JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk flertallskonstellasjon i Stavanger:

– Alle rødgrønne strateger burde komme på studietur til Stavanger for å se hvor bra dette fungerer, sier Mimir Kristjansson

Hvordan forene bompengepartiet med MDG, Rødt med Senterpartiet og gjøre slutt på 24 år med borgerlig styre? Kari Nessa Nordtun vet svaret.
De styrer sammen i Stavanger, med ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i front: Fra venstre Mimir Kristjansson (Rødt), Eirik Faret Sakariassen (SV), Bjarne Kvadsheim (Sp), Daria Maria Johnsen (MDG) og Frode Myrhol (FNB).

De styrer sammen i Stavanger, med ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i front: Fra venstre Mimir Kristjansson (Rødt), Eirik Faret Sakariassen (SV), Bjarne Kvadsheim (Sp), Daria Maria Johnsen (MDG) og Frode Myrhol (FNB).

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

33-åringen, som er utdannet jurist og som nå har overtatt ordførervervet i Stavanger, synes det egentlig ikke er så oppsiktsvekkende som mange skulle tro.

– 80 prosent av kommunens utgifter går til helse, omsorg, oppvekst og velferd. På disse områdene har vi de samme synspunktene. Det er mer som forener oss enn som skiller oss, sier Kari Nessa Nordtun til FriFagbevegelse.

p

Det er 24 år siden forrige gang Arbeiderpartiet hadde ordføreren i oljebyen. Også da het ordføreren Nordtun til etternavn. Tore Nordtun var ordfører fra 1990 til 1993 før han ble valgt inn på Stortinget, hvor han satt hele fem perioder. Da han første gang kom inn på Stortinget, var Kari sju år.

Men det er ikke fordi faren Tore var politiker hun selv ble politisk aktiv og senere altså ordfører.

Hun meldte seg inn i AUF fordi hun var nysgjerrig, betegnet seg selv som listefyll for åtte år siden, men ble overtalt til å bli kommunalråd for fire år siden.

Da begynte alvoret.

Felles verdigrunnlag

Som heltidspolitiker var hun lei av at Arbeiderpartiet lagde et budsjett alene hvert eneste år, som hun visste ikke kom til å bli vedtatt.

For to år siden startet derfor et politisk samarbeid, som nå er utvidet.

Selv uten Senterpartiet kunne de fem partiene styrt, men for å få bredest mulig flertall ble også Senterpartiet invitert inn i varmen.

Dermed byttet de side og sørget for et stort flertall for Arbeiderpartiet, SV, Rødt, MDG og Senterpartiet – samt partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger».

– Verdigrunnlaget vårt er noe vi har felles. Målet vårt er å redusere forskjellene, sikre vekst og få til en grønn omstilling, sier Kari Nessa Nordtun til FriFagbevegelse.

Det er ikke stor forskjell på å være advokat og politiker, sier damen som knapt har hatt tid til å jobbe for sin arbeidsgiver – advokatfirmaet Elden.

– Målet er at advokatene skal få minst mulig å gjøre. Som politiker kan jeg være med å påvirke systemet slik at de som har minst ikke skal få barn som også får minst. At vi klarer å utjevne forskjellene og dermed hindre kriminalitet er noe samfunnet tjener på. Å gi gode vilkår for oppvekst og at folk skal ha en jobb å gå til er drivkraften i politikken, mener Kari Nessa Nordtun.

Målet er at de seks partiene skal være en sterk enhet sammen.

– Vi skal lære av hverandre og utvikle den beste politikken i et samspill. Ikke vær for oss, sier ordføreren.

Hun synes det er viktig at hennes eget parti står sterkt og kan stå for en klar retning i samarbeidet.

– Det er kjempeviktig at vi har et så bredt parti som vi har, fordi sakene vi behandler ofte har vært speilet i eget parti på forhånd, mener Kari.

Hun følte en sterk vind i ryggen under valgkampen. For første gang siden 1945 fikk Arbeiderpartiet i Stavanger større oppslutning enn landsgjennomsnittet til partiet, med sine 25,4 prosent. Partiet beholdt sine 18 mandater i bystyret og ble det største partiet.

(Saken fortsetter under bildet)

Kari Nessa Nordtun går i sin fars fotspor. Er ordfører i Stavanger 33 år gammel.

Kari Nessa Nordtun går i sin fars fotspor. Er ordfører i Stavanger 33 år gammel.

Helge Rønning Birkelund

Bompenger utfordringen

Det er liten tvil om at spørsmålet om bompenger danner den viktigste skillelinjen mellom de seks partiene. Men når budsjettet skal bankes torsdag, har det ikke noe med budsjettet å gjøre.

– Arbeiderpartiet var tidlig ute med å mene at nivået på bompengene er for høye. Rushtidsavgiften må vekk, mener Kari Nessa Nordtun.

Og det sørget faktisk regjeringen for, gjennom sitt bompengeforlik rett før valget.

p

Rødts Mimir Kristjansson mener de seks partiene står for en bred politikk med et samarbeid som fungerer over all forventning.

Han mener det er takket være framgangen til Rødt og bompengepartiet at Stavanger kunne få et nytt styre.

Og hold dere fast: Rødt-politikeren skamroser bompengepartiets Frode Myrhol.

– Han er en veldig seriøs og flink politiker som nærmest står fram som en sosialdemokrat. Vi er på linje med partiet i bompengespørsmålet. Vi synes ikke systemet fungerer bra. Han (Frode Myrhol) står for en sosial boligbygging, reduserte priser på SFO og sier nei til privatisering og konkurranseutsetting. Samarbeidet går lettere enn man skulle tro på forhånd. Jeg tror han vil være med å bevise at de kan være med å styre, sier Kristjansson.

– Og det er mindre avstand mellom de to partiene enn man skulle tro, legger han til.

Den tidligere nyhetssjefen i Klassekampen skamroser det nye politiske samarbeidet i Stavanger.

– Alle rødgrønne strateger burde komme på studietur til Stavanger for å se hvor bra dette fungerer. Dette bør bli et fyrtårn før stortingsvalgkampen om to år. Vi klarer jo å samle bompengeopprøret med klimaopprøret, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

– Det er ikke en Oslo-metode hvor det er en polarisert debatt. Her bygger vi broer og har til og med Senterpartiet på laget. Det er heller ikke som i Bergen, Rødt og SV er valgt bort til fordel for Venstre og KrF, eller Trondheim hvor de har valgt bort Rødt, påpeker han.

Rom for uenighet

Hvis det ikke skjer noe sjokkerende de neste to årene skal det mye til om ikke opposisjonen kommer til makten i 2021. Sist helg vedtok landsstyret til SV å invitere til et tilsvarende samarbeid. Kristjansson har klare synspunkter på hvordan det bør skje.

– Da må opposisjonen finne ut av det med hverandre. Da må de gjøre som oss: Begynne med hva de er enige om. Også vil det være noen stridssaker, men alle få gjennomslag for noen av sine merkesaker. Vi er ikke enig om alt, men aksepterer hverandres særpreg. Vi får fram det gode i alle partier. MDG er utålmodig på klima. Rødt og SV står for den utålmodige venstreradikale politikken. Senterpartiet har sitt særpreg og Arbeiderpartiet tar velgere fra alle grupper. Kanskje noen bompengevelgere ikke føler seg hjemme, men vi andre har også lært mye av bompengepartiet, sier Kristjansson.

– Og i midten av dette står Kari-ordfører som en som forener politikken som gjør at alle virker fornøyd, poengterer han.

Eirik Faret Sakariassen er SVs mann i formannskapet, og som leder av utvalget for oppvekst og utdanning. Han skamroser også samarbeidet.

p

– At vi stoler på hverandre og fungerer godt kollegialt, er viktig. Og det er rom for å være uenig, sier han til FriFagbevegelse.

Han mener at strategien i valgkampen slo godt an hos velgerne.

– Vi unngikk å komme med dumme utspill mot hverandre. Det ble ikke en kamp mellom oss, men en kamp mot høyresiden og de som har styrt de 24 siste årene. Vi kranglet ikke med hverandre, mener Sakariassen.

Selve eksamen mener han kommer på torsdag. Da legges budsjettet fram.

– Nå må vi vise velgerne at det betyr noe med et nytt styre i Stavanger. Vi må bevise noe. Det tror jeg vi alle må være bevisste på, legger han til.

Annonse

Flere saker

Annonse