Hygiene i ambulanser:
Ambulansearbeidere løste hygieneproblem i ambulansen
Nå er det slutt på at spritflaskene festes med sportsteip i ambulansen.
– I en ambulanse må man tenke på hygiene, mener Birger Aftret (t.v.) og Hans Sigvart Hansen og – ambulansearbeidere og oppfinnere.
Privat
baj@fagbladet.no
De to oppfinnerne, Hans Sigvart Hansen og Birger Aftret fra Selbu, har utviklet en løsning for å henge opp desinfeksjonsflasker i egne holdere som enten kan festes på stang eller rett på veggen. Holderen er allerede levert til alle ambulansene i Sykehuset Innlandet og til Ambulansetjenesten i Midt-Norge.
– Vi har jo ikke hatt noen gode løsninger på dette tidligere. Flaskene ble teipet fast med sportsteip i ambulansen. Flaskene var plassert på rett plass, men ikke festet på en forsvarlig måte, mente vi. I en ambulanse må man tenke på hygiene, men når man byttet flasker, måtte man skjære over teipen og feste den nye flasken med ny teip. Da ble man sittende igjen med mye teiprester i bilen som er uhygienisk, forklarer Hansen.
De to karene satte derfor seg ned med mål om løse dette problemet og lage noe solid som også var godkjent for bruk i ambulanse. At koronakrisen skulle treffe Norge midt i produksjonen var dog helt tilfeldig, opplyser Hansen.
– Ideen kom lenge før jul, så dette er egentlig ikke koronarelatert i det hele tatt, forteller oppfinneren.
Der man før teipet fast desinfeksjonsflaskene med sportsteip, kan den nye holderen enten festes på vegg eller på stangen ved hjelp av festebraketten.
Privat
Solide saker
Som hos alle andre viktige produkter hadde også denne noen barnesykdommer. Blant annet passet den første versjonen kun til Mercedes-ambulanser. Da var det rett tilbake til tegnebordet og ta en prat med produsenten av braketten. I dag har holderen universalfester og passer dermed til alle ambulanser uansett merke eller modell.
Braketten har også kravspesifikasjon som er langt over kravet for innfesting av utstyr i ambulanser, forklarer Hansen.
– Alt medisinsk utstyr skal tåle 10G, men det er ikke noe krav til G-testing av ikke-medisinsk utstyr som braketten er å regne som. Likevel tåler den langt mer enn 10G, forklarer Hansen.
Klammerfestene blir til daglig brukt på utstyr ment for oljevirksomheten i Nordsjøen, og er derfor meget solide saker. Noe en ambulanseprodusent også hadde bemerket overfor Hansen da han fastslo:
– «Det utstyret dere har laget er det siste som løsner på ambulansen», humrer Hansen.
Festebraketten er allerede levert til alle ambulansene i Sykehuset Innlandet og til Ambulansetjenesten i Midt-Norge.
Privat
Lang erfaring
Braketten er allerede levert til alle ambulansene i Sykehuset Innlandet og til Ambulansetjenesten i Midt-Norge. Også sykehjemmet på hjemstedet Selbu har fått en montert på medisintralla, forklarer Hansen.
– Og Nordlandssykehuset tok kontakt i går. Private har også tatt kontakt, og vi har levert til frisørsalong også. Det er veldig artig at også de ser nytten av dette, sier han.
Nå har de også utviklet et produkt nummer to. En ny holder til 300 mml kanylbokser.
Der Aftret er utdannet anestesisykepleier i tillegg til ambulansearbeider og paramedic, er Hansen utdannet ambulansearbeider og paramedic. Samlet sett har de mellom 50 og 60 års erfaring fra jobben og har i tillegg utenlandstjeneste fra Forsvaret.
De to ambulansearbeiderne har liten tro på at braketten, som koster 179 kroner pluss moms i utsalg, skal gjøre dem begge til millionærer:
– Vi tjener ikke store penger på dette, men det gjør ingenting. Vi sitter igjen med gleden av å gjøre noe for andre. Dessuten vi har jo lønna vår fra ambulansen. Det er ikke noe butikk i seg selv, men det er artig å levere noe, og at vi som jobber i ambulansetjenesten får til å lage noe til oss selv som fungerer. Det mener jeg er innafor, sier Hans Sigvart Hansen.