JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO kritiske til forslag om ny opplæringslov:

Alvorlig svekkelse av fag- og yrkesopplæringa, mener LO og NHO

LO og NHO mener flere av forslagene til ny opplæringslov, som ble lagt fram av et ekspertutvalg 13. desember, vil bety en alvorlig svekkelse av fag- og yrkesopplæringa.
LO-sekretær Trude Tinnlund og Mari Sundli Tveit, direktør NHO.

LO-sekretær Trude Tinnlund og Mari Sundli Tveit, direktør NHO.

Leif Martin Kirknes og Moment Studio

sidsel@lomedia.no

– Historieløse og kunnskapsløse, er ord LO-sekretær Trude Tinnlund bruker om flere av forslagene fra Opplæringslovutvalget. LO har fra første stund vært kritisk til at regjeringen nedsatte utvalget som et rent ekspertutvalg, uten representanter fra arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner.

p

Noen av konsekvensene av forslagene som er fremmet, kan bety at bedrifter i større grad vegrer seg for å ta imot lærlinger, i en tid hvor det er stor enighet om at behovet for nye fagarbeidere er skrikende.

Utvalget overleverte sin rapport «Ny opplæringslov» (NOU 2019: 23) 13. desember, som Kunnskapsdepartementet skal sende på høring i januar 2020. Etter planen skal regjeringen sende forslag til ny opplæringslov på høring våren 2021.

LO frykter at fag- og yrkesopplæringa blir statsstyrt

Allerede nå varsler LO og NHO sterk kritikk mot flere av forslagene fra utvalget.

– Enkelte av forslagene vitner om en manglende forståelse for hvordan fagopplæringa tradisjonelt forvaltes gjennom trepartssamarbeidet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund i en kommentar på LOs nettside.

LO mener forslaget om at SRY (Samarbeidsrådet for yrkesopplæring) og de faglige rådene for hvert av programfagene på yrkesfag på videregående skole ikke lenger skal reguleres av opplæringsloven, setter trepartssamarbeidet i fare. LO minner om at forvaltning og utvikling av fagopplæringa bygger på ILO-konvensjon 142, som Norge har ratifisert.

At det ikke er foreslått noen alternativ lovhjemmel, mener LO fører til stor usikkerhet om hvordan SRY og faglige råd skal drives videre.

– Resultatet kan bli en statsstyrt modell av fag- og yrkesopplæringa, mener LO.

NHO: – Kan svekke forankring av trepartssamarbeidet

Også NHO viser til at statlige utdanningsmyndigheter er forpliktet av ILO-konvensjonen til å utforme og gjennomføre politikk, retningslinjer og tiltak for yrkesveiledning og yrkesopplæring i samarbeid med arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner.

p

NHO viser i en foreløpig kommentar til at utvalget blant annet foreslår at SRY, faglige råd, læreplangrupper og klagenemnder for fag- og svenneprøver ikke lenger skal være omtalt i opplæringsloven.

– NHO mener at omtalen i opplæringsloven sikrer trepartssamarbeidets forankring og legitimitet. Å fjerne omtalen fra lovverket og bruke rådene med «klokskap», som utvalget foreslår, vil kunne svekke partenes innflytelse, sier Mari Sundli Tveit, direktør for politikk i NHO, i en kommentar som NHO publiserte på sin nettside i går.

Mener lærlingenes rettigheter svekkes

LO mener også at flere forslag fra utvalget vil svekke lærlingenes rettigheter. LO er kritisk til at utvalget vil bruke «lærling» og «kontrakt om opplæring» som fellesbetegnelser for alle som får fagopplæring i bedrift. Det vil bety at man ikke lenger vil skille mellom det som i dag er lærlinger og lærekandidater, eller andre med praksis i virksomheter som ikke er ordinære lærlinger.

– LO mener det er hensiktsmessig å beholde de ulike begrepene, for å klargjøre hvilken ordning hun eller han deltar på. Lærlingenes rettigheter foreslås også svekket ved at de ikke lenger skal få tilgang på PP-tjenester, kommenterer Trude Tinnlund.

Svekker yrkesopplæringsnemndene

NHO viser til at utvalget foreslår at yrkesopplæringsnemndenes råd ikke lenger skal tillegges avgjørende vekt, men heller stor vekt, fordi fylkeskommunene skal ha overordnet ansvar for videregående opplæring.

p

– NHO er sterkt uenig i dette forslaget. Vi mener derimot at y-nemndenes råd bør tillegges avgjørende innflytelse, er en av kommentarene fra Sundli Tveit.

Også LO er kritisk til forslaget.

Uklart om opplæringskontorenes rolle

Både LO og NHO viser til at utvalget vil fjerne lovgrunnlaget for opplæringskontorene, som i dag kan tegne lærekontrakter på vegne av bedrifter som tar inn lærlinger. Hvis forslaget blir vedtatt vil ikke opplæringskontorene i framtida kunne godkjennes som lærebedrifter. Det er ikke forslått noe alternativ til hvordan deres virksomhet skal forankres videre, påpeker LO.

– Det at opplæringskontorene ikke kan tegne lærekontrakter på vegne av medlemsbedriftene innebærer en betydelig økning av det administrative arbeidet for den enkelte lærebedrift, advarer Mari Sundli Tveit i NHO.

Både LO og NHO skal nå se nærmere på forslagene fra opplæringslovutvalget, som skal sendes på høring i januar.

IL0-konvensjon nr. 142

Konvensjon om yrkesrettledning og yrkesopplæring.

• Ratifisert av Norge i 1976.

• Forplikter statene til å utforme og gjennomføre politikk, retningslinjer og tiltak på yrkesveiledning og yrkesopplæring i samarbeid med arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner.

Opplæringslovutvalget

• Ekspertutvalg oppnevnt 22. september 2017.

• • La fram rapporten «Ny opplæringslov» (NOU 2019: 23) 13. desember 2019.

Annonse

Flere saker

Annonse

IL0-konvensjon nr. 142

Konvensjon om yrkesrettledning og yrkesopplæring.

• Ratifisert av Norge i 1976.

• Forplikter statene til å utforme og gjennomføre politikk, retningslinjer og tiltak på yrkesveiledning og yrkesopplæring i samarbeid med arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner.

Opplæringslovutvalget

• Ekspertutvalg oppnevnt 22. september 2017.

• • La fram rapporten «Ny opplæringslov» (NOU 2019: 23) 13. desember 2019.