SEIER: Joachim Frivold (f.v., forbundssekretær i NTL) og LO Stat-sekretærene Vibecke Solhaug og Finn Olav Haga er fornøyde med at Arbeidsretten fastslår at lønna ved ansettelse skal fastslås i hele lønnstrinn.
Ole Palmstrøm
Vant i Arbeidsretten: Sikrer bedre kontroll med lønnsutviklinga i staten, mener tillitsvalgte
Lønnstrinnssystemet i staten ble undergravd, mener NTL og LO Stat. Nå har de vunnet fram i Arbeidsretten og får stoppet praksisen.
anders@lomedia.no
Arbeidsretten har avgjort en sak mellom NTL og LO Stat mot staten, som fastslår at når noen ansettes i staten, skal lønna oppgis i et lønnstrinn for de som er medlemmer i forbund tilknyttet LO Stat eller YS Stat.
Det er ikke lov å gi et kronebeløp i tillegg til lønnstrinnet fra hovedlønnstabellen. Det samme gjelder når lønna til den nyansatte skal vurderes etter ett år.
NTL og LO Stat mener dette er en viktig avgjørelse. De mener at ikke å bruke hovedlønnstabellen ved ansettelse skader lønnssystemet deres.
– Det er en undergraving av vårt system. Hovedlønnstabellen er viktig for oss fordi det gir oss mulighet til å gjøre gjennomgående grep for lønna i staten ved å gi tillegg på tabellen. Når det kommer tillegg utenpå dette, svekker det hovedlønnstabellen, sier sekretær Finn Olav Haga i LO Stat.
Kronetillegg er tillatt å bruke ved lokale lønnsforhandlinger og som følge av ansiennitetsopprykk, men ikke når arbeidsgiver skal foreta lønnsinnplassering ved ansettelse.
Haga påpeker også at slike tillegg ikke blir regulert i tariffoppgjørene, slik som lønnstrinnene blir.
Må gi lønn i lønnstrinn
Den konkrete saken handler om en ansettelse i Statens undersøkelseskommisjon for helse og omsorgstjenesten (UKOM) der en person ble ansatt uten innplassering i lønnstrinn.
Den manglende innplasseringen i lønnstrinn ble rettet opp i ordinære forhandlinger. Arbeidsgiver oppfylte sin plikt etter Hovedtariffavtalen og vurderte lønnsplassering på ny innen 12 måneder etter ansettelse.
Resultatet av vurderingen var et nytt kronetillegg som ikke samsvarte med noe lønnstrinn.
Norsk Tjenestemannslag (NTL) protesterte lokalt, og løftet saken opp til LO Stat. Kravet var at når arbeidsgiver skal angi lønn ved ansettelse eller etter ny vurdering innen ett år, må lønnsjusteringen gis som hele lønnstrinn.
Staten, ved Kommunal- og distriktsdepartementet, var uenig, og mener at hovedtariffavtalen til LO Stat og YS er en minstelønnsavtale som ikke står i veien for å gi kronetillegg.
Flertallet i Arbeidsretten, 6 mot 1, ga LO Stat støtte i sitt syn, under tvil.
De skriver at lønnstrinnene ikke har fått en annen funksjon etter endringene som har gjort, og at avtalen ikke er en minstelønnsavtale.
Arbeidsretten mener å se en sammenheng mellom hovedtariffavtalen til Akademikerne og Unio, som ikke har lønnstrinn, og tvisten som har oppstått med LO/YS-avtalen.
Flertallet mener praksis fra ansettelser på denne avtalen ikke har noe å si for ansettelser av LO- og YS-medlemmer.
Arbeidsretten påpeker også at blant annet ordinære lokale forhandlinger fortsatt kan gis som kronebeløp, siden dette er spesifisert i avtalen.
Økende bruk
De tillitsvalgte i NTL og LO Stat er godt fornøyde med å ha vunnet fram. De har merket en økende bruk av slike ekstra tillegg.
– Vi har en opplevelse av at dette har tiltatt over tid, og spesielt etter 2016 da vi fikk to ulike avtaler i staten. Nå har vi fått fastslått at måten staten har opptrådt på er ikke i henhold til tariffavtalen, sier forbundssekretær Joachim Frivold i NTL.
Han mener staten har utvikla «skyggesystem» ved å gi slike tillegg – som undergraver både lønnstrinnssystemet og forhandlingsretten.
– Skal de gjøre det må de forholde seg til de prosessene vi har avtalt, sier han.
Sekretær Vibecke Solhaug i LO Stat mener dette er viktig å få fastslått:
– Dette har vi ikke avtalt, og da kan ikke staten gjøre som de vil. Staten har hatt et ønske om å gjøre dette i flere år, sier Solhaug.
Nå forventer de tillitsvalgte at staten følger opp avgjørelsen i Arbeidsretten, orienterer statlige arbeidsgivere om dommen og konsekvensene av den.
– Vi forventer også at staten endrer statens personalhåndbok og klargjør forskjellene mellom hovedtariffavtalen med LO Stat og YS Stat kontra Akademikerne og Unio, sier de.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen