JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Læreplass

Amalie har tjent penger fra hun var 18 år – nå skal hun lokke flere inn i yrket

Energimontøren har et tydelig råd til rådgivere i ungdomsskolen.
Amalie har ansvar for nesten 40 lærlinger, nå er hun på jakt etter flere

Amalie har ansvar for nesten 40 lærlinger, nå er hun på jakt etter flere

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Hun har ikke sett seg tilbake en eneste gang etter at hun valgte en karriere som energimontør.

I dag er Amalie Thunold Matthiesen lærlingansvarlig, en stilling hun begynte i for ett år siden.

Hun har vært med på å ansette et kull med lærlinger allerede. Nå venter et nytt.

Søknadsfristen for en læreplass hos nettselskapet er i år 18. februar.

Nettverk traff henne på stand for arbeidsgiveren under Utdanningsmessen i Grieghallen i Bergen. Der møtte hun unge elever fra ungdomsskoler og videregående skoler som skulle finne ut hvilke linjevalg de ønsker å ta.

Frister med stolpesko og droner

Og Amalie og hennes arbeidskolleger fristet så godt de kunne, blant annet med en mobil mast, der de som ville kunne prøve å klatre med stolpesko – en ferdighet energimontører må kunne mestre.

Innendørs var det blant annet utstilt en drone, som begynner å bli et vanlig arbeidsverktøy i energibransjen.

Der fikk elevene også møte lærlinger som er i gang med læretiden sin.

BKK tilbyr hvert år læreplasser i energimontørfaget på selskapets mange lokasjoner i Vestland. De siste årene har de tatt inn et sted mellom 10 og 15 lærlinger hvert år, både jenter og gutter.

Med en læretid på to og et halvt år, betyr det at nettselskapet har inne tre kull samtidig, noe som betyr oppimot 40 lærlinger, fordelt på hele dekningsområdet til selskapet, som strekker seg fra Etne i sør til Nordfjord i nord.

En av lærlingene er Elisabeth Sætre (19), som startet i læra i fjor høst. Hun flyttet fra Gratangen i Sør-Troms til Bergen, fordi hun syntes BKKs opplegg for lærlinger var så bra.

FLYTTET 160 MIL: Elisabeth Sætre flyttet fra Gratangen i Sør-Troms til Bergen for å bli energimontørlærling hos BKK.

FLYTTET 160 MIL: Elisabeth Sætre flyttet fra Gratangen i Sør-Troms til Bergen for å bli energimontørlærling hos BKK.

Knut Viggen

Infouker og klatrepark

Amalie forteller at lærlingtilværelsen starter med fem infouker på selskapets kontor på Kokstad fra august, der det også er en egen klatrepark.

Der får lærlingene en generell innføring i faget og de får hilse på sine ledere.

Etter infoukene blir de plassert med hver sin veileder i seks måneder. Selskapet arrangerer også en egen faguke, der alle får prøve seg og blant annet i ro og mak ta en høyspent-skjøt.

De kjører også påbygging til generell studiekompetanse, som betyr fem uker med teori rett før VG3-eksamen.

– Vi synes det vi har fått til fungerer veldig greit. Og at det kommer folk langveisfra for å starte her, viser jo at det opplegget vi har er etter hvert godt kjent og anses som bra, mener Amalie.

– Får alle jobb i BKK etter endt fagbrev?

– Nei, selv om vi alltid ansetter noen av lærlingene, rekrutterer vi flere enn vi har behov for. Vi føler at vi har et ansvar for hele bransjen og har et godt samarbeid med fylkeskommunen. Og alle som har gått fra oss ut med fagbrev har fått jobb, enten hos oss eller i andre firma, sier Amalie.

– Det er et utrolig kjekt yrke, med varierte arbeidsdager. Det er få som mistrives med yrkesvalget. Du får oppleve mye spennende, prøve kult utstyr, sier Amalie.

Hun mener rådgivere i ungdomsskolene må bli flinkere til å fremsnakke yrkesfagene.

– Vi trenger arbeidere! Og så er læretida betalt. De siste seks månedene tjener du faktisk like mye som en montør. For å ta meg selv, jeg kom meg på denne måten tidlig ut i boligmarkedet, sier Amalie – som er fra Os, der hun også hadde læretiden sin.

Opptak på videregående: Alberte (24) la politikken på hylla for å bli industrimekaniker: – Det er aldri for seint å snu

MED STOLPESKO:Håkon Røed fra Årstad videregående skole får prøve seg med stolpesko på BKKs utendørsstand ved Grieghallen.

MED STOLPESKO:Håkon Røed fra Årstad videregående skole får prøve seg med stolpesko på BKKs utendørsstand ved Grieghallen.

Knut Viggen

Knut Viggen

Annonse
Annonse