65.000 i Facebook-gruppe mot EUs energiunion og Acer
Facebook-gruppen «Stopp ACER», som er opprettet som en protest mot EUs energibyrå og norsk tilslutning, har passert 65.000 medlemmer.
Acer-demo 27. februar
Leif Martin Kirknes
Mandag planlegger gruppen en demonstrasjon foran Stortinget, skriver Jan Roos som er administrator i gruppen. Natt til onsdag hadde den over 65.000 medlemmer.
Hvor mange av dem som virkelig er sterkt imot Acer og hvor mange av medlemmene som er med kun for å følge debatten, vites ikke, skriver nettstedet enerWE, men påpeker at Acer, EUs tredje energipakke og Norges eventuelle tilslutning til dem skaper enormt engasjement.
Et digitalt opprop mot norsk deltakelse i Acer har fått over 19.000 underskrifter.
Den aktuelle energipakken viderefører samarbeidet på det energipolitiske feltet. Mange av dem som er imot at Norge skal bli med på også denne runden, mener vi gir fra oss kontrollen over et viktig politikkområde.
Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant dem som har advart mot konsekvensene av stå utenfor.
– Sier vi nei til det videre samarbeidet, vil vi gå ut av energisamarbeidet i EØS-avtalen, skrev han nylig i en epost til skeptikere i eget parti. Blant annet har rundt 100 Ap-ordførere bedt partiet si nei.
• Dette er lønna i over 300 yrker
LO sier nei til Acer
På mandagens sekretariatsmøte ble det enstemmig vedtatt å si nei til Acer.
– Ut fra det vi ser nå er det full samling i LO om å si nei til Energipakke 3. Vi mener dette må ses i sammenheng med Energipakke 4 som er under behandling i EU nå, sier LO-sekretær Are Tomasgard til FriFagbevegelse.no.
I uttalelsen konkluderer LO med at «med det vi vet nå kan ikke LO anbefale at Norge implementerer tredje energimarkedspakke. LO mener at saken må utsettes til innholdet i den fjerde energipakken er kjent og en grundig konsekvensanalyse er foretatt».
– Den må også omfatte den dynamikken som ligger i det som kommer i den neste pakka om det vil påvirke innholdet, sier Tomasgard.
Utenlandskabler
LO er uenig med regjeringen i åpningen for at kraftprodusenter og alle andre i prinsippet kan søke konsesjon til å bygge nye utenlandskabler.
– Transmisjonsnettet representerer en viktig infrastruktur som skal ligge til Statnett. Det er avgjørende for fortsatt industrisatsing i Norge at vi går skrittvis og kunnskapsbasert frem, mener LO.
– Det er svært risikabelt å bygge en kabel til Storbritannia før Norge har erfaring med og kjenner konsekvensene av de to kablene Statnett er i ferd med å bygge. LO krever at søknadsprosessen som er i gang for den andre kabelen til Storbritannia stanses, heter det vedtaket fra LO-sekretariatet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.