Mette Nord om kommersiell velferd:
– Å jobbe åtte dager i strekk er ikke innovasjon!
Fagforbundet-leder Mette Nord refser Høyres parlamentariske leder Trond Helleland for å skjønnmale privat velferd.
Ambeas oppkjøp av Aleris Omsorg viser tydelig at det tas ut enorm profitt fra velferden, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.
Tri Nguyen Dinh
– Det er hårreisende at Høyre mener at kommersielle omsorgsgiganter som Aleris og Ambea er velferdsinnovatører, sier leder Mette Nord i mektige Fagforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Profitt fra velferd
I forrige uke sa Høyres Trond Helleland til ANB at det var skammelig og polariserende av Rødt-leder Bjørnar Moxnes å ty til begrepet velferdsprofitører overfor hardtarbeidende kvinner og menn som driver gode tjenester for innbyggerne.
– Dette er velferdsinnovatører som bidrar med nye ideer og beriker kvaliteten på de offentlige tjenestene. For det fortjener de en takk, ikke en hatretorikk hentet fra 2. verdenskrig, sa Helleland.
Høyre kan ikke late som om begrepet velferdsprofitører ikke eksisterer, uttalte Moxnes og viste til den svenske omsorgsgiganten Ambeas oppkjøp av Aleris Omsorg for 2,4 milliarder kroner. Fra 2020 ser selskapet for seg et omfattende utbytte til eierne og en driftsmargin på 9,5 prosent.
– Ambeas oppkjøp av Aleris viser tydelig at det tas ut enorm profitt fra velferden, påpeker Nord.
• Høyre beskylder Rødt for hatretorikk fra 2. verdenskrig
Langt over streken
Fagforbundets leder sier at Høyres parlamentariske leder går langt over streken når han beskylder Rødt-lederen for å drive «hatretorikk hentet fra 2. verdenskrig».
– Et selskap som er bygd opp gjennom velferdsoppdrag fra norske kommuner, selges altså for et milliardbeløp til en internasjonal gigant med eiere i skatteparadis. Til alt overmål loves eierne store utbytter og en solid driftsmargin i årene framover. Det er rystende at Høyre vil at våre velferdskroner skal brukes på denne måten framfor de som trenger pleie og omsorg, mener Nord.
Hun reagerer på at Høyre heller vil at velferdsselskapene skal kalles velferdsinnovatører.
– I saken med Aleris har vi sett at omsorgsarbeiderne har blitt forkledd som selvstendig næringsdrivende og fratatt rett til overtid, sykelønn og pensjon. Dessuten har selskapet sluppet å betale arbeidsgiveravgift. Er det dette Høyre mener er innovasjon?
Åtte døgn i strekk
Fagforbundets leder påpeker at Aleris har benyttet seg av denne praksisen og spart kostnader ved å få ansatte i vernede boliger til å fakturere som selvstendig næringsdrivende.
Selskapet omgår dermed regler for arbeidsmiljølov og skatt og sparer både arbeidsgiveravgift, yrkesskadeforsikring og betaling for sykefravær.
– Mener Høyre virkelig at selskaper som får sine medarbeidere til å jobbe flere døgn i strekk er «velferdsinnovatører», spør forbundslederen. Hun viser til Aleris-saken der en av forbundets medlemmer skal ha jobbet åtte og et halvt døgn i strekk med bare ti timer hvile.
Villige til å gå langt
Høyre ikke har satt seg inn i forholdene i den kommersielle velferdsbransjen, mener Nord, som viser til at Ambea eier selskapet som for noen år siden utløste skandalen med Carema-eide sykehjem i Sverige.
– Saken viste hvor langt Ambea er villig til å gå for å tjene penger, sier hun.
– Det var massiv svikt i rutiner, underbemanning og store kostnadskutt for å kunne få ut bonuser til lederne og profitt til eierne, hevder Fagforbundets leder. (ANB)
• Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt