Leder Inger Sigridnes i NTL Veg sier Vegvesenet burde hatt mer penger, blant annet for å sikre veiene for mer ekstremvêr.
Ole Palmstrøm
Statsbudsjettet
Veiansatte føler seg ikke tatt på alvor
Inger Sigridnes som leder NTL Veg sier at budsjettforslaget ikke innfrir forventningene i år heller.
nina.hanssen@lomedia.no
– Budsjettet øker med 8,6 prosent, og møter således langt på vei lønns- og prisveksten, men heller ikke mer, sier leder Inger Sigridnes i NTL Veg.
NTL Veg er en av de største fagforeningene i Statens vegvesen med sine vel 900 medlemmer, og organiserer alle yrkesgrupper i staten og i virksomheter med offentlig tilknytning.
– Det er smått med penger til nye utbyggingsprosjekter, og vi får heller ikke det vi trenger til drift og vedlikehold eller videre satsing på teknologiutvikling, sier hun om forslaget som ble framlagt av finansministeren i dag.
River seg i håret
Sigridnes sier at hennes medlemmer er opptatt av å ha rammevilkår for å drive målrettet og kostnadseffektivt.
– Nå river de seg i håret over at politikerne er villige til å bruke milliarder på administrativt tullball og oppsplitting, men er kjipe på pengene for å få lagt nye rør med større diameter som kan ta unna større vannmengder, og således forebygge mot et våtere og villere klima, som vi vet vi har i vente, sier hun.
Oppsplitting koster dyrt
Med dette bakteppet hadde ikke Sigridnes særlig optimistiske tanker foran budsjettfremleggingen.
– Vi har ikke penger til utvikling nå, men så er det vel heller ikke annet å vente, gitt den oppsplittingen vi har fått i vegsektoren, med Nye Veier, 15 fylkes-vegvesen, OPS-prosjekter (offentlig-privat samarbeid) og så videre, sier hun.
Sigridnes understreker at denne oppsplittingen koster milliarder hvert år, som da ikke kan brukes ute på veiene.
Vedlikehold er avgjørende
Den driftige tillitsvalgte i NTL Veg er bekymret for fremtiden.
– Drift og vedlikehold er helt avgjørende for å unngå enormt større kostnader i fremtiden. Vår jobb er å sikre vår infrastruktur som veier, bruer og andre ting, legger hun til.
Hennes medlemmer er opptatt av samfunnssikkerhet og beredskap, men ifølge Sigridnes så opplever de nå at budsjettene ikke tar tilstrekkelig høyde for deres behov.
Vil veksle inn innleide med faste ansatte
En ting hun mener er oppløftende er at departementet nå har gått bort fra kravet om maksimalt 4500 ansatte i etaten.
– Dette gir oss mulighet for å veksle inn noen av de tusen innleide med egne ansatte, og det er veldig bra for det vil spare oss for mange millioner og bidra til å sikre en bedre og mer stabil kompetanse, avslutter Sigridnes.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø