JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Useriøst forslag

Regjeringens forslag om å utvide polets åpningstider bekymrer avholdsorganisasjonene og vekker irritasjon hos fagbevegelsen.
Regjeringen burde tatt opp saken med tariffpartene før den sendte et lovforslag om utvidet åpningstid på Vinmonopolet ut på høring, mener HK-nestleder Bjørn Mietinen.

Regjeringen burde tatt opp saken med tariffpartene før den sendte et lovforslag om utvidet åpningstid på Vinmonopolet ut på høring, mener HK-nestleder Bjørn Mietinen.

Lene Svenning

I tillegg til flere åpne dager, åpner høringsnotatet blant annet for at bestilte polvarer skal kunne hentes ut av kunder i Post i butikk så lenge tjenesten holder åpent. Flere steder holder Post i butikk åpent fra klokken 9 til 21, opplyser Posten.

Også leveringer fra Posten til kundene kan komme til å skje når Vinmonopolet ellers er stengt.

- Men varene må bestilles 1-3 dager på forhånd. Det er ikke slik at det finnes et varelager hos Posten, understreker kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen overfor NTB.

Forslaget, som mandag sendes på høring av Helse- og omsorgsdepartementet, ber om tilbakemeldinger på om det i prinsippet bør være tillatt å foreta utlevering hele døgnet, eller om det bør settes andre tidsbegrensninger, for eksempel tilsvarende salgstidene for øl.

Selve nyheten ble presentert av Frp-leder og finansminister Siv Jensen i hennes tale til årsmøtet i Buskerud Frp søndag.

- Vi er opptatt av å gjøre hverdagen enklere for folk flest, sa hun.

Forslaget innebærer at Vinmonopolet får holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager. Dette får trolig støtte i Stortinget og kan bli en realitet allerede fra våren.

Handel og Kontor (HK), LOs tredje største forbund med om lag 65.000 medlemmer, organiserer vel 1.000 Vinmonopolansatte, som har tariffestet de fridagene som Høyre/Frp-regjeringen nå vil fjerne. De er ikke fornøyd med utspillet fra Siv Jensen søndag.

- Dette er ikke måten å gjøre det på. Det naturlige hadde vært å komme til tariffpartene før de sender ut et lovforslag på høring. Fra oss vil de få en tilbakemelding om at vi synes dette er useriøst. Dette er ikke å ta hensyn til tariffpartene, sier HK-nestleder Bjørn Mietinen til Dagbladet.

Styreleder i rusfeltets samarbeidsorgan Actis og tidligere leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er bekymret.

- Det er sikkert mange som jubler over forslaget om flere åpne poldager. Men dette går ut over barn av foreldre som sliter med alkoholproblemer. Forskningen opererer med at det er et tall på mellom 70- og 100.000 som har redusert livskvalitet på grunn av voksnes rusproblem, sier han til VG.

Også ungdomsorganisasjonen Juvente og fagmiljøet i Blå Kors, som driver med avvenningsarbeid, trekker fram barn som skadelidende, ifølge avisa.

Forslaget blir derimot godt mottatt på Stortinget, også av samarbeidspartiet KrF, som tradisjonelt har motsatt seg liberalisering av alkoholpolitikken.

- Nå må vi se på forslaget og behandle det i stortingsgruppen, men vi er villige til å se på disse dagene som hittil har vært stengt. Jeg utelukker ikke at vi kan komme til å stemme for det, sier KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen til TV 2.

Også helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet er positiv til forslaget.

- Vi ville ha foreslått det samme dersom vi vant valget. Det ligger inne i partiprogrammet som ble vedtatt i fjor, sier han til NTB.

Løftet om å utvide Vinmonopolets åpningsdager står nedfelt i regjeringsplattformen, som ble utferdiget på Sundvolden Hotel - hvor Jensen søndag kvitterte ut det samme løftet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse