JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker i Storbritannia

100.000 britiske sjukepleiere gikk til streik for bedre lønn

Midt i dyrtida truer den borgerlige regjeringa med å innskrenke streikeretten - enda mer.

MAJA SMIEJKOWSKA / Reuters / NTB

herman@lomedia.no

Britiske arbeidere kjemper for å få lønninger det er mulig å klare seg på i møte med enorm prisvekst og økte levekostnader. Mange sier de må velge mellom mat og varme gjennom vinteren.

Derfor har det vært streik etter streik i Storbritannia denne høsten og vinteren. Noen har uttalt at det er den mest omfattende streikesesongen på flere tiår.

Postvesenet, jernbanearbeiderne og lærerne er noen eksempler. Og streikene ser ut til å fortsette inn i 2023.

Sjukepleierne i fagforeninga Royal College of Nursing (RCN) har også streika - for første gang på 106 år.

Samtidig vil statsministeren fra Det konservative parti, Rishi Sunak, inndra streikeretten til flere grupper – «for å redde liv og levebrød», sier han selv.

– Jeg skulle virkelig ønske at fagforeningslederne kunne se at det ikke er riktig å skape så mye elendighet og forstyrrelse for så mange, spesielt i juletida, sier Sunak til Daily Mail.

Kan bli langvarig

Rundt 100.000 sjukepleiere i det offentlige helsevesenet NHS streika 15. og 20. desember. Ambulansearbeidere streiker også i desember.

Sjukepleiere hatt en reallønnsnedgang på 5 prosent fra 2011 til 2021 – det er en lønnsutvikling på 13 prosent i snitt, ifølge The Economist.

Til sammenligning har lønna til jernbanearbeidere og lokførere, som også streiker, økt med 24 prosent de samme åra.

Prisene i landet har steget med rundt 11 prosent det siste året.

Sjukepleierne i fagforeninga RCN har krevd en lønnsøkning 19 prosent, skriver Financial Times. Dette skal regjeringa ikke ha godtatt.

Regjeringa mener det er uaktuelt med en lønnsoppgang på mer enn 4–5 prosent.

Konflikten skal være fastlåst, og fagforeninga sier den kan bli langvarig. Sjukepleierne skal foreløpig også ha mye støtte i det britiske folket.

– Hvis denne regjeringa ikke er forberedt på å gjøre det som er rett, har vi ikke noe annet valg enn å fortsette i januar, og det vil være svært beklagelig, sier RCN-generalsekretær Pat Cullen i en pressemelding.

Sjukepleierne streiker også for bedre bemanning og arbeidsforhold.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

James Manning / AP / NTB

Strammer inn streikeretten

Streikeretten i Storbritannia blei også stramma inn i 2017, da lovverket Trade Union Act 2016 blei innført.

Loven sier at arbeidere i noen sektorer kun kan streike hvis 40 prosent av medlemma i fagforeninga stemmer for det – minst 50 prosent må også møte opp for å stemme, skriver The Economist.

Fagforeninga må i utgangspunktet også gi beskjed til arbeidsgiver om at de skal streike 14 dager i forveien.

Nå har altså statsminister Rishi Sunak og regjeringa varsla at de vil stramme inn regelverket enda mer:

• I utgangspunktet ville regjeringa stramme inn streikeretten til ansatte i offentlig transport.

• Men nå har de satt arbeidet på pause, for å utvide omfanget av loven. Flere presser på for å få gjennom lovverket raskt, når hele landet er lamma av streik i flere sektorer.

• Sunak har antyda at det kan bli innstramminger i samfunnskritiske sektorer, skriver NTB. Noe som for eksempel kan bety ambulansearbeidere, sjukepleiere, jernbanearbeidere og lærere. Det er også en mulighet at flere grupper tas inn under paraplyen «samfunnskritiske sektorer».

Warning
Annonse
Annonse