JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ti år siden 22. juli

– Vi skal hedre dem som mistet livet – hver dag

Ti år senere klarer Christopher Beckham fortsatt ikke å holde tårene tilbake.
TIL MINNE: Christopher Beckham la ned en krans ved minnestedet Lysningen på Utøya i juni. Til høyre står forbundsstyremedlemmene Elin Løseth Vie, Tone Hartz og Vigdis Rekdahl.

TIL MINNE: Christopher Beckham la ned en krans ved minnestedet Lysningen på Utøya i juni. Til høyre står forbundsstyremedlemmene Elin Løseth Vie, Tone Hartz og Vigdis Rekdahl.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

Han har vært på Utøya mange ganger før. Da Handel og Kontor-leder Christopher Beckham var yngre, deltok han på AUFs sommerleirer både som medlem i organisasjonen, og senere som ungdomssekretær i LO. Det var sol, fotballturnering og politikk – opplevelsene her ble minner for livet.

Nå er Beckham tilbake på Utøya sammen med HKs forbundsstyre, for å minnes de 69 som ble drept her 22. juli 2011. Av de totalt 77 som ble drept i terrorangrepet her og i regjeringskvartalet, var 13 av dem HK-medlemmer. Beckham kjente flere av dem personlig, gjennom jobben han hadde som sekretær i LO i Bergen.

– Vi skal hedre dem som mistet livet, hver dag, sier han.

– Si ifra!

Å hedre de drepte mener Beckham at vi gjør ved å ta avstand fra høyreradikale holdninger og si nei til rasisme.

– Jeg som forbundsleder kan forsøke å være et forbilde og ta del i debattene og kampene, men det er viktigste av alt er at vi reflekterer over hvordan vi snakker på vår egen arbeidsplass. At tillitsvalgte og HK-medlemmer er tydelige hvis det faller rasistiske kommentarer, enten fra kunder eller kolleger, at vi sier ifra om at dette finner vi oss faktisk ikke i. Da kan vi utgjøre en forskjell, sier han.

HK-lederen peker på at mange utsettes for hatefulle ytringer, spesielt i sosiale medier.

– Vi må tone flagg og si tydelig ifra. Det kan koste å delta i debatter. Nettroll dukker opp. Vi må verne om hverandre, oppfordrer han.

Therese overlevde terroren på Utøya: – Hvis du spør meg i dag vet jeg vet ikke om vi har lært eller styrket oss, kanskje er det heller motsatt

Forstår ikke hatet

Terroristens angrep 22. juli var også et angrep på Arbeiderpartiet, slår Christopher Beckham fast. Men han synes fremdeles at det er vanskelig å begripe.

– Det finnes et hat mot Arbeiderpartiet som jeg ikke kan forstå – jeg vil egentlig ikke prøve å forstå det heller. Arbeiderpartiet har bygget opp velferdssamfunnet etter krigen, vi har så mye å takke partiet for. Jeg skjønner det ikke, sier han og rister på hodet.

Beckham synes ikke vi har debattert årsaken til terroranslaget godt nok de siste ti årene.

– Noen av debattene vi har hatt har så vidt vært borti overflaten. Vi må være tydelige mot høyreradikale krefter, sier han.

Beckham viser til demonstrasjonene mot SIAN – Stopp islamiseringen av Norge – de siste årene.

– Jeg vil berømme lokale fagforeninger som har stilt opp med fanene sine mot den møkka. Det står det respekt av. Vi skal markere avstand, men aldri med vold.

Ann Kristin mistet sønnen 22. juli: – Jeg tenkte det måtte være trygt å sende Aleksander til Utøya

Rosekrans

Forbundsstyret samler seg i det som kalles lysningen på nordsida av Utøya. Her er minnesmerket over dem som døde. Navnene deres er inngravert i en stålring som er hengt opp imellom trærne. Christopher Beckham legger forsiktig ned en hjerteformet rosekrans. Han er tydelig beveget.

– Ti år er lang tid, men når jeg er her kjennes det ut som om det er kort tid siden. Det er sterkt, men godt å være på Utøya igjen, sier HK-lederen.

Før han trekker seg tilbake stryker han fingrene forsiktig over stålringen og navnet til en av dem han kjente.

Warning
Annonse
Annonse