JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot kompromiss om sosial dumping

I Europaparlamentet ligger det nå et forslag som kan slå beina under viktige deler av norsk lovgivning mot sosial dumping. Europeisk fagbevegelse er sterkt imot.
Generalsekretær i DEFS, Bernadette Segól, advarer mot kompromisforslaget om håndhevingsdirektivet som nå ligger i EU-parlamentet. Her på talerstolen på LO-kongressen 2013.

Generalsekretær i DEFS, Bernadette Segól, advarer mot kompromisforslaget om håndhevingsdirektivet som nå ligger i EU-parlamentet. Her på talerstolen på LO-kongressen 2013.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

Den europeiske faglige samorganisasjon (DEFS) har sendt brev til sosialistgruppa i EU-parlamentet hvor de advarer mot å støtte et kompromiss som Latvia har foreslått. Saken gjelder hvilke regler som skal gjelde for ansatte som blir sendt til et annet EØS-land for å arbeide.

Dette er regulert i utstasjoneringsdirektivet, men siden det har oppstått uenighet om hvordan dette direktivet skal håndheves, arbeides det nå med et nytt direktiv; håndhevingsdirektivet.

En av årsakene til at EU nå jobber med det nye direktivet er den såkalte «Laval-kvartetten», de fire dommene i EU-domstolen, som blant annet begrenser fagbevegelsens og myndighetenes rett til aksjonere mot sosial dumping.

Omstridt

Det er to artikler som er omstridt. I artikkel 9 foreslås å lage en liste som angir hvilke nasjonale kontrollmekanismer som er tillatt. Denne lista skal være lukket, slik at det ikke er mulig for enkeltland å tilføye nye kontrollmekanismer.

Den norske erfaringen er at det stadig dukker opp behov for nye verktøy i kampen mot sosial dumping. Den rødgrønne regjeringa markerte derfor at de, på prinsipielt grunnlag, var motstandere av en slik lukket liste.

I kompromissforslaget fra Latvia har de lagt inn en formulering som virker tilforlatelig. Tiltakene som skal gjennomføres skal være «according to EU-law». Det virker åpenbart at et tiltak må være i tråd med EUs lovgivning. Men i denne formuleringen ligger det også at en må følge dommene i Laval-kvartetten.

Markedstilhengerne i EU forsøkte å få inn en tilsvarende formulering i forbindelse med Tjenestedirektivet. Det framstøtet ble stanset i EU-parlamentet.

Solidaransvar

Den andre artikkelen som er omstridt, er artikkel 12. Den begrenser solidaransvaret til bare å gjelde underentreprenører på nivået under.

I Norge i dag er en hovedentreprenør ansvarlig for at det betales korrekt lønn på alle nivåene nedover. Å innskrenke ansvaret til bare å gjelde ett nivå, vil i realiteten tømme bestemmelsen om solidaransvar for innhold.

Sosialistene under press

Når DEFS generalsekretær Bernadette Segól nå henvender seg til sosialistgruppa i EU-parlamentet, er det fordi det er sterkt press på denne gruppa for å gå inn for Latvias kompromissforslag.

DEFS støtter ikke noen begrensing i medlemsstatenes rett til å pålegge kontrollmekanismer. De mener at direktivet skal angi de obligatoriske kontrollmekanismene som er et minimum, og ikke begrense hva en regjering kan gjøre.

Segól ber derfor medlemmene i sosialistgruppa om ikke å støtte en slik «svak tekst» i artikkel 9 som ligger i kompromissforslaget.

Her kan du lese hele brevet fra DEFS til sosialistgruppa i Europaparlamentet.

Annonse
Annonse