Advarer mot kompromiss om sosial dumping
I Europaparlamentet ligger det nå et forslag som kan slå beina under viktige deler av norsk lovgivning mot sosial dumping. Europeisk fagbevegelse er sterkt imot.
Generalsekretær i DEFS, Bernadette Segól, advarer mot kompromisforslaget om håndhevingsdirektivet som nå ligger i EU-parlamentet. Her på talerstolen på LO-kongressen 2013.
Sissel M. Rasmussen
Saken oppsummert
torgny@lomedia.no
Den europeiske faglige samorganisasjon (DEFS) har sendt brev til sosialistgruppa i EU-parlamentet hvor de advarer mot å støtte et kompromiss som Latvia har foreslått. Saken gjelder hvilke regler som skal gjelde for ansatte som blir sendt til et annet EØS-land for å arbeide.
Dette er regulert i utstasjoneringsdirektivet, men siden det har oppstått uenighet om hvordan dette direktivet skal håndheves, arbeides det nå med et nytt direktiv; håndhevingsdirektivet.
En av årsakene til at EU nå jobber med det nye direktivet er den såkalte «Laval-kvartetten», de fire dommene i EU-domstolen, som blant annet begrenser fagbevegelsens og myndighetenes rett til aksjonere mot sosial dumping.
Omstridt
Det er to artikler som er omstridt. I artikkel 9 foreslås å lage en liste som angir hvilke nasjonale kontrollmekanismer som er tillatt. Denne lista skal være lukket, slik at det ikke er mulig for enkeltland å tilføye nye kontrollmekanismer.
Den norske erfaringen er at det stadig dukker opp behov for nye verktøy i kampen mot sosial dumping. Den rødgrønne regjeringa markerte derfor at de, på prinsipielt grunnlag, var motstandere av en slik lukket liste.
I kompromissforslaget fra Latvia har de lagt inn en formulering som virker tilforlatelig. Tiltakene som skal gjennomføres skal være «according to EU-law». Det virker åpenbart at et tiltak må være i tråd med EUs lovgivning. Men i denne formuleringen ligger det også at en må følge dommene i Laval-kvartetten.
Markedstilhengerne i EU forsøkte å få inn en tilsvarende formulering i forbindelse med Tjenestedirektivet. Det framstøtet ble stanset i EU-parlamentet.
Solidaransvar
Den andre artikkelen som er omstridt, er artikkel 12. Den begrenser solidaransvaret til bare å gjelde underentreprenører på nivået under.
I Norge i dag er en hovedentreprenør ansvarlig for at det betales korrekt lønn på alle nivåene nedover. Å innskrenke ansvaret til bare å gjelde ett nivå, vil i realiteten tømme bestemmelsen om solidaransvar for innhold.
Sosialistene under press
Når DEFS generalsekretær Bernadette Segól nå henvender seg til sosialistgruppa i EU-parlamentet, er det fordi det er sterkt press på denne gruppa for å gå inn for Latvias kompromissforslag.
DEFS støtter ikke noen begrensing i medlemsstatenes rett til å pålegge kontrollmekanismer. De mener at direktivet skal angi de obligatoriske kontrollmekanismene som er et minimum, og ikke begrense hva en regjering kan gjøre.
Segól ber derfor medlemmene i sosialistgruppa om ikke å støtte en slik «svak tekst» i artikkel 9 som ligger i kompromissforslaget.
Her kan du lese hele brevet fra DEFS til sosialistgruppa i Europaparlamentet.


Nå: 0 stillingsannonser