FLEKSIBEL: En fersk Fafo-rapport viser at mange virksomheter har fravik fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
Colourbox.com
– Arbeidsmiljøloven er fleksibel nok
Arbeidsgivere har få problemer med å avtale arbeidstid som fraviker fra arbeidsmiljøloven, fastslår en ny Fafo-rapport.
simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no
– Det er lite som tyder på at det er vanskelig for arbeidsgiver å avtale lokalt med fagforeninger. Få virksomheter gir inntrykk av at det er vanskelig å komme til enighet, sa Fafo-forsker Åsmund Arup Seip da han presenterte en fersk rapport om arbeidstid og fleksibilitet onsdag.
Last ned: Fafo-rapporten Arbeidstid og fleksibilitet
– Storm i vannglass fra arbeidsgiverne
Den ferske Fafo-rapporten viser at kun et mindretall som har lokale fravik, har hatt vanskeligheter med å komme fram til en avtale med den lokale fagforeningen eller den tillitsvalgte på arbeidsplassen.
– Ut fra debatten som har gått de siste årene, skulle vi tro at det er komplett umulig å komme til enighet. Denne undersøkelsen viser at det har vært storm i et vannglass fra arbeidsgiversida. Det er fleksibelt nok i dag, mener Fagforbundets leder, Mette Nord.
Hun får støtte av LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen:
– Undersøkelsen bekrefter det vi har hevdet i lang tid. Dagens system virker og er fleksibelt. Vi mistenker at tilnærmingen til høyresiden er noe annet, nemlig å slippe kompensasjon. Men det er viktig å kompensere for å hindre at lovens yttergrenser blir normalen, mener Gabrielsen.
Les også: – Bløffer om arbeidsmiljøloven
Halvparten gjennomsnittsberegner arbeidstiden
Seip har skrevet rapporten sammen med tre kollegaer. Grunnlaget er en undersøkelse som er gjennomført i 2000 norske virksomheter i privat og offentlig sektor. Alle virksomhetene som hadde skift-, turnus- eller en annen arbeidstidsordning, altså utover ordinær dagtid (06-18), fikk spørsmål om de hadde fravik fra hviletidsbestemmelsen eller om arbeidstida ble gjennomsnittsberegnet – og hvorvidt det er inngått avtaler om fravik lokalt.
I offentlig sektor svarer 51 prosent av virksomhetene at de gjennomsnittsberegner arbeidstiden. Gjennomsnittsberegning åpner for en annen fordeling av arbeidstida, slik at ansatte i perioder kan jobbe mer enn grensa for alminnelig arbeidstid, mot tilsvarende mindre i andre perioder, uten å få overtidsbetalt. Dette brukes mest av virksomheter med natt- og/eller helgearbeid. I de øvrige bransjene svarer i overkant av 30 prosent at benytter gjennomsnittsberegning.
Fagforbundet frykter for sikkerheten
Også når det gjelder fravik fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, er det mest vanlig for virksomheter i offentlig sektor. Blant offentlige virksomheter med mer enn 50 ansatte oppgir nesten halvparten at virksomheten har fravik fra hviletidsbestemmelsene.
– Jeg mener undersøkelsen viser at de grepene arbeidsgiversida og regjeringa ønsker, ikke er nødvendige. De har tydeligvis laget et kjempestort problem ut av noe som ikke er et problem, sier Mette Nord, som gir uttrykk for at hun syns tallet for fravik fra arbeidsmiljøloven i offentlig sektor virker høyt.
– Vi må passe på at det unormale ikke blir regelen. Mange av våre medlemmer driver med tungt stell, og jeg vet ikke om jeg ville bli pleiet av en som har jobbet 13¬–14 timer i strekk. Det handler om helse, miljø og sikkerhet, og at folk skal kunne stå i jobben i 40 år, fortsetter Fagforbundets leder.
Skal opprette arbeidstidsutvalg
Det er Arbeidsdepartementet som har bestilt rapporten fra Fafo. Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) var på plass under lanseringen, og sa at funnene viser at det allerede i dag er vilje til å finne løsninger mellom arbeidsgivere og arbeidstakere.
– Men det er for mange som jobber deltid og er midlertidig ansatt. Dessuten har regjeringen sagt at vi skal jobbe for å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet. Men den borgerlige regjeringen ser behovet for mer fleksible ordninger. Derfor skal vi sette ned et arbeidstidsutvalg som skal se på det, sa Sættem.
Spekter peker på utfordringer
Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har vært en tydelig stemme i debatten om arbeidstid, og har presset på for mer fleksibilitet. Spekter peker på at rapporten viser at det har vært utfordringer med å etablere lokale avtaler om arbeidstid blant annet i helseforetakene.
– Vi mener det ikke er storm i et vannglass, sier fagsjef Anne Turid Wikdahl i Spekter, og fortsetter:
– Rapporten viser at det fortsatt er utfordringer med å etablere avtaler lokalt, spesielt i helseforetakene. Vi opplever at vi har et system hvor det ikke bare er krav om vernehensyn, men også andre krav som hindrer å få på plass lokale avtaler.
– Men rapporten viser at få arbeidsgivere mener det er vanskelig å komme til enighet lokalt?
– Mange må godta de kravene som kommer for å få på plass arbeidsplanene. Blant annet kan det være krav om at de ansatte bare skal jobbe hver tredje helg, selv om hovedregelen i loven tillater hyppigere helgearbeid, sier Wikdahl.
Hun understreker at Spekter ikke har tatt til orde for å endre yttergrensene i arbeidsmiljøloven. Wikdahl mener imidlertid at arbeidsgiverne må ha siste ord når helt ordinære arbeidsplaner skal fastsettes.
– Arbeidsgiverne, som har det strafferettslige ansvaret for at arbeidsplanen er forsvarlig, må ha hånda på rattet, mener hun.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Brian Cliff Olguin