På denne båten mener advokater det har foregått sosial dumping.
Privat
Sosial dumping:
Advokat: – Russiske fiskere lønnsdiskrimineres, kapitaleierne stikker av med fortjenesten
Norsk Sjømannsforbund og jusekspert i skipsarbeidsloven anklager Ervik Havfiske for sosial dumping
tri@lomedia.no
Det var Fiskeribladet som først skrev om saken.
Etter sammenligninger av flere kontrakter til norske og utenlandske fiskere, mener Sjømannsforbundet at utlendinger skal ha fått betydelig dårligere betalt for samme jobb om bord i autolinebåten «Kamaro».
Fiskeribladet publiserte to kontrakter. Den ene viser at en norsk fisker får brutto forskudd på 35.000 kroner og sin andel av delingsfangsten (lott). Andelen er på 50 prosent for mannskapet. Den andre viser at en østeuropeisk fisker får 20.000 i forskudd, 800 kroner dagen og 80 kroner per tonn fisk.
Saken fortsetter under faksimilen.
FOR DE UTENLANDSKE: Andre betingelser enn for norske.
Faksimile
Sosial dumping
– Dette er både sosial dumping og diskriminering på grunn av nasjonalitet. Det er en vesentlig forskjell i lønn, sier advokat i Sjømannsforbundet Terje Hernes Pettersen til Fiskeribladet.
Hernes Pettersen får støtte av advokat Roald Engeness, jusekspert i skipsarbeidsloven. Også han er klar på at de forskjellige kontraktene på Ervik-båten «Kamaro» vitner om sosial dumping og diskriminering, skriver Fiskeribladet.
– Det er avtalt langt høyere forskudd for den norske fiskeren enn den utenlandske. Det er helt ulike betingelser i disse to kontraktene. På denne måten går en større andel av delingsfangsten til rederiet. Det er kun rederiet som tjener på diskriminering og sosial dumping. Hva gjør Norges Fiskarlag med dette, spør advokat Engeness.
Saken fortsetter under faksimilen.
FOR DE NORSKE: Andre betingelser enn for de utenlandske.
Faksimile
Gjelder også fiskere
I Skipsarbeidslovens kapittel 10 står det om forbud mot diskriminering.
– Det er helt på det rene at reglene også gjelder for fiskere. I Lov om likestilling og forbud mot diskriminering er det også forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet. Med etnisitet menes blant annet nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge og språk. Det foreligger brudd på loven ved å gi utenlandske fiskere andre vilkår enn norske fiskere, sier Engeness og fortsetter.
– Det ene er at det går utover norske arbeidsplasser. Det er kapitaleierne som stikker av med fortjenesten som skulle gått til norske fiskere. Og en russer får gjerne bare halvparten av det en norsk fisker ville tjent. Russerne får lavere hyre og lott, men det kan likevel være god lønn ut fra nasjonale forhold. Men det er ikke slik man skal gjøre det, sier han til Fiskeribladet.
Saken fortsetter under bildet.
Liknende sak
Fra før har Sjømannsforbundet klaget inn en sak til Diskrimineringsnemda. Der fikk polske fiskere nøyaktig halvparten av lønnen til sine norske arbeidskollegaer i krabbebåten Prowess. Om «Kamaro-saken» også blir klaget inn skal Sjømannsforbundets forbundsstyret avgjøre, opplyser Hernes Pettersen.
– De utenlandske fiskerne er de svake partene og har ikke noen stort apparat bak seg. Diskriminering på grunn av nasjonalitet er ikke lov. Det er et ganske alvorlig lovbrudd og brudd på menneskerettighetene. Det er urovekkende at det stadig avdekkes slike tilfeller med stadig kortere mellomrom, sier Hernes Pettersen.
– Vi mener «Kamaro»-saken er sosial dumping og diskriminering på linje med «Prowess»-saken. Forbundet er helt avhengig av at man vet om slike saker for å gå inn i dem. Fiskere som har dårlige betingelser og er diskriminert må kontakte oss og legge frem sine kontrakter. Vi mistenker at mange utenlandske fiskere kan ha store summer til gode hos norske fiskebåtredere, sier inspektør Erlend Hanssen i Sjømannsforbundet.
