JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen i USA:

Amerikanske arbeidsløse får mer i trygd enn de fikk i lønn

Takket være et statlig bidrag på 600 dollar i uken er det mange lavtlønte arbeidsløse som tjener på at de har mistet jobben.
SOLIDARISK: Amerikanske arbeidere kan glede seg over at lavtlønte arbeidsløse kommer godt ut av krisen takket være et ekstra statlig tillegg til ledighetstrygden på 600 dollar i uken.

SOLIDARISK: Amerikanske arbeidere kan glede seg over at lavtlønte arbeidsløse kommer godt ut av krisen takket være et ekstra statlig tillegg til ledighetstrygden på 600 dollar i uken.

Arkivfoto: Erlend Angelo

sym@lomedia.no

Ifølge New York Times vil arbeidsløse i delstater som Maine, New Mexico og Idaho få utbetalt et beløp som i gjennomsnitt ligger godt over 120 prosent av inntekten de hadde.

Sosialt bra

Det største spranget finner vi i den fattige delstaten Mississippi hvor arbeidsløse i gjennomsnitt har en ledighetstrygd som tilsvarer 31 prosent av lønna. Med det ekstra statlige (federal) tillegget på 600 dollar i uken, vil de ledige nå tjene 119 prosent av inntekten som arbeidstaker. Og det er spesielt lavlønnsgruppene som tjener på ordningen.

Gjennomsnitt årsaken

Bakgrunnen for disse utslagene er ifølge New York Times, at de ekstra 600 dollarene var ment å gi de arbeidsløse en trygd som tilsvarte rundt hundre prosent av lønna. Regnestykket baserer seg på at den gjennomsnittlige ledighetstrygden ved utgangen av 2019 var på rundt 372 dollar i uka, noe som tilsvarer 38 prosent av inntekten.

Plusser du på 600 dollar skal du da være på rundt hundre prosent av en gjennomsnitts inntekt for dem som har mistet jobbene. Men siden både inntektsnivået og nivået på ledighetstrygden varierer mye fra delstat til delstat, innebærer dette ekstra statlige tillegget at mange ledige kommer godt ut av krisen. Oversikten til avisa viser at det gjelder et flertall av delstatene.

Usikker framtid

Men så langt er det bare bevilget krisepenger ut juli. Og mange amerikanske arbeidsløse har så langt ikke fått utbetalt én eneste dollar fordi byråkratiet ikke klarer å håndtere eksplosjonen av antallet arbeidsløse.

Warning
Annonse
Annonse