TRENGER HVILE: Plasstillitsvalgt Marit Frette Opsahl og Ove-Ronny Nørgaard ved Semsveien ressurs og mestringsenhet mener det er en dårlig idé med såkalt oljeturnus. - Det vil gå utover de ansatte, som blir både fysisk og mentalt slitne, sier de to.
Anettte Hobæk Ravnsborg
– Tror ikke Eriksson vet hva han driver med
Ansatte på Semsveien ressurs- og mestringsenhet gruer seg til arbeidsministerens varslede endringer i Arbeidsmiljøloven. – Jeg tror rett og slett ikke han vet hvilke konsekvenser dette kan få, sier plasstillitsvalgt Marit Frette Opsahl fra FO.
fontene@lomedia.no
Forrige fredag annonserte arbeidsminister Robert Eriksson at det i framtiden skal være lettere å ansette midlertidig. I dag kommer flere av de varslede endringene i arbeidsmiljøloven. Blant annet skal det bli større mulighet for å avtale såkalt nordsjøturnus, det kan bli mer helgearbeid, mer overtid og nye regler for søn- og helligdagsjobbing.
– Det liker vi svært dårlig. Det er tungt nok å jobbe turnus som det er, når man samtidig skal ha et familieliv, sier Marit Frette Opsahl.
– Ikke sunt
Semsveien ressurs- og mestringsenhet i Asker er et døgnbemannet botreningstilbud, med to-tre ansatte på jobb dag og kveld med egne nattevakter. Botreningstilbudet er drevet av Asker kommune, og er et tilbud for fire unge voksne med psykiske lidelser.
– Hva synes du Ove-Ronny, hvis vi skulle jobbet turnus med 3-7-4-7, spør Opsahl sin kollega Ove-Ronny Nørgaard.
– Nei, det høres ikke sunt ut. Arbeidet vårt er såpass krevende at jeg tror vi som jobber der ville blitt helt ødelagt av en sånn turnus. Og hvordan kan de tro at vi skal kunne jobbe tre døgn i strekk, og samtidig gi et godt faglig tilbud for beboerne, spør han.
Mer sammenhengende fri?
Såkalt Nordsjøturnus er altså ingen god idé, om vi skal tro FOerne i Semsveien.
Ingen av FOerne i Asker synes heller det høres lurt ut med løsninger der ansatte for eksempel kan jobbe hele jula, for så å ha påsken fri.
– I dag har alle fast ansatte krav på å ha halvparten av slike høytider fri. Det er bra, for det ville vært veldig trist å skulle jobbe hele jula. Når skal man se familien sin da, spør Marit Frette Opsahl, og får støtte fra Nørgaard:
– Det blir veldig intensivt på jobb, og noen ganger har vi behov for å lufte hodet etter en vakt. Å skulle jobbe så mye etter hverandre tror jeg ikke er bra for noen av de ansatte, sier han.
Trenger tillitsvalgte
Fosterhjemskonsulent Wenche Engeli ved barnevernet i Asker mener det finnes andre steder der sammenhengende turnus fungerer bra. Bufetat har gjort noen slike erfaringer ved sine enheter.
– Men dagens lovverk åpner allerede for dette ved at man lokalt kan avtale avvikende turnus. I dag gjøres dette mange steder i samarbeid med tillitsvalgt og ansatte. Men det blir noe helt annet å lovfeste det, sier hun.
Er lekkasjene fra regjeringskvartalet riktige, vil Eriksson også gå inn for å fjerne fagbevegelsens vetorett når han kommer med sine nye forslag i dag. Det får plasstillitsvalgt Marit Frette Opsahl til å se rødt.
– FO er på ingen måte mot å lage praktiske løsninger på den enkelte arbeidsplass. Men mye av grunnen til at vi får til dette, er de plasstillitsvalgte. Vi skal være de ansattes talerør, og samtidig ivareta fagligheten. Om en turnus er økonomisk, men ikke faglig forsvarlig, må vi kunne si nei, mener hun.
Trist for barna
Fosterhjemskonsulent Wenche Engeli er også bekymret for regjerings forslag om flere midlertidige ansatte.
– Vi har noen vikariatstillinger og innleide konsulenter allerede i dag, rett og slett fordi det er behov for det. Dessverre sliter vi med å få nok kvalifiserte søkere på ledige stillinger, forklarer hun.
Men å ha for mye midlertidighet er ikke bra, verken for dem som jobber der eller for barna.
– Særlig er det trist for barna dersom de stadig må skifte saksbehandler. Men også for oss fast ansatte, blir midlertidighet en slitasjefaktor. Vi ser allerede i dag at det er en god del ekstraarbeid på grunn av den varierende kvaliteten på de innleide. I tillegg har vi jo opplæringsplikt, noe som medfører mye ekstra jobb, forklarer hun.
Rakner i barnevernet
Hovedtillitsvalgt i Asker kommune, Ingunn Strand Johansen, mener forslaget fratar fagbevegelsen et verktøy for å sørge for kontinuitet på arbeidsplassen.
– Her i Asker har vi ved flere anledninger regnet på hva barnevernet har brukt av ressurser på konsulenter og vikariater, og kommet frem til at det må være bedre med faste ansatte. Med flere midlertidige, som samtidig vil få karantene på 12 måneder etter å ha vært midlertidige ett år, vil dette rakne helt. Jeg tror ikke herr Eriksson har tenkt nøye nok gjennom dette, sier hun.
Arbeidet vårt er såpass krevende at jeg tror vi som jobber der ville blitt helt ødelagt av en sånn turnus.
Ove-Ronny Nørgaard
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB