– Vis sjøvett i sommer!
Det er sommer og sol. Tid for late dager både til lands og til vanns. For å trygge livet på sjøen er RS «Sjømann» og det frivillige mannskapet i Stavanger om bord, klare til å rykke ut når det trengs.
Knut Johansen (t.v) og Stian Rasmussen fører RS «Sjømann» ut i havnebassenget ved Stavanger.
Christine Skårberg Dahl
csd@lomedia.no
RS «Sjømann» er Norsk Sjømannsforbunds bidrag og båt til Redningsselskapet. I 2010 gikk landsmøtet til forbundet inn og bevilget 8,5 millioner kroner til et nytt fartøy av topp moderne kvalitet. I fjor høst var båten inne for oppgradering hos produsenten i Sverige. Nå er den tilbake på sjøen hjemme i Stavanger.
– Båten er så godt som skreddersydd etter våre ønsker, og er en moderne og fremtidsrettet modell på en redningsskøyte. Da vi hadde den inne på verkstedet fikk vi gjort flere justeringer som vi mente var nødvendig for våre behov, sier leder Stian Rasmussen.
I mai var «Sjømann» ferdigjustert og klar til å fungere som fartøy for det frivillige redningskorpset som er stasjonert i Stavanger.
– Nå går båten som normalt, og vi er kjempefornøyde, sier Rasmussen.
Vis sjøvett
«Sjømann» er en av totalt 41 operative redningsfartøyer som opererer langs norskekysten. Redningsselskapet består av faste ansatte og frivillige korps. Av drøyt de 60 frivillige i Stavanger, rullerer fire mann på hvert skift. Alle er kvalifiserte til å føre fartøyet, og alle har de nødvendige sikkerhets- og livredderkurs som kreves for å være en del av Redningsselskapets tropp. Nå går hele troppen inn i kanskje den aller travleste tiden til sjøs. Flere nyter båtlivet nå i fellesferien, og det blir mange flere fritidsbrukere å se på fjorden.
– Bare her i Ryfylke-bassenget ser vi at det begynner å ta seg opp. I disse tilfellene er det greit å være godt synlige på sjøen og det er vi med RS «Sjømann», slår styremedlem og operativ leder, Knut Johansen, fast.
For det er nemlig slik at de travleste dagene for troppen om bord RS «Sjømann» er på godværsdager.
– Det er disse dagene folk er ute på sjøen, og det er ved disse anledningene ting som oftest skjer, sier Rasmussen.
De fleste oppdrag som «Sjømann» får, er fra båtførere som har havnet i trøbbel, som for eksempel motorhavari.
– Vi bistår med hjelp med å få start på båten igjen. Vi kan også slepe båter hvis det er nødvendig. Det kan bli mange slike oppdrag i løpet av en fin sommerdag, sier de to.
Deres oppfordring til alle som skal ut på sjøen er enkel: Vis sjøvett.
– Det er jo som med fjellvettreglene, meld fra hvor du har tenkte deg og oppgi gjerne når du ser for deg å komme hjem. Skulle noe skje, og du ikke kommer tilbake til avtalt tid, kan de du har meldt i fra til ringe nødnumrene og gi beskjed, sier Rasmussen og Johansen.
De har samme oppfordring til de som er om bord også.
– Ring et av nødnumrene eller nummer 120 til kystradioen, hvis du skulle få trøbbel. Vær klar på hvor du befinner deg. Da kan vi spore deg opp lettere og hjelpen kommer raskere frem. For assistanse eller råd og tips om vær og båtliv kan du ringe skøytene direkte eller Redningsselskapets servicetelefon 02016, sier Rasmussen og Johansen.
Forebygging
Men det er ikke bare motorhavari mannskapet på «Sjømann» må være beredte å håndtere. I dag har enda flere fått seg båt. Fartøyene er større og det er flere hestekrefter der ute på sjøen nå enn bare for noen få år siden. Med dette kan også mer alvorlige hendelser og ulykker skje. Også her oppfordrer Rasmussen og Johansen å være fornuftige.
– Dessverre så er det slik at redningsvest ikke er påbudt i båt. Vi hadde håpet på at dette skulle skje i år, særlig da vi vet at med vest dobles overlevelsessjansene hvis man skulle falle i sjøen, opplyser Rasmussen.
Hvert år kjører Redningsselskapet kampanjer på dette.
– Det vi ser er at det er den yngre generasjonen som er flinkest. Her er bruken langt mer utbredt. Foreldrene ser vi er flinkere nå til å ha vest på ungene sine, men ikke så ofte på seg selv. Den gruppen som synder mest er menn på 45 år og oppover. Det er nok dessverre slik at noen overvurderer sine egne evner der ute på sjøen. Disse er det viktig å forklare hva konsekvensene kan bli dersom uhellet skulle være ute, forklarer Rasmussen.
Skulle noe virkelig alvorlig skje vil Redningsselskapet sørge for hjelp.
– Da har vi løpende kontakt med ambulansetjenesten, og gjør vårt for å redde liv som er i fare, sier de to.
Travel periode
Nå er høysesongen i gang, og Rasmussen og Johansen regner med at de ikke kommer til å bli arbeidsløse i år.
– Nei, det er vi ikke redde for. Stadig flere kombinerer ferien sin med hytte og båtliv, og vi vil nok få nok å holde på med. Vår oppfordring er å bruke sunn fornuft, og være flinke til å bruke redningsvest. Med vår kampanje «Ingen å miste» håper vi at vi har nådd ut til flere. Uansett folk skal vite at Redningsselskapet er der for dem hvis uhellet skulle være ute, avslutter Rasmussen.