JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppsjefen i Virke

– Nå må vi slutte å bare prate om sykelønna

Selv med verdens beste sykelønnsordning, er det fullt mulig å snu den dramatiske utviklingen i sykefraværet, mener Bernt G. Apeland.
Bernt G. Apeland i Hovedorganisasjonen Virke vil ha mindre fokus på sykelønn - og mer på hvordan man får ned fraværet.

Bernt G. Apeland i Hovedorganisasjonen Virke vil ha mindre fokus på sykelønn - og mer på hvordan man får ned fraværet.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Bernt G. Apeland er administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke. I en kronikk i Aftenposten nylig, hevder han at det er mulig å redusere sykefraværet med en tredjedel uten å gjøre noe som helst med sykelønnsordningen.

Han tar til orde for at partene i arbeidslivet nå må slutte å krangle om fredning eller ikke av sykelønnsordningen.

– I møte med verdens høyeste og dyreste sykefravær kan vi ikke kaste bort mer tid og fokus på å diskutere om sykelønnsordningen skal fredes eller ikke, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Våre beregninger viser at vi kan klare å redusere sykefraværet med så mye som en tredjedel fra dagens nivå, uten å røre sykepengene. Det vi må diskutere nå, er hvordan vi skal få på plass de nødvendige virkemidlene for å realisere dette, legger han til.

– Kan ikke bremse

Selv om forhandlingene om en ny IA-avtale strandet på uenighet om sykelønnsordningen, mener Apeland vi ikke har råd til å la det bremse innsatsen for å snu utviklingen og redusere sykefraværet i Norge.

Dette utdypet han i kronikken:

– Med tydelige, relativt enkle grep kan vi redusere sykefraværet med så mye som opptil en tredjedel fra dagens nivå, ned til 4,6 prosent. Det tilsvarer over 46.000 årsverk. Det vil bety mye for den enkelte, for arbeidsgiverne og ikke minst den norske velferdsstaten, mener Apeland.

Han tar til orde for at graderte sykmeldinger bør være normen.

– Delvis tilstedeværelse på arbeidsplassen kan være en viktig del av tilfriskningen for dem som kan. I dag er bare én av fire sykmeldinger gradert. Det burde være mange flere, skriver han.

– Ofte kan man jobbe litt ved å få tilrettelagte oppgaver, men det forutsetter samtale mellom arbeidsgiver, den sykmeldte og legen. Dialog bør derfor være en forutsetning for å få forlenget sykmeldingen, fortsetter Virke-sjefen.

Hvis halvparten av sykmeldingene er gradert, kan man spare mellom 14.300 og 18.500 årsverk, ifølge hans regnestykke.

Bestrider sykmeldinger: Tine nektet Magne sykepenger. Reglene bør strammes inn, mener LO

– For enkelt, mener LO-nestleder

Nestleder i LO, Steinar Krogstad, var en del av IA-forhandlingene som til slutt strandet fordi NHO ikke ville skrive under på en avtale som fredet sykelønnsordningen.

Han er delvis enig med Apeland, men poengterer at det er for enkelt å gjøre dette om til et regnestykke.

– Det må gjennomføres også. LO er veldig positive til at arbeidet tilrettelegges og at man kan få gjøre noe som er mer fornuftig enn å sitte hjemme for å bli friske. Men noen må også være hjemme når de er syke. Det er i like stor grad et spørsmål om at lederen i en bedrift virkelig legger til rette for at dette er mulig, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Kronikk: Ingen grunn for NHO til å tegne skremmebilder

Forebygging viktig

Bent G. Apeland tar også til orde for å forebygge mer.

– Arbeidsgivere har et stort ansvar for å forebygge sykdom og skader på arbeidsplassen. Vi har alle et ansvar for å passe på egen helse. Legene bør få mulighet til å skrive ut fysisk aktivitet på resept, ikke bare sykmeldinger, mener Apeland.

Han mener det er grunn til å tro at sykelønnsordningen påvirker sykefraværet.

– Vi må finne ut hvor mye, og så diskutere hvilke endringer vi som parter og samfunn er villige til å gjøre. Men dette må løses klokt: Vi skal fortsatt ha verdens beste sykelønnsordning som et sikkerhetsnett for dem som trenger det, mener Bernt G. Apeland.

Warning
Annonse
Annonse