FORNØYD: Butikkmedarbeider Trine Dahlstrøm er glad for at hun har fått full stilling. Hun liker godt å fylle varer i hyllene og lage egne eksponeringer i Meny Drøbak.
Martin Guttormsen Slørdal
200 ansatte har fått større stilling
Trine Dahlstrøm er en av mange Meny-ansatte som har fått mer å gjøre etter at vareplassererne ble kastet ut av butikkene.
lene.svenning@lomedia.no
– Det er veldig greit med en større stilling, nå kan jeg få privatøkonomien opp og gå igjen. Jeg har hatt en bil som har vært kranglete i det siste, sier Dahlstrøm og rister på hodet.
Nye dekk var ikke billig, forstår vi. Dahlstrøm har lenge jobbet i 80 prosent stilling, og har vært fornøyd med det. Nå har livet forandret seg, og hun har både tid til mer jobb og behov for større inntekt.
– Og så blir det jo mer i pensjon når jeg jobber full stilling, da, sier Dahlstrøm som jobber i Meny i Drøbak i Akershus.
• Nå kan du kreve større stillingsprosent
En i hver butikk
Trine Dahlstrøm er en av omlag 200 i dagligvarekjeden som har fått utvidet stillingen sin det siste året. Fra 1. januar 2015 var det slutt på at leverandørenes egne vareplasserere kom inn i ikke bare Menys, men i alle Norgesgruppens butikker og fylte opp hyllene. Fra den datoen skulle de butikkansatte gjøre hele denne jobben selv. Det skulle bli mer effektivt, mente Norgesgruppen, som eier både Meny, Kiwi og Joker. I tillegg regnet dagligvaregiganten med å ansette flere for å gjøre jobben.
Norgesgruppen har ennå ikke oversikt over hvor mange flere de har ansatt eller hvor mange som har fått større stilling i alle kjedene. Så langt er det bare Meny som har tallene. I denne kjeden har de ikke ansatt flere, men i gjennomsnitt har én ansatt i hver butikk fått utvidet sin stilling, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eli Strand.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Vil unngå ufrivillig deltid
På Meny i Drøbak er det flere. Her har hele tre stykker fått større stilling som en konsekvens av at vareplassererne ikke lenger er inne i butikkene. Det er butikksjef Kai Wiborg fornøyd med.
– Vi jobber med å øke de ansattes stillinger for å unngå ufrivillig deltid. Får de ansatte jobbe så mye som de ønsker, er de fornøyde. Og fornøyde ansatte selger mer, da øker vi omsetningen, er Wiborgs resonnement.
Kommunikasjonsrådgiver Strand mener endringen har flere positive sider.
– Ved å gjøre mer selv, som eksponeringer og kampanjer, har de ansatte fått mer eierskap til butikken sin, sier hun til HK-Nytt.
Det kan Trine Dahlstrøm skrive under på. Hun liker godt å sette opp fine eksponeringer av varene.
• Jorunn sto på for mer jobb, fikk økt stillingen
Tommelen opp
Hanne Beate Halvorsen, konserntillitsvalgt i Meny, er glad for at flere har fått mer jobb det siste året.
– Dette er veldig bra, men det hadde vært hyggelig om det hadde vært enda flere. Nå er det om å gjøre å holde fokuset på å bli kvitt ufrivillig deltid, sier hun til HK-Nytt.
Baksiden av medaljen
Mens mange butikkmedarbeidere har fått mer jobb, har andre mistet sin.
– Norgesgruppens beslutning har tvunget oss til å tenke nytt. Vi har endret fokus, og driver nå mer med salg. Vi er fremdeles inne i Norgesgruppens butikker, men får ikke røre varene, sier Kjetil Jensen, daglig leder i The Field Group, en av aktørene i vareplasseringsbransjen, eller merchandising som det også kalles.
At bedriften ikke lenger plasserer varer i Meny, Kiwi, Spar og Joker har fått konsekvenser. Jensen anslår at omlag 15 av de 200 ansatte måtte gå som følge av dette. De fleste ansatte jobber deltid. Regnet i årsverk har The Field Group mistet 4 av 70. Handel og Kontor har tariffavtale og medlemmer i bedriften.
Arnfinn Korsmo, leder i YS- forbundet Negotia som organiserer mange vareplasserere hos dagligvareleverandørene, anslår at i underkant av 500 medlemmer mistet jobben etter at Norgesgruppen begynte å plassere varene selv. Det er langt færre enn forbundet først anslo ville bli rammet av denne endringen. Ifølge Korsmo har mange av de som mistet jobben fått tilsvarende jobber hos andre arbeidsgivere. Mange beholdt også jobben sin hos leverandørene, men fikk andre oppgaver, opplyser han.
Beholder vareplassererne
Coop og Rema har ingen planer om å gjøre som Norgesgruppen.
Vareplassererne kan puste rolig, de blir ikke kastet ut flere steder med det første.
– Vi vurderer fortløpende alle mulige tiltak for å bli bedre, men vi har ingen kortsiktige planer om å gjøre større endringer på dette området, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, til HK-Nytt.
– Vi er veldig fornøyd med den jobben leverandørene gjør, og er helt avhengige av dem. De bidrar til å holde butikkene i god stand og fremme varer, spesielt når de gjelder kampanjer, og spesielt i de store butikkene, legger Friis til.
Rema 1000 har heller ingen planer om å gjøre endringer på dette området:
«Vareplassererne er fortsatt i våre butikker, og vi ønsker de velkomne», skriver HR-direktør Tore Høylie i en e-post til HK-Nytt.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.
Eirik Dahl Viggen
Sterke reaksjoner etter innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal