JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagarbeideren:

35 ansatte har ikke fått lønn siden oktober. Nå er byggefirmaet Fagarbeideren konkurs

Bakmannen er bedrageridømt og konkurs-gjenganger. Nå bruker han en falsk attest for å slippe å uttale seg til media.
Leder i Fair Play Bygg Oslo, Lars Mamen, har jobbet siden september med å avsløre og varsle om forholdene i firmaet Fagarbeideren. Fagarbeideren ble slått konkurs i dag.

Leder i Fair Play Bygg Oslo, Lars Mamen, har jobbet siden september med å avsløre og varsle om forholdene i firmaet Fagarbeideren. Fagarbeideren ble slått konkurs i dag.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

I dag ble bemanningsbyrået Fagarbeideren slått konkurs. VG har skrevet flere større saker om firmaet de siste dagene, der 35 ansatte ikke har fått lønn siden oktober.

LO har gått tungt inn i saken, og i går ble det kjent at LO gjør et unntak fra kravet om at en må være fagorganisert for å få hjelp fra fagbevegelsen.

– Vi bruker nå av vårt solidaritetsfond for å hjelpe ofrene med mat og husvære og for å få dem hjem til jul. Og vi støtter ofrene juridisk slik at de får etterbetalt lønn og reiseutgifter som de har krav på, skriver LO-leder Hans Christian Gabrielsen i en e-post til FriFagbevegelse.

De ansatte i selskapet Fagarbeideren kommer fra Afghanistan, Polen, Bulgaria og Norge.

Menneskehandel

– Vi mener de har vært utsatt for menneskehandel her i Norge. Vi kaller det moderne slaveri, sier Sondre K. Høysæter, leder i Hope for Justice til VG.

De ansatte forteller om uryddige forhold og manglende lønn:

– Fagarbeideren ordnet flybilletten opp til Norge, vi bor gratis og fikk 5000 kroner på konto da vi begynte. Problemet var at vi jobbet og jobbet, de fleste av oss i to måneder i høst. Uten å få lønn. Jeg fikk kranglet meg til 5000 kroner ekstra i forskuddsbetaling. De andre fikk bare 4000 kroner en gang. Siden har vi ikke fått fem øre, sa en av de ansatte, Hrabrin F. Haralanov, fra Bulgaria til VG. Lønnskravene ved konkursen er over to millioner kroner.

Falsk attest

Jan Ove Sævareid er oppført som daglig leder for firmaet. I realiteten drives firmaet av den kjente konkurs-gjengangeren Arnt Vidar Vågen, som har skiftet navn til Per Vidar Pettersen.

Pettersen selv er avvisende når FriFagbevegelse ringer:

– Nei, jeg har ingenting med konkursen å gjøre. Du får snakke med ham som er daglig leder, sier Pettersen til FriFagbevegelse. Vi når Pettersen når vi ringer telefonnummeret til firmaet slik det er oppgitt i Brønnøysundregisteret.

Pettersen sier til FriFagbevegelse at situasjonen rundt Fagarbeideren og medieoppslaget har gitt ham en alvorlig psykisk knekk, og at han derfor er syk og innlagt på psykiatrisk sykehus. Som bevis på innleggelsen, sender Pettersen oss et word-dokument uten underskrift eller stempel, med underskrift av en overlege fra Helse Førde.

Når FriFagbevegelse sjekker hvem som har opprettet dokumentet, viser det seg at dokumentet faktisk er opprettet av Pettersen selv.

FriFagbevegelse ringer overlegen som er står oppført i attesten. Overlegen bekrefter mistanken om at attesten er falsk. Overlegen har altså ikke bedt om at Pettersen skal legges inn på psykiatrisk sykehus.

Aktiv siden 1990

Pettersen (tidligere Vågen) har vært aktiv i byggebransjen siden 1990. Han slo seg tidlig opp på ulovlig utleie av arbeidskraft. Han er bedrageridømt minst fire ganger, som FriFagbevegelse kjenner til. De to siste gangene han ble dømt var i 2002 og 2013. Da ble han dømt til henholdsvis 2,5 år og to år og ti måneders fengsel for mange typer arbeidslivskriminalitet.

