JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny odelslov gir likestilling

1. juli kommer den nye odelsloven, som skal sikre bedre likestilling.

– Odelsloven moderniseres og blir tilpasset vår tid, sier landbruksminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette er den største endringen siden midten av 70-tallet. Vi forenkler og gjør samtidig lovverket klarere, sier Brekk.

Landbruksministeren viser til at samboere med landbrukseiendom nå får samme rettigheter som ektefeller.

Styrket vern

– Samboere får et styrket vern i forhold til andre odelsberettigede dersom den odelsberettigede faller fra. De får også mulighet til å opparbeide odel i fellesskap til beste for sine etterkommere, sier ministeren.

Samboere får nå like eller tilsvarende muligheter som ektefeller til å odle en eiendom sammen, og til å bruke eiendommen dersom den som har odelsrett dør først. Menn og kvinner blir likestilt uavhengig av fødselstidspunkt. De samme regler gjelder for barn født innenfor eller utenfor ekteskap, og for adoptivbarn.

Færre omfattes

Reglene om hvilke eiendommer som kan overføres på odel er endret slik at dette bare blir et spørsmål om arealgrenser. Samtidig er arealgrensene hevet slik at rundt 19.000 færre eiendommer enn i dag omfattes av arealgrensen etter odelsloven. Arealgrensen er på mer enn 25 mål dyrket jord, eller mer enn 500 mål produktiv skog.

Det er gjort endringer i odelsloven, konsesjonsloven og jordloven som har sammenheng med konsesjonsplikten pluss boplikt og driveplikt.

Arealgrensen for konsesjonsplikt for bebygd eiendom er endret fra mer enn 20 mål til 25 mål for dyrket jord.

Varig driveplikt

Fra 1. juli blir også driveplikten gjort til en varig plikt for alle som eier eiendom med jordbruksareal.

– De globale utfordringene knyttet til matsikkerhet, klima og befolkningsøkningen gjør det stadig viktigere å styrke virkemidler som kan bidra til matproduksjon. Dyrket og dyrkbar jord er en grunnleggende, men begrenset ressurs. Driveplikt for alle eiere av jordbruksareal er et signal til eieren og samfunnet om forvaltningsansvaret som er knyttet til matproduserende arealer, sier Brekk. (ANB)

Annonse
Annonse