JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FLTs landsmøte 19.-22. november

– Et historisk landsmøte. Kanskje det viktigste i FLTs historie

Slik karakteriserte forbundsleder Ulf Madsen forbundets 18. landsmøte, som selvsagt vil handle mye om hvorvidt man skal gå videre med sammenslåing med Industri Energi.
HISTORISK: Forbundsleder Ulf Madsen ønsket delegatene velkommen. Mye tyder på at dette landsmøtet blir blant de viktigste i FLTs historie.

HISTORISK: Forbundsleder Ulf Madsen ønsket delegatene velkommen. Mye tyder på at dette landsmøtet blir blant de viktigste i FLTs historie.

Jan-Erik Østlie

kai.hovden@lomedia.no

Men aller først ville Madsen benytte anledningen til å takke både tillitsvalgte og ansatte.

– Hva ville vel arbeidslivet og Norge vært uten dyktige tillitsvalgte? Hele vår samfunnsmodell, den norske modellen, bygger på arbeidstakernes medvirkning, sa Madsen.

Forbundslederen viste til at påvirkning og innflytelse fra fagbevegelsen har ført til materiell velstand, likestilling og korte beslutningslinjer.

– Dette landsmøtet blir dermed en brikke i dette viktige arbeidet. Takk for at du bidrar, sa Madsen.

Høy aktivitet

Det har vært noen svært spesielle år i denne landsmøteperioden, mye takket være korona-pandemien. Men tross dette kunne Madsen slå fast at det er en samlet organisasjon med høy aktivitet som nå samles.

– Det har aldri vært flere medlemmer i FLT, og heller aldri flere bedriftsgrupper og tillitsvalgte, påpekte Madsen.

Han kunne også vise til at deltakelsen på kurs for medlemmer og tillitsvalgte er høy, og at forbundet under pandemien gjorde en svært vellykket jobb med å digitalisere dette tilbudet.

Videre trakk han frem regionrådgivernes arbeid, som har bidratt til at langt flere medlemmer og tillitsvalgte har fått den hjelpen de trenger, når de trenger den.

Fornøyde medlemmer

Resultatene fra FLTs årlige medlemsundersøkelser i 2020 og 2021 er også positiv lesing, ifølge Madsen.

– De viser at våre medlemmer og tillitsvalgte er godt fornøyde med bistanden de får fra regionrådgiverne og forbundet, sa han.

– Når vi ser alt arbeidet som er gjennomført og lagt ned til beste for våre medlemmer, bør vi rette en spesiell takk til administrasjonen. Tusen takk for vel utført arbeid. Dere fortjener mer enn den ene applausen vi gir dere nå, fortsatte Madsen.

FLTs juvel

I sin åpningstale trakk Madsen også frem det han beskriver som organisasjonens juvel, etter- og videreutdanningsordningen som administreres av FLTs eget selskap Addisco.

– Gjennom studietilbud som spenner fra 3,5 studiepoeng til mastergrad kan de som får innvilget støtte studere uten at det koster annet enn innsatsen de legger ned. Og den er ikke liten hos studentene. Gjennomføringsgraden blant våre studenter er høyere enn på universitet og høgskoler. Over 90 prosent hevdes det fra sikre kilder, sa Madsen.

Det har vært stor økning i ordningen. I 2018 hadde man 413 kursenheter, mens tilsvarende tall for inneværende år er 586.

– Det utbetales årlig over 20 millioner over ordningen, fortalte Madsen.

Nye perspektiver

Pandemien som nå er avløst av krig i Europa med tilhørende energikrise har gitt oss nye perspektiver, ifølge Madsen.

ENDELIG SAMLET: Etter å ha blitt utsatt et år på grunn av korona-pandemien, kunne endelig FLTs landsmøtedelegater samles.

ENDELIG SAMLET: Etter å ha blitt utsatt et år på grunn av korona-pandemien, kunne endelig FLTs landsmøtedelegater samles.

Kai Hovden

Madsen understreket at det er redselsfullt å se og høre historiene fra krigen i Ukraina.

– Krigen er uforutsigbar. Dette må vi leve med over tid. Det er en håpløshet over å ikke få bidratt nok, og mange føler nok på en redsel for hva som kan skje. Som forbund har vi bevilget støtte til hjelpearbeidene i Ukraina.

Krigen fører også til at det kreves raskere omstilling til det grønne skiftet, og for å etablere alternative energikilder.

– Dette kan fort bli en kald vinter, og det utfordrer oss alle, sa Madsen.

Regjeringsskifte

Madsen kom også inn på regjeringsskiftet som har vært i landsmøteperioden.

– Det er forskjell på hvem som styrer, slo forbundslederen fast.

Madsen mener fagbevegelsen får mer gjennomslag med dagens regjering, ledet av Arbeiderpartiet.

– Det er tatt flere grep for å redusere husholdningenes strømkostnader, og for å sikre industrien billigere strøm. Men flere grep må tas. Det må sikres at slike situasjoner ikke oppstår igjen, understreket Madsen.

Her viste han til historien.

– Dette landet har vært bygget på tilgangen til ren og rimelig kraft. Det har vært, og skal være, et fortrinn for folk og bedrifter i Norge, også i fremtiden.

Dette vil også bli diskutert når FLTs landsmøte skal diskutere forslaget til industripolitisk plattform.

– Men selv om vi er fornøyde med noe av politikken som føres, har vi også kritikk. Det er nå og fremover den sittende regjeringen skal vise at de mener noe med at det er vanlige folks tur, og at de virkelig lytter, sa Madsen.

Fagskoleplasser, og tiltaksplasser for de som sliter med å komme inn i arbeidslivet, er blant det FLT vil følge regjeringen svært tett på, ifølge Madsen. I tillegg er forbundet også opptatt av vegsektoren, noe som er naturlig ettersom FLT har en god del medlemmer i Statens vegvesen.

Her er kvalitet og sikkerhet viktige elementer for FLT, som også venter ivrig på utredningen knyttet til vegeierskap.

Demokrati i praksis

Madsen hadde spart rosinen i talen til slutten – altså det pågående arbeidet med å finne sammen med Industri Energi.

– En av de store, og ikke minst viktige, sakene på landsmøtet er fremtiden til forbundet, sa forbundslederen.

Les mer om bakgrunnen her.

Siden Fellesforbundet fikk slått en kile inn i et av områdene FLT organiserer i 2020 har forbundet kjempet for å endre vedtaket.

– Det har vi ikke lykkes med, så i tiden da vi feirer 70 år som forbund blir vårt eksistensgrunnlag truet og utfordret. Mange av våre medlemmer kommer nettopp fra Fellesforbundet, slo Madsen fast.

Heller enn å sitte stille og se på hva Fellesforbundets fremstøt kunne føre til, har FLT valgt å ta grep. Forbundsstyret har, sammen med landsrådet og den ytre organisasjon, gjort grundige forarbeider til landsmøtet. De handler om å beskrive nåsituasjonen, vurdere avtalestruktur i ulike scenarioer og beskrive muligheter og utfordringer.

– Prosessen er startet, men ikke besluttet. Dette er demokrati i praksis, understreket Madsen.

I morgen, søndag, er det landsmøtedelegatenes tur til å si sitt om en eventuell sammenslåing med Industri Energi, og gi sitt ja eller nei til om prosessen skal fortsette.

– Dette landsmøtet skal ta noen viktige veivalg som vil bestemme forbundets fremtid. La oss gjøre det til det beste landsmøtet i FLTs historie, med saklige og verdige innlegg og meningsytringer, oppfordret Madsen, som ønsket delegatene lykke til med forhandlingene og debattene.

Warning
Annonse
Annonse