Generalsekretær i DEFS, Bernadette Segól, advarer mot kompromisforslaget om håndhevingsdirektivet som nå ligger i EU-parlamentet. Her på talerstolen på LO-kongressen 2013.
Sissel M. Rasmussen
Advarer mot kompromiss om sosial dumping
I Europaparlamentet ligger det nå et forslag som kan slå beina under viktige deler av norsk lovgivning mot sosial dumping. Europeisk fagbevegelse er sterkt imot.
torgny@lomedia.no
Den europeiske faglige samorganisasjon (DEFS) har sendt brev til sosialistgruppa i EU-parlamentet hvor de advarer mot å støtte et kompromiss som Latvia har foreslått. Saken gjelder hvilke regler som skal gjelde for ansatte som blir sendt til et annet EØS-land for å arbeide.
Dette er regulert i utstasjoneringsdirektivet, men siden det har oppstått uenighet om hvordan dette direktivet skal håndheves, arbeides det nå med et nytt direktiv; håndhevingsdirektivet.
En av årsakene til at EU nå jobber med det nye direktivet er den såkalte «Laval-kvartetten», de fire dommene i EU-domstolen, som blant annet begrenser fagbevegelsens og myndighetenes rett til aksjonere mot sosial dumping.
Omstridt
Det er to artikler som er omstridt. I artikkel 9 foreslås å lage en liste som angir hvilke nasjonale kontrollmekanismer som er tillatt. Denne lista skal være lukket, slik at det ikke er mulig for enkeltland å tilføye nye kontrollmekanismer.
Den norske erfaringen er at det stadig dukker opp behov for nye verktøy i kampen mot sosial dumping. Den rødgrønne regjeringa markerte derfor at de, på prinsipielt grunnlag, var motstandere av en slik lukket liste.
I kompromissforslaget fra Latvia har de lagt inn en formulering som virker tilforlatelig. Tiltakene som skal gjennomføres skal være «according to EU-law». Det virker åpenbart at et tiltak må være i tråd med EUs lovgivning. Men i denne formuleringen ligger det også at en må følge dommene i Laval-kvartetten.
Markedstilhengerne i EU forsøkte å få inn en tilsvarende formulering i forbindelse med Tjenestedirektivet. Det framstøtet ble stanset i EU-parlamentet.
Solidaransvar
Den andre artikkelen som er omstridt, er artikkel 12. Den begrenser solidaransvaret til bare å gjelde underentreprenører på nivået under.
I Norge i dag er en hovedentreprenør ansvarlig for at det betales korrekt lønn på alle nivåene nedover. Å innskrenke ansvaret til bare å gjelde ett nivå, vil i realiteten tømme bestemmelsen om solidaransvar for innhold.
Sosialistene under press
Når DEFS generalsekretær Bernadette Segól nå henvender seg til sosialistgruppa i EU-parlamentet, er det fordi det er sterkt press på denne gruppa for å gå inn for Latvias kompromissforslag.
DEFS støtter ikke noen begrensing i medlemsstatenes rett til å pålegge kontrollmekanismer. De mener at direktivet skal angi de obligatoriske kontrollmekanismene som er et minimum, og ikke begrense hva en regjering kan gjøre.
Segól ber derfor medlemmene i sosialistgruppa om ikke å støtte en slik «svak tekst» i artikkel 9 som ligger i kompromissforslaget.
Her kan du lese hele brevet fra DEFS til sosialistgruppa i Europaparlamentet.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB