Ap-politiker Trine Lise Sundnes ønsker å få på plass et system som sørger for at ansatte ikke blir utnyttet i arbeidslivet.
Brian Cliff Olguin
Lavtlønte i Norge:
135.000 er lavtlønte i varehandelen. Slik vil tidligere HK-leder slå ned på fagforeningsknusing
Varehandelen har flest lavlønnsjobber. Som nyvalgt stortingsrepresentant for Ap vil tidligere HK-leder Trine Lise Sundnes kjempe for å få flere over lavlønnsgrensa.
aslak@lomedia.no
Over 600.000 er lavtlønte i Norge, og det siste tiåret har denne andelen økt. Varehandelen er den største bransjen med lavlønn, ifølge den ferske rapporten «Flere lavtlønte i Norge: Hvem er de – og hva kan egentlig gjøres» fra forskningsstiftelsen Fafo.
– Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Varehandelen er en stor og kvinnerik næring. Nå må vi sørge for å få et system som gjør at folk ikke blir utnytta, sier Trine Lise Sundes, tidligere forbundsleder i HK og nå stortingsrepresentant for Ap, til FriFagbevegelse.
Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Her går lavlønnsgrensa
Lavlønn i Norge er ensbetydende med å tjene mindre enn 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn på 506.600 kroner er 430.185 kroner. I dag er hver fjerde arbeidstaker lavtlønnet hvis man inkluderer deltidsstillinger.
Selv om varehandelen har flest lavlønnsjobber, har denne andelen sunket. I 2008 var 30,5 prosent av alle lavlønnsjobbene i privat sektor i varehandelen. I 2018 var tallet 25,5 prosent.
Teller man antall lavlønnsjobber i varehandelen, går det derimot fra 113.000 jobber i 2008 til 135.000 jobber i 2018.
– Det er bra at lavlønnsandelen er lavere. Det viser at HKs lønnspolitikk er riktig. Grepene vi tok i lønnsutviklinga har dermed gitt ønskede resultater. Forhandlingsstrategien virket, mener Sundnes.
Ny undersøkelse: Høyest lønnsvekst blant offentlig ansatte: Her er de største lønnstaperne
Trend med å bli oversett
Trine Lise Sundnes, som var forbundsleder i Handel og Kontor fra 2013 til 2020, er nå valgt inn på Stortinget for Ap og skal jobbe for HK-medlemmenes viktigste saker.
Hun understreker at det er et stort lerret å bleke. I sin tid som HK-leder jobbet hun iherdig med å få synliggjort varehandelen. Sundnes påpeker at bransjen har veldig stor innflytelse på grunnlinja i norsk økonomi.
– Samtidig virker det som om arbeidstakerne i service- og tjenesteytende næring bare blir oversett. Og at det de gjør bare er en dyd av nødvendighet. Vi må få flyttet oppmerksomheten bort fra aspektet med forbrukerne og over på arbeidstakerne. Det skal jeg bidra med på Stortinget, lover hun.
Kommentar: «Det er dypt urovekkende at det blir flere lavtlønte»
Under bildet kan du lese hva Sundnes vil jobbe for.
Martin Guttormsen Slørdal
Seks tiltak som skal bedre forholdene
85 prosent av de lavtlønte befinner seg innenfor den tjenesteytende delen av privat sektor. Sundnes mener det er viktig å gjøre følgende for å få skjøvet flere over lavlønnsgrensa i varehandelen:
• Legge til rette for at det blir lettere å organisere seg
• Lovfeste retten til hele stillinger
• Gjeninnføre den kollektive søksmålsretten
• En dobling av fagforeningsfradraget
• Se nøye på hvordan man kan beskytte ansatte som blir presset til et uorganisert arbeidsliv
• Få på plass en enhet i A-krimsentrene eller Arbeidstilsynet som kan sikre bevis når ansatte blir utsatt for fagforeningsknusing
– Vi ser også at det å ha tariffavtale nytter, sier Sundnes etter å ha vært til stede på lanseringen av Fafo-rapporten. Lønnsforskjellene mellom bedrifter med og uten tariffavtale har nemlig økt.
Tariffavtaler har derfor blitt enda viktigere for å unngå lavlønn. Er du ikke omfattet av en tariffavtale, øker også sannsynligheten for at du havner under lavlønnsgrensa, ifølge rapporten.
Fått med deg denne? Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt
Sikre bevis for fagforeningsknusing
Å få lovfestet retten til heltid er en prioritert oppgave. Dette skal komme som et forslag i løpet av de første hundre dagene Ap er i regjering.
Ap og Sundnes er også for å gjeninnføre den kollektive søksmålsretten. Det er ensbetydende med at fagforeninger kan stille krav om for eksempel hele stillinger på vegne av sine medlemmer, slik at arbeidstakere slipper å gjøre det selv.
Den tidligere HK-lederen vil se nøye på hvordan arbeidstakere kan bli beskyttet mot useriøse aktører. Hun nevner blant annet den tjenesteytende delen av privat sektor. Det er et område med lav organisasjonsgrad og tariffavtaledekning.
– Hvilken beskyttelse har man når arbeidsgiver ikke ønsker at de ansatte skal organisere seg? Det er noe vi må se nøye på, mener Sundnes.
– Jeg tror også det er nødvendig å få på plass en enhet som kan sikre bevis når ansatte blir utsatt for fagforeningsknusing. Om det blir i A-krimsentrene eller i Arbeidstilsynet, får vi komme tilbake til, men at vi trenger å sikre spor på bakgrunn av varsler som gis anonymt, er jeg overbevist om at må vi se nærmere på.
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Historiene hun kjenner til fra sin tid som HK-leder, er ganske nedslående. Derfor vil ikke Sundnes at de som varsler om kritikkverdige forhold skal risikere å miste jobben sin.
– Myndighetene må gå inn og ta et overordnet ansvar for å beskytte varslerne, påpeker Aps nye stortingsrepresentant.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm