Fredsprisvinner Houcine Abassi fra LO i Tunisia, besøkte Oslo:
– Fredsprisen inspirerte fagbevegelsen verden over
– Takk til Norge og spesielt takk til norsk LO og Nobels fredssenter som inviterte oss tilbake til faglige samtaler om fagbevegelsens rolle i fredsarbeid, sa Houcine Abassi, som vant fredsprisen som leder for forbundet UGGT i Tunis i 2015.
FREDSPRISVINNER: Debatt om fagbevegelsens ansvar og muligheter til å bygge fred og demokrati i verden. Fra venstre: fredsprisvinner Houcine Abassi fra UGTT, Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i LO og Liv Tørres direktør ved Nobels Fredssenter.
Bjørn A. Grimstad
nina.hanssen@lomedia.no
Houcine Abassi var en del av kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia som fikk prisen for sitt arbeid med å få på plass en grunnlov og et nytt demokratisk styre etter Jasmin-revolusjonen i 2011. Takket være et forarbeid som Abassi og kvartetten bidro sterkt til, kunne tunisierne i januar 2014 vedta en helt ny grunnlov som har blitt lovprist verden over.
– I Tunisia har fagbevegelsen klart å virke som en kraft for fred og demokrati. Det samme har vi sett her i Skandinavia og i Sør-Afrika under kampen mot apartheid, sa fredssenterdirektør Liv Tørres, tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Tørres var spesielt stolt og glad over at fredsprisen i fjor for første gang gikk til fagbevegelsen .
– Tunisisk fagbevegelse har vist oss hvilken konstruktiv rolle fagbevegelsen kan spille i demokrati, nasjonsbygging og konfliktløsning. Vi er ekstra stolte av det Abassi og hans fagforeningskolleger har fått til. Dette inspirerer fagforeningsfolk verden over, sa hun da hun åpnet et seminar på fredssenteret der hun, Peggy Hessen Følsvik fra LO og Houcine Abassi, fra UGGT innledet og deltok i en paneldiskusjon.
• Houcine Abassi besøkte Tine og NNN i Oslo
Sosial dialog sponset av Norge
I etterkant av revolusjonen i 2011 startet FNs særorganisasjon for arbeidslivet, ILO, et prosjekt om sosial dialog og anstendig arbeid i Tunisia, finansiert av Norge. Ifølge Følsvik er dette et mangeårig prosjekt som primært innebærer aktiviteter internt mellom partene i Tunisia. Samtidig åpner prosjektet for bilateral erfaringsdeling og kompetanseoverføring.
– Høsten 2013 kom en tunisisk trepartsdelegasjon til Oslo for å få innsikt i hvordan sosialdialog praktiseres i Norge. I januar i år deltok LO, NHO og Norges ambassadør til Tunisia på møter i Tunis. Vi håper og tror at denne erfaringsutvekslingen vil fortsette, sa Følsvik.
Hun sier at LO i fjor utvidet sitt samarbeid med UGTT fra sporadiske prosjekter til et mer forpliktende flerårig programsamarbeid med fokus på likestilling og ungdom.
Temaet for paneldiskusjonen etter innledningen var blant annet hva som skjer i Tunisia ett år etter fredsprisen og hvordan de nå jobber for å bekjempe terror og ekstremisme og blant annet den høye arbeidsledigheten i landet.
• Abassi: Vi må identifisere røttene til terrorisme
Vanskelig i Tunisia nå
Houcine Abassi innrømmet at Tunisia nå går gjennom en vanskelig periode.
Fredsprisvinner Houcine Abassi fra UGTT
Bjørn A. Grimstad
– Investeringene har krympet i mange sektorer og turismen har opplevd en kraftig nedgang de siste årene. Dette skyldes blant annet mange terrorangrep og trusler som har påvirket sikkerhetssituasjonen.
Men jeg kan i dag fortelle at vi har gjenopprettet sikkerhetssituasjonen så det er nå relativt trygt å besøke Tunisia, sier han. Abassi bad både nordmenn og myndighetene i Norge om å besøke landet og også importere varer.
– Mitt håp er at terroren skal ta slutt, men terror og ekstremisme er ikke noe vi kan løse nasjonal eller regionalt. Dette er et internasjonalt fenomen så her er det viktig at vi samarbeider internasjonalt for å bekjempe terror og avsløre de som står bak, sa han.
• Fakkeltoget varmet fredsprisvinnerne
Lokket med olivenolje og vin
Abassi oppfordret norske bedrifter om å investere i Tunisia.
– Vi trenger støtte for vår økonomi og vil gjerne at bedrifter i Norge investerer i Tunisia. Vi har en god infrastruktur og har kunnskapsrike arbeidsfolk. Arbeidsledigheten er nå på 15 prosent i Tunisia. Over 250.000 er ledige, mange er høyt utdannede. Vi trenger hjelp til å få fart på sysselsettingen vår og vil også gjøre mer for at de arbeidsledige ungdommer skal få mer utdanning slik at de ikke blir lett bytte for ISIL og andre krefter. Vi vet at flere jobber i utsatte bransjer vil føre til mer stabilitet i vårt land og også for hele verden, sa han.
– Tunisia er et trygt land å besøke og vi har den deiligste olivenolje og beste vinen og mange gode muligheter til å investere innenfor jordbrukssektoren. Ikke vær redd. Tunisia er ikke farlig lenger, appellerte han til de rundt 30 fremmøtte på seminaret.
Noe de fremmøtte likte å høre. Både Følsvik og Tørres roste UGTT for sin meklerrolle da Tunisia sto på randen av borgerkrig i 2013.
• Følg oss på Facebook
Alt henger sammen med alt
– En sterk fagbevegelse er en av de beste garantier mot ekstremisme. For oss var det spesielt gledelig at partene i arbeidslivet og særlig fagbevegelsen var en spydspiss når landet sto på kanten av stupet. Den tunisiske fagbevegelsen var en viktig del av den politiske prosessen og samfunnsbyggingen, og jobber hele tiden for å utbedre arbeidstakernes vilkår i Tunisia. Alt henger sammen og de gjør en god jobb, sa Tørres.
Tørres mener at fjorårets kvartett går inn i historien og utgjør fyldige tunge biter av den fellesarven politikere kan ta videre, lære av og tolke på nytt. Særlig mener hun at fjorårets fredsprisvinnere anerkjente dialogens og forhandlingens betydning. For fagbevegelsen har stått i spissen for både fredsbevegelser og fredelig demokratisk samfunnsutvikling en rekke steder før.
• De jobber fulltid, men kan ikke leve av lønna.
Stolt av tunisisk lederstjerne
– Prisen viste at fagbevegelsen var en viktig samfunnsaktør og at den spiller en stor betydning. Vi er glade for signaleffekten dette sender ut til fagforeningsmedlemmer verden over.
Også Følsvik roste sin tunisiske fagforeningskollega.
– LO er stolt av deres initiativ, mot og utholdenhet. Tunisia er godt eksempel på hvordan arbeidslivets parter kan bidra til å stabilisere samfunn som er i endring, og fremme fred og demokrati.
Tunisia er på mange måter ledestjernen for fagforeningsaktivister i Midtøsten, sa hun under seminaret på Nobel Fredssenter.
Kvartetten for nasjonal dialog
Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog ble tildelt Nobels fredspris for 2015.
Grupperingen ble til sommeren 2013, for å støtte opp under demokratigrunnlaget som var skapt gjennom den såkalte jasmin-revolusjonen, under opprøret i Tunisia i 2010–11, som var starten på den arabiske våren.
Les også: Derfor fikk de fredsprisen
Dette er aktørene i kvartetten:
• fagbevegelsen Union générale tunisienne du travail (UGTT)
• arbeidsgiverorganisasjonen Union tunisienne de l'industrie, du commerce et de l'artisanat (UTICA)
• menneskerettighetsorganisasjonen la Ligue tunisienne pour la défense des droits d'homme (LTDH)
• advokatforeningen Ordre national des avocats de Tunisie (ONAT)
Store norske leksikon
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Kvartetten for nasjonal dialog
Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog ble tildelt Nobels fredspris for 2015.
Grupperingen ble til sommeren 2013, for å støtte opp under demokratigrunnlaget som var skapt gjennom den såkalte jasmin-revolusjonen, under opprøret i Tunisia i 2010–11, som var starten på den arabiske våren.
Les også: Derfor fikk de fredsprisen
Dette er aktørene i kvartetten:
• fagbevegelsen Union générale tunisienne du travail (UGTT)
• arbeidsgiverorganisasjonen Union tunisienne de l'industrie, du commerce et de l'artisanat (UTICA)
• menneskerettighetsorganisasjonen la Ligue tunisienne pour la défense des droits d'homme (LTDH)
• advokatforeningen Ordre national des avocats de Tunisie (ONAT)
Store norske leksikon