JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AAP

4.100 flere mottok arbeidsavklaringspenger i første kvartal

Ved utgangen av mars 2022 mottok totalt 136.600 personer arbeidsavklaringspenger (AAP).
Det har vært en økning i antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Det har vært en økning i antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Leif Martin Kirknes

4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av mars, viser tall fra Nav.

Det er en økning på 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal og er på nivå med andre kvartal i 2018.

– Det er normalt at det er flere nye mottakere ved starten av året, dette henger sammen med blant annet sesongvariasjoner i arbeidsmarkedet og i sykefraværet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Som følge av koronapandemien fikk flere forlenget stønadsperioden, noe som også innvirker på tallene.

Koronaeffekten

Økningen er størst blant personer som ikke har mottatt AAP tidligere. Det kan henge sammen med spredningen av omikronsmitte ved starten av året, ifølge Nav.

– Nær sju av ti nye mottakere i mars har aldri tidligere mottatt AAP. Det er også en økning i andelen som har mottatt sykepenger før de begynner på arbeidsavklaringspenger, sier Holte.

I tillegg er karensperioden på 52 uker opphevet i tidsrommet 1. februar til 30. juni 2022. Det vil si at tidligere mottakere kan ha rett til en ny periode med AAP uten å vente 52 uker etter at makstiden er brukt opp.

Flere ut i jobb

15.300 personer startet å motta AAP i løpet avførte kvartal. Dette er 600 flere enn i fjerde kvartal og 2.000 færre enn tilsvarende periode i 2021. Størst var endringen i aldersgruppen 50 til 59 år og 60 år og eldre. Nedgangen var på henholdsvis 14 og 18 prosent.

– Utviklingen på arbeidsmarkedet gjør at langt flere kommer seg ut i jobb etter avsluttet AAP-periode. Sammenlignet med samme periode i 2020 snakker vi om nesten 900 flere i arbeid uten tilknytning til Nav, sier Holte.

Årsak til AAP

De fleste som mottar AAP, er registrert med en psykisk lidelse. Ved utgangen av mars var det 57.800 personer i denne gruppen. 41.100 personer var registrert med en muskel- og skjelettlidelse.

– Antallet personer med muskel- og skjelettlidelser økte med nær 1.600 i første kvartal, mens antallet med psykiske lidelser økte med 1.400 personer. Sammenlignet med 2021 har antallet med muskellidelser økt med over 2.700 personer, eller 7 prosent, opplyser Nav.

Antallet med sykdommer i luftveiene økte med 100 personer, tilsvarende 8 prosent. Ved utgangen av første kvartal var det rundt 130 personer registrert med mistenkt eller påvist covid-19-sykdom som mottok AAP. Økningen er på rundt 60 personer fra årsskiftet.

Warning
Annonse
Annonse