VISER BEHOVET: Pandemien har vist hvor viktig jobb ansatte i offentlig sektor utfører, og at det trengs trening for å få til et godt samarbeid når kriser rammer.
Kathrine Geard
Ostehøvelkutt, samfunnssikkerhet og beredskap
Vi får stadig færre folk med mindre tid til å jobbe for samfunnssikkerheten, mener NTL-lederen
God samfunnsberedskap er ikke mulig uten en sterk offentlig sektor, mener lederen av Norsk Tjenestemannslag (NTL). Hun advarer mot flere ostehøvelkutt.
merete.jansen@lomedia.no
Kjersti Barsok var en av flere forbundsledere i LO som deltok på Stortingets høring om samfunnssikkerhet og beredskap 19. januar.
Solberg-regjeringen har laget sin andre sikkerhetsmelding, som beskriver politikken for en fireårsperiode. Mens den første meldingen hadde hovedfokus på beredskap, rettes oppmerksomheten denne gangen særlig mot forebygging.
Agenda-forsker: Sentraliseringen er med på å svekke vår felles beredskap
– Må sikres nok ressurser
Under høringen sa NTL-leder Kjersti Barsok at det er positivt at regjeringen har fylt beredskapsbegrepet med et bredere innhold enn tidligere.
Samtidig brakte hun med seg flere advarsler og oppfordringer til politikerne i justiskomiteen.
– En helhetlig koordinert beredskap krever at de ulike etatene sikres nok ressurser til å utføre sine samfunnsoppdrag på en god måte. Her er vi rett og slett ikke enige i framstillingen i stortingsmeldingen, sa hun på video fra kontoret.
Kutt med ringvirkninger
NTL har i flere år påpekt at ABE-reformen, eller ostehøvelkuttene i offentlig sektor, får store ringvirkninger når det gjelder sikkerhet og beredskap.
Saken fortsetter under bildet.
ABE-REFORMEN: Stadige kutt gir færre folk til å løse oppgavene med samfunnssikkerheten, advarte NTL-lederen. Hun deltok på høringen via skjerm.
Skjermdump
Barsok nevnte noen eksempler på hva NTLs medlemmer driver med på dette området: De jobber for jobber for sikkerhet i luften og på sjøen, trygge veier, sikring av arbeidsplasser og stabil energiforsyning over hele landet.
– Problemet vårt, og grunnen til at vi er her i dag, er jo at våre medlemmer opplever at det blir stadig mindre tid og folk til å løse disse oppgavene, sa Barsok og føyde til:
– Vi opplever at beredskapsetatene ofte er gjenstand for høye ambisjoner fra alle regjeringspartiene, men det er jo samtidig rart å høre dem gjenta at «staten er for stor og for dyr». Hvilke av disse etatene har vi egentlig råd til å bygge ned? Folkehelseinstituttet? Helsedirektoratet? NVE? DSB? Ostehøvelkutt er en farlig øvelse!
Koronarapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da covid-19 kom til landet, tross advarsel i november
Sivilforsvaret bygget ned
En ting er etatene hver for seg, noe annet er det samarbeidet som er helt nødvendig, ikke minst i en krisesituasjon. Barsok mener at blant annet pandemien tydelig har vist oss hvor vanskelig det er når mye skjer på likt. Der fremhevet hun spesielt Sivilforsvarets rolle.
– Det har ikke vært måte på hva slags beredskapskapasitet Sivilforsvaret skal ha, også under koronapandemien. Sivilforsvarets oppgaver innebærer i stor grad å være «føtter på bakken», å sørge for at mannskaper er tilgjengelige. Skogbranner, flommer og manngard krever folk. Likevel har Solberg-regjeringen gitt dem reduserte budsjett og krevd stadig mer effektivisering.
Samarbeid gjennom trening
Egne budsjettposter kreves også for å kunne samarbeide på tvers, påpeker Kjersti Barsok. De som skal utføre oppgavene må ha tilstrekkelige ressurser til å øve, trene og utvikle seg.
– Da må øvingsfasiliteter bygges opp, ikke ned.
Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), framhevet også behovet for å trene på samarbeid under stortingshøringen. Han nevnte at Forsvaret ofte er i beredskap i forbindelse med kriser som ras, redning og pandemi.
– Hvis vi skal gjøre en god jobb sammen med de andre etatene, må vi øve, trene og lære. Ellers fungerer det ikke når man trenger det som mest. Og vi må øve og trene sammen, ikke bare hver for oss.
Kriminalomsorgen helt utelatt
For Asle Aase, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), er det ubegripelig at ikke hans yrkesgruppe er nevnt i en slik stortingsmelding.
– Som om ikke vi er en aktiv del av samfunnssikkerheten. Vi skal blant annet rehabilitere innsatte til et liv etter fengselsoppholdet, det er veldig viktig for samfunnssikkerheten. Men årlige budsjettkutt setter oss ut av stand til å sikre at dette skjer på en god måte.
Som et annet eksempel nevner Aase arbeidet med å hindre radikalisering i fengslene. Han mener at da må man være til stede og observere for å få med seg utviklingen.
– Det er kriminelt dårlig at vi ikke er en del av denne meldingen, når vi sitter på løsningen på en del av de store, viktige oppgavene, slår Aase fast.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox