JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

22. juli-markering:

– Det har gått 11 år, men fortsatt er det mange av oss som holder pusten litt om sommeren

Det ble sterke og tydelige taler da statsminister, AUF-leder og Lisbeth Røyneland, leder av Støttegruppen etter 22. juli, mintes de som gikk bort under 22. juli-terroren på Johan Nygaardsvolds plass utenfor regjeringskvartalet i dag.
AUFere leste navnene på de som ble drept.

AUFere leste navnene på de som ble drept.

Jan-Erik Østlie


nina.hanssen@lomedia.no

Et hundretalls hadde møtt opp. Da navnene på de 77 ofrene, inkludert Røynelands datter, ble lest opp, åpnet himmelen seg på minnestedet utenfor høyblokka hvor åtte personer mistet livet da bomben gikk av ettermiddagen 22. juli 2011 for 11 år siden. 69 ble brutalt drept og mange skadet på Utøya samme dag.

Satte følelser i sving

«Tenk om værda var ein ballong som alle bodde på. Og ingen folk var fattig eller ingen rike,» sang Daniela Rayes sårbart og vakkert foran et hundretalls mennesker inkludert statsminister Jonas Gahr Støre og Natosjef Jens Stoltenberg som i formiddag mintes de som gikk bort under 22. juli terroren.

– Denne markeringen betyr veldig mye for meg personlig, og vi skal minnes de som ikke lenger er her og det de sto for. Vi må aldri slutte å prate om ekstremisme og hat. Vi skal aldri la hatet vinne, sa Lisbeth Røyneland.

I elleve år har hun ventet på minnestedet: – Bitter er jeg ikke, men det har vært en reise for oss alle

Astrid Hoem, leder i AUF, sa at for mange er fortsatt sommeren tung.

– Det er gått 11 år, men fortsatt er det mange av oss som holder pusten litt i sommeren, mens vi venter på den mest brutale dagen, nemlig 22. juli. Mange har følt frykt, også jeg. Vi må nå bruke denne frykten til å kjempe enda hardere for det vi har kjært og våre verdier som ble angrepet den dagen, sa hun.

Hoem minner om at mennesker under terrorangrep på norsk jord er blitt angrepet der de følte seg tryggest. Nemlig på jobb ved høyblokka, på AUF-leiren der de var for å endre verden, i moskeen der muslimer var for å be og på London Pub der de skulle feire kjærligheten.

– Vi har sett en utvikling der ekstremisme har vokst fram i fullt dagslys. Vi må aldri la ekstremismen bli normalitet og heve stemmen vår. Vår stillhet vil gi spire til konspirasjoner og mer hat. Vi er håpet, og vi skal aldri la oss tie, men snakke enda mer om våre verdier, sa hun.

 Astrid Hoem, leder i AUF

Astrid Hoem, leder i AUF

Jan-Erik Østlie

Bad moderate muslimer ta oppgjør

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) takket både AUF og Støttegruppen for å vise klokskap og politisk engasjement og sa det var fint å møtes i sorgen for å vise omtanke og omsorg for hverandre. Også han mente det var viktig at arbeiderbevegelsen snakker tydelig om hva angrepet handlet om.

– Angrepet var tydelig rettet mot AUF og Arbeiderpartiet, og mange uskyldige ble drept. Vi må bruke denne minnemarkeringen også til å ta til motmæle mot trusler slik vi har sett gjennom to andre angrep. For meg har det vært vondt å møte mange i LHBT-befolkningen som føler seg direkte utrygge etter sommerens skyting i Oslo. Jeg appellerte til moderate muslimer om å ta et oppgjør med hets, trusler og vold mot skeive, sa han.

Særlig er det mange transpersoner som har det vondt nå. Slik skal vi ikke ha det i Norge, og vi skal bruke 22. juli, i respekt for de vi mistet, til å vende ryggen mot dette, mente Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Fagbevegelsen må ta ansvar mot hatretorikk

Senere i dag skal det være flere markeringen på Utøya.

En av de som skal dit er Harald Olsen, som er regions nestleder på LO Vestfold og Telemarks kontorer i Porsgrunn og Tønsberg. Han var engasjert i LOs aktiviteter på Utøya og forlot sitt sommerparadis bare noen timer før terroren starta.

– Det blir tøft å besøke Utøya i dag og se mange kjente. Været er det samme og jeg kjenner det i kroppen, sier han i bil på vei til Utøya.

Olsen er opptatt av at fagbevegelsen tar ansvar for også å motarbeide holdninger med hat og ekstremisme som har vokst fram.

– Vi i LO, med snart en million medlemmer, kan påvirke holdninger på arbeidsplassen og andre steder vi er. Dette er vår plikt hvis vi står for demokratiske verdier og et samfunn der alle skal få lov til å uttrykke seg uten å frykte, sa han.  

Olsen synes det er trist at vi i Norge ikke har kommet lenger enn at folk sier de som opplevde Utøya trekker «utøyakortet» når vi prater om terroren.

– Vi må ta debatten hele året og ikke bare 22. juli. For det handler ikke bare om dele minner men også om å ta et oppgjør med de som sitter med farlige holdninger som kan skape nye Breiviker, sier Harald Olsen 

Jan-Erik Østlie

Warning
Annonse
Annonse