv Aukrust som snakket ideologisk om hvorfor dette er en solidaritetskamp arbeiderbevegelsen har en plikt til å ta. Han sier at regjeringen kommer til å være tydelige i internasjonale møter framover og at både statsminister, utenriksminister, finansminister vil være på Munchenkonferansen sammen med han denne uka. Særlig er han villig til å kjempe verdens mest sårbare som nå direkte blir rammet av Trumps politikk.
– Men dette er en kamp vi må kjempe sammen med dere i fagbevegelsen. En sterk fagbevegelse er viktig nå, sa han og pekte både på LO-leder Peggy Hessen Følsvik, ITUC-sjef Luc Triangle og de andre fagforeningslederne i rommet.
Selv lovte han å brette opp nå ermene og ser fram til å diskutere med blant annet kolleger fra andre land. Etter at Aukrust hadde løpt for å rekke Munchenflyet fortsatte samtalen. Også Luc Triangle var tydelig i sitt budskap og berømmet den norske regjeringen for å være offensiv nå. Han vet også at det er kraft i arbeidstakerorganisasjonen i Norge.
DEBATT: På demokratikonferansen som ble arrangert torsdag, ble situasjonen for bistandsarbeidet et viktig tema.
Jan-Erik Østlie
– Fagbevegelsen er veldig ressurssterk. Fagbevegelsen er en nedenfra-og-opp folkelig organisasjon, og det er denne kraften vi nå må bruke for å stå opp mot den negative utviklingen. Politikken fra USA utfordrer også den internasjonale fagbevegelsen på flere områder. Vi er nødt til å revurdere måten vi jobber på slik at vi blir mer effektiv og samarbeide på tvers av landegrenser blir enda bedre, sa han.
Triangle sier de ikke har noe annet valg enn å håndtere den nye virkeligheten, som han mener helt sikkert vil vare de neste tre-fire årene.
– Jeg mener amerikanerne har fullstendig feiltolket i betydningen av «soft power» når de nå kutter bistanden og stenger Solidarity Center-kontorer fordi finansieringen tar slutt. Skjønner de ikke at de da etterlater seg et gap der andre vil komme inn? Jeg tenker at norsk arbeiderbevegelse må reflektere over disse hullene nå og vi må spørre oss hvilke nye muligheter har vi når det gjelder utviklingshjelp, sa han.
Les også: Verdens mektigste fagforeningsleder om Trump, Musk og spenningene i verden
Kraften i fagbevegelsen
Triangle sier at bistandskutt også rammer fagbevegelsen direkte.
– Mye av vårt arbeid er prosjektfinansiert. Hvordan skal vi nå klare å lønne alle våre mennesker som leder og jobber med viktige prosjekter om likestilling, lederprogrammer, LHBT+ og ikke minst ungdomsprosjektene, sier han.
Triangle sier vi alle må være modig nå og stå opp for våre verdier som er langt fra de USA forfekter nå.
– Vi må tørre og si vi er uenige. Hvis vi gjør dette kollektivt og målrettet så blir vi hørt, sier han.
![Warning](/neodirect/static/9/New elements 2024/Icons/warning.png)
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.