HK-leder Christopher Beckham:
– Hardt og brutalt på arbeidsmarkedet, sier HK-lederen
Slik beskriver HK-leder Christopher Beckham situasjonen på arbeidsmarkedet. 430.000 er uten arbeid. Virke-direktøren aner lys i tunnelen.
MANGE PERMITTERTE: 37 prosent av Virkes medlemsbedrifter har permittert ansatte eller vurderer å gjøre det. I faghandelen har flere åpnet butikkene etter å ha vært stengt i en periode.
Lene Svenning
lene.svenning@lomedia.no
De siste tallene fra Nav viser at 430.000 personer er helt eller delvis arbeidsløse eller på tiltak. 287.000 er helt ledige, 130.000 delvis ledige, mens 13.000 personer er på tiltak. Hele 15,3 prosent av arbeidsstyrken er registrert som arbeidssøkende. Og det er selvfølgelig koronakrisa som har skylda.
– Det er hardt og brutalt i de fleste bransjene vi organiserer i, sier HK-leder Christopher Beckham.
Det gjelder blant annet i faghandelen, idretten, og i luftfarten – 90 prosent av HK-medlemmene i denne bransjen er nå permittert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
TØFT: Mange av HKs medlemmer er permitterte under koronakrisa. HK-leder Beckham håper folk kommer tilbake i arbeid snart. Men smittevernet må være på plass.
Erlend Angelo
Lyspunkt
Men kanskje er det i ferd med å snu? For tallene fra Nav, fra 21. april, viser at det er 3.000 færre ledige enn to uker tidligere.
– I løpet av de siste to ukene har vi sett en halvering av antallet nye arbeidssøkere som registrerer seg hos Nav, men det er fortsatt mange sammenlignet med før koronatiltakene. Fortsatt oppgir de fleste nye arbeidssøkere permittering som årsak til at de må melde seg hos Nav, uttaler arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding samme dag.
Antallet helt ledige har gått ned, mens det har blitt flere delvis ledige.
Arbeidsledigheten er høyest innen reiseliv og transport, hele 28 prosent. Butikk- og salgsarbeid er nummer to på lista, med vel 16 prosent. Oslo-folk er hardest rammet, her er 13 prosent arbeidsledige, mens Nordland ligger lavest med drøye 8 prosent. Ungdommen rammes hardt. 16,9 prosent av kvinnene i aldersgruppen 20–24 år er helt ledige, mens 15,5 prosent av mennene i samme aldersgruppe er uten arbeid.
– Stabilt sideleie
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, er tross dystre tall glad for det har vært en nedgang i antall arbeidsledige. Han lener seg også til tall fra Virkes egen medlemsundersøkelse.
– Den ekstreme veksten i permitteringene har stoppet opp. Bedriftene ligger i stabilt sideleie, sier han til HK-Nytt.
Kristensen opplyser om at 1 av 10 av medlemsbedriftene har tatt ansatte tilbake fra permitteringer.
– Vi ser at flere i faghandelen har åpnet opp igjen. Det er et positivt signal, sier han.
2 prosent av Virkes medlemsbedrifter har sagt opp ansatte eller vurderer å gjøre det. Men tallet er stabilt. Det samme er tallet over bedrifter som har permittert ansatte eller vurderer å gjøre det: 37 prosent svarer ja til det.
– Tallet er høyt. Det forteller at bedriftene er usikre på framtida, sier Kristensen.
8 prosent av Virkes medlemsbedrifter svarer at de frykter å gå konkurs, men andelen som fryktet at det vil skje i løpet av få uker har gått ned, opplyser han.
Bedriftene vil i gang
Kristensen sier at «kontantstøtten» næringslivet har fått fra staten har hjulpet mange bedrifter. Likevel er det tøft for mange.
– Veien tilbake til en situasjon lik den før 12. mars, den dagen korona-tiltakene ble satt i verk, vil bli lang, spesielt for reiselivsbransjen og kulturlivet. Men bedriftene ønsker å komme i gang igjen, men på en slik måte at de verken utsetter ansatte eller kunder for smittefare, sier Kristensen.
Det er HK-lederen glad for.
– Vi håper at tiltakspakken til bedriftene bidrar til å få ned ledigheten og at folk kan komme tilbake til jobb igjen. Men smittevernet må være på plass, understreker også Christopher Beckham.
– Vi er opptatt av at handelen kommer i gang igjen. I reiselivsbransjen kommer det til å ta lang tid før alt er oppe og går, sier han.