I 2013 ble han også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på livstid.

Les også om Vågen i 2008: Utsatt for konkursrytter

Fair Play Bygg Oslo har jobbet med forholdene for de ansatte hos Fagarbeideren siden september. Daglig leder Lars Mamen i Fair Play Bygg var også til stede i skifteretten i Asker og Bærum tingrett.

– Hva er din kommentar til konkursen?

– Fagarbeideren er et rent svindelforetak. Det er rigget for å svindle og berike seg selv på bekostning av de ansatte. Dette firmaet skulle vært slått konkurs for lenge siden. Det er en lettelse for de ansatte, for konkursen gjør at de ansatte kan få betalt fra lønnsgarantifondet.

Mangler penger

Daglig leder i Fagarbeideren, Jan Ove Sævareid, forklarer til Frifagbevegelse at han har hatt Vågen (Pettersen) til å jobbe for seg i Oslo, mens Sævareid har drevet sin egen bedrift som maskinentreprenør i Etne.

– Men som daglig leder vet du at du må betale inn forskuddstrekk, merverdiavgift og lønn til de ansatte. Hvorfor har dere ikke gjort det?

– Vi har ikke hatt penger, forklarer Sævareid. Han mener at firmaet har mellom 7,5 og åtte millioner kroner i utestående hos kunder.

– Har pengene blitt holdt tilbake fordi dere ikke har betalt ut penger til de ansatte?

– Det har jeg også hørt, svarer den daglig lederen, som gir inntrykk av å være lite informert om firmaets virksomhet.

– Ikke svindel

Når vi forelegger Sævareid uttalelsene fra Høysæter om at de ansatte i Fagarbeideren har vært utsatt for menneskehandel er han uenig i dette, men han mener at det er svært beklagelig at de har blitt behandlet som de har blitt.

Han er også uenig med utsagnet fra Lars Mamen i Fair Play Bygg om at Fagarbeideren er innrettet som et rent svindelforetak.

– Det er det overhode ikke. At det har blitt det, er takket være Arnt Vidar Vågen, sier Sævareid til FriFagbevegelse.

Traff Pettersen

Sævareid forteller at han lenge hadde tenkt på å starte et bemanningsforetak, og trodde han hadde funnet rett mann da han kom i kontakt med Pettersen (tidligere Vågen) under et oppdrag i Sogn i 2018. Firmaet Fagarbeideren ble stiftet i oktober i fjor.

– Jeg visste ikke noe om bakgrunnen til Pettersen. Da ville jeg aldri ha samarbeidet med ham, sier Sævareid.

Bostyrer Andreas Christensen sier til FriFagbevegelse at han har et stort fokus på å komme i kontakt med de ansatte slik at de kan få fremmet sine lønnskrav og få det de har krav på fra lønnsgarantifondet.

Skylder lønn, skatt og moms

Det er Kemneren i Bærum som har begjært firmaet konkurs etter at de ikke har betalt inn forskuddstrekket på skatt de har foretatt fra de ansatte. Kemnerens krav er på 2,4 millioner kroner.

Bostyrer Christensen arbeider nå med å få oversikt over hva selskapet eier, og hvor stor gjeld firmaet har. I tillegg til kravet fra kemneren, har Skatteetaten varslet at de vil komme med et krav på grunn av manglende betaling av merverdiavgift, i underkant av 1 million kroner.

Krav til boet må fremmes innen 23. januar og retten har gitt bostyrer frist til 14. februar med å utarbeide en oversikt over boet.

Papirer i orden

Fagarbeideren har en rekke godkjenninger og papirer i orden.

Selskapet er registrert i Arbeidstilsynet som et lovlig bemanningsforetak. Firmaet er også registrert i ordningen Startbank der kunder kan sjekke om firmaet har papirene i orden. Fagarbeideren er også medlem av NHO Service og Handel.

Annonse
Annonse