JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boligpolitikk

Vil at staten skal betale mer for studentboliger

NTL Studentsamskipnadene mener studentene tar en for stor del av utgiftene.
Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene mener staten må ta en større del av regninga.

Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene mener staten må ta en større del av regninga.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

I forslaget til statsbudsjett justeres rammen som settes av til å bygge studentboliger med prisveksten.

Det tas dermed sikte på å sette i gang bygging av 1650 nye studentboliger neste år. Men dette er ikke nok, mener NTL Studentsamskipnadene.

Hver bolig har en egen makssats de kan støttes med, og kostnadene har steget så mye at en prisjustering av satsen ikke er nok. Dermed dekkes en mindre andel av den faktiske kostnaden ved å bygge dem.

– Sammenlignet med 2022 dekker satsene over 10 prosentpoeng mindre av kostnadene enn det blir i 2025. Og denne regningen går videre til studentene, som i form av høyere husleie, sier leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene.

– Staten må ta mer

Hun påpeker at studentsamskipnadene har ulik økonomi, og dersom de må finansiere en større andel av boligene selv blir det vanskeligere å utvikle tilbudet.

– Staten må ta sin del av spleiselaget, for å sikre rimelige studentboliger og et godt fremtidig velferdstilbud til studentene, mener Bakken.

Det er forskjellige satser for hvor mye av kostnaden staten dekker i pressområder og utenfor pressområdene.

Dette vil NTL Studentsamskipnadene avskaffe, for at samskipnadene skal kunne bygge bærekraftige boliger som krever lite vedlikehold framover. Byggekostnadene er like høye i by og land, men det er tomteprisene som er ulik og det kan holdes utenfor kostnadsrammen, påpeker Bakken.

– Det er ikke samfunnsøkonomisk forsvarlig å bygge med dårligere kvalitet eller med lavere miljøprofil, mener hun.

Stort behov for oppussing

I 2023 ble det ferdigstilt 752 nye studentboliger, og 372 ble oppgradert. Til sammen finnes det 46.613 hybelenheter i Norge.

Bakken mener det trengs oppgradering av mange av disse, og har lenge etterlyst et tilskudd til dette.

– Rundt halvparten av studentboligene i Norge er over 30 år, og vil etter hvert kreve omfattende oppgraderinger. I dag gis det ikke tilskudd til slike oppgraderinger, og når samskipnadene må pusse opp med egne midler, må studentene betale mer, sier hun.

Det er ifølge Bakken ikke så stor prisforskjell mellom å bygge nytt og å pusse opp. Derfor mener hun et tilskudd til oppussing vil gi flere hybelenheter raskt.

– Det blir gjerne flere hybelenheter når studentsamskipnadene renoverer byggene side. Det må uansett gjøres og det gir flere boliger, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse