JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsling på arbeidsplassen

Alle bedrifter med mer enn fem ansatte må ha varslingsrutiner på plass

Nå styrkes varslerne.
I dagens lovverk er det uklart om innleide ansatte fra bemanningsbyråer på en arbeidsplass har samme rett til vern for varsling som fast ansatte i samme bedrift. Fra og med lørdag 1. juli har også innleide arbeidstakere rett til varsling om kritikkverdige forhold. F

I dagens lovverk er det uklart om innleide ansatte fra bemanningsbyråer på en arbeidsplass har samme rett til vern for varsling som fast ansatte i samme bedrift. Fra og med lørdag 1. juli har også innleide arbeidstakere rett til varsling om kritikkverdige forhold. F

Erlend Angelo

– Kriteriene for varsling videreføres, men med noen presiseringer og endringer, sier leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Lørdag 1. juli trer en rekke justeringer i arbeidsmiljøloven i kraft. Blant annet er reglene for varslere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen blitt oppdatert.

Det er i hovedsak tre nye regler som er viktige for norske arbeidstakere:

• Nå skal også innleid arbeidskraft ha rett til beskyttelse om man varsler om ukorrekte forhold på arbeidsplassen.

• Alle bedrifter med fem eller flere ansatte skal ha varslingsrutiner på plass.

• Varsleren skal ha rett til å være anonym om man varsler til offentlige myndigheter.

• Følg oss på Facebook

Innleide ansatte

– Innleie blir mye brukt i deler av det norske arbeidslivet, blant annet i bygg og anlegg. For innleide ansatte har det tidligere vært litt uklart om de er beskyttet av varslingsinstituttet. Nå har loven fått en bredere definisjon. Det er bra for å synliggjøre at også innleide er omfattet av vernet. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er så enkelt å si fra i praksis, sier forskningsleder i Fafo og ekspert på varsling, Sissel Trygstad.

Også retten til anonym varsling blir gjort tydeligere.

– Det står i lovbestemmelsen at det alltid skal være forsvarlig å varsle til tilsynsmyndigheter. Det at det nå ettertrykkelig blir fastsatt i bestemmelsene at man har rett til å være anonym når man varsler til tilsynsmyndighetene er en forbedring, sier Fafo-forskeren.

Få nyhetsbrevet vårt

Anonym varsling

Sønsteli Johansen i LO mener det er åpenbart hvorfor man nå presiserer at innleide arbeidere har samme rettigheter til varsling som alle andre.

– En innleid arbeidstaker er underlagt styring fra innleieselskapet, ikke egen arbeidsgiver. Da er det merkelig om en innleid arbeider som utfører samme arbeid som en fast ansatt ikke skal ha samme rett til å varsle om brudd på for eksempel HMS-regelverket, sier han.

Trygstad i Fafo minner også om at alle bedrifter med flere enn fem ansatte skal ha på plass rutiner om varsling når loven trer i kraft lørdag.

Saken fortsetter under bildet.

– Det blir obligatorisk med rutiner for varsling på arbeidsplasser med flere enn fem ansatte. I dagens bestemmelser står det at man skal ha rutiner bare dersom forholdene tilsier det. Forskning viser at varslingsrutiner virker positivt inn på varslingsprosessen, så det er bra at det blir obligatorisk, selv om hvordan disse er utformet selvsagt vil ha betydning, sier hun.

Ny trend: Varslere blir selv skyteskive

NHO kritiserer

Selv om det nye regelverket fikk flertall i Stortinget i mai, har ikke regelendringene kommet uten kritikk.

I sitt høringssvar til Stortinget mente NHO at reglene om at alle bedrifter med flere enn fem ansatte skal ha varslingsrutiner på plass var en i overkant byråkratisk ordning.

Det poenget ser ikke LO.

– Varslingsrutinene kan gjøres standardiserte, og jeg vil tippe at NHO som en stor arbeidsgiverorganisasjon kan bistå sine medlemmer i hvordan disse rutinene skal se ut. NHO tar altfor hardt i når de kaller dette en byråkratisk ordning, sier Sønsteli Johansen.

I de nye reglene blir det også presisert at varsling av kritikkverdige forhold er ønskelig.

Fengselsbetjent varslet om fryktkultur

Kommunene knebler de ansattes ytringsfrihet

I disse yrkesgruppene sover de ansatte dårligst

Warning
Annonse
Annonse