Les også: Ap vil innføre norske lønns- og arbeidsvilkår langs norskekysten
Avviser anklagen
Stig Tore Ervik i Ervik Havfiske er overrasket over påstandene om sosial dumping og diskriminering av utenlandske fiskere. Han avviser alle anklagene fra Sjømannsforbundet.
– Vår forståelse er at dette neppe kan kalles «sosial dumping». Viser det seg at vi har gjort feil – så vil vi selvsagt rette opp det, sier Ervik til Fiskeribladet.
Grunnen til at rederiet ikke bruker norske fiskere er fordi de mener at det ikke er nok norske fiskere.
– Vi bruker utenlandske fiskere fordi det ikke alltid er lett å skaffe norsk arbeidskraft – og vi har god erfaring med russisk mannskap. De mannskapene som er her - har vi hatt et godt arbeidsforhold til over lengre tid. Flere har jobbet i vårt selskap i snart 20 år, sier Ervik.
Grunnen til at lønnen til utenlandske og norske fiskere er forskjellig er fordi utlendingene medfører ekstra utgifter, forklarer Ervik.
– Utlendinger/østeuropeere har litt lavere lønn fordi vi har ansatt noen av dem gjennom et utenlandsk bemanningsselskap der vi betaler for tjenester som for eksempel informere angående utreise og ordne visum til mannskapet. De har etter eget ønske en annen lønnsstruktur. Mannskapet har garanti-betaling hver dag om bord - inkludert bonusordning for hvert tonn fisk. Dekket mat, reiser, pluss dekket deler av arbeidsklær for hver tur. Denne avtaleformen gjør at for noen turer kommer faktisk de bedre ut på oppgjøret enn de norske fiskere, sier Ervik.
Ikke sosial dumping
Han har fått mannskapssjefen til å sette opp et eksempel på en kontrakt som de har.
– Rederiet gir en garanti til mannskap om minimum lønn, den er nå på 1000 kroner per dag, 30.000 per måned. I tillegg er det utbetalt bonus per tonn, fiskeriet kan variere fra fem til 15 tonn. Dette kan utgjøre 15.000 til 45.000 kroner per måned i tillegg til garantien. Vår forståelse er at dette neppe kan kalles «sosial dumping», sier Ervik til Fiskeribladet.
Fakta
• «Kamaro» eies av Vestkapp Fiskeriselskap som er heleid av Ervik Havfiske.
• Stig Tore Ervik er konsernsjef i Ervik-konsernet, mens nestleder Arild Aarvik i Norges Fiskarlag er styremedlem i Ervik Havfiske.
• Ervik-familien er største eier i Ervik Havfiske og Aarvik kontrollerer cirka 21 prosent.
Ervik Havfiske Gruppen
• Ervik havfiske ble etablert 18. desember i 1987, og holder til på Stadlandet i Sogn og Fjordane.
• Rederiet regnes for å være et ledende linebåtrederi og er blant de største når det gjelder fangstverdi.
• Hovedproduktet er sjøfrossen linefanget fisk.
• Gruppen består av over 30 selskap som i samarbeid drifter og betjener den store linebåtflåten. Flåten består av 18 fartøy, derav 12 autolinefartøy. Gruppen fisker også etter tannfisk i Antarktisk. Rederiet er også engasjert i vaktfartøy innen offshore, verksted og forsyning. To autolinefartøy er under bygging i Tyrkia.
• Fisker om lag 33.000 tonn rund vekt i året. 30.000 tonn hvitfisk i nord og 3000 tonn tannfisk i sør.
• Fangstverdien er på om lag en milliard kroner, over 500 millioner i nord og under 500 millioner i sør.
• Av de 500 ansatte i Ervik-selskapene kommer hundre fra hjemkommunen Selje.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft
VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.
Jan-Erik Østlie