Byggenæringens landsforening (BNL)
– Byggemarkedet er fullt av råtne epler
Flerre aktører krever at regjeringen tar de useriøse aktørene seriøst.
Jon Sandnes
Erlend Angelo
Verneombud Anders Johnsen fortalte i forrige uke om alarmerende tilstander på byggeplasser i Oslo. I ti år har Johnsen avdekket livsfarlige og uverdige arbeidsforhold til arbeiderne som bygger og pusser opp hjemmene til folk i byen.
– Det er et konglomerat av ulike folkeslag som flyr rundt og skal fikse huset ditt. De færreste har papirene i orden. Jeg skjønner ikke at folk er villig til å ta så store sjanser. De useriøse aktørene har stjålet 70 prosent av rehabiliteringsmarkedet, sa Johnsen da.
Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), kjenner igjen Johnsens virkelighetsbeskrivelse.
– Ja, det er mange råtne epler i rehabiliteringsmarkedet. De useriøse har i stor grad tatt over deler av dette markedet, sier Sandnes.
• Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor
Få organiserte
Sandnes forteller at bransjen lenge har jobbet for å få ryddet opp i privatmarkedet.
– Vi foreslo en sentral godkjenning i 2014, men det har vært krevende å få på plass, sier han.
Per Skau i Fellesforbundet har lenge advart mot forholdene i byggebransjen. Blant håndverkerne som jobber med oppussing og rehabilitering, er det få organiserte, forteller han.
– Det har ikke vært en tradisjon blant små bedrifter å få arbeiderne til å organisere seg. Det fører til at vi ikke er til stede på arbeidsplassene, noe som har forsterket seg etter at det kom et inntog av utenlandske aktører, sier Skau.
• Denne kurvstolen var doen til polske arbeidere
Eget register
Både Skau og Sandnes ber kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om å få på plass en registreringsordning for arbeid på egen bolig.
– Det må etableres et system hvor det kommer bedre fram om folk har benyttet seriøs arbeidskraft eller ikke. Denne registreringsordningen må kobles opp mot kontrollmyndighetene. Det er mye penger i omløp, og dette vil også øke verdien for den enkeltes bolig, sier Skau.
Ideen er at alle bedrifter som skal utføre arbeid i private boliger, må registrere arbeidet i en database som styres av Statens kartverk og legges på nettstedet seeiendom.no.
Sandnes mener registeret vil ha stor betydning for forbrukerne.
– Når bedriftene må registrere seg på gårds- og bruksnummeret til den aktuelle boligen, er det også et incitament til kjøperne om å gjøre alt åpent og transparent, sier Sandnes.
• Så lenge lever folk i ditt yrke
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside