JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestina

Anerkjennelsen fra Norge ga ambassadøren nytt håp

I passet hennes har det alltid stått «statsløs». Nå har Marie Antoinette Sedin, den palestinske ambassadøren i Norge, et håp om at hun en gang kan kalle seg palestinsk statsborger.
Her er Marie Antoinette Sedin som nyinnsatt  ambassadør i høytidelig audiens på Slottet. Bildet er fra 2018

Her er Marie Antoinette Sedin som nyinnsatt ambassadør i høytidelig audiens på Slottet. Bildet er fra 2018

Heidi Kvalø Engelund

Nina.hanssen@lomedia.no

– Det var et modig grep av Norge å anerkjenne Palestina som egen stat. Takk. Det gir håp om at vi blir sett, sier Sedin da vi møter henne denne uka.

Onsdag morgen ble hektiske for Sedin, som i tillegg til å være vertinne til en delegasjon med religiøse ledere, fikk hilsninger på fra hele verden til kontoret.

Ung tillitsvalgt: Ahmad (20) håper anerkjennelsen av Palestina som stat ikke bare blir symbolsk

Blomsterhav og håp

Den palestinske ambassadøren fikk også besøk av NRK Dagsrevyen så hun offisielt kunne takke for blomstene og for at Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide nå endelig bekreftet at Norge anerkjenner Palestina som en egen stat.

– Endelig. Det er et skritt på veien til en tostatsløsning, men vi feirer selvsagt ikke ennå mens folk dør, lider, er syke, får verken medisin eller mat, sier hun stille.

På hennes eget ID-kort står det fortsatt «stateless», selv om hun er diplomat, slik det gjør for mange millioner palestinere i verden.

– Kanskje kan vi få eget pass der vi kan vise at vi faktisk er humane palestinske borgere. Litt mer verdighet? sier hun, som har bodd mange år i skandinaviske land.

Hun har bodd både i Sverige, Danmark, Ungarn og Norge. Mens forhandlingene om Oslo-avtalene pågikk, bodde hun i Betlehem. Den fredsprosessen og drømmen om en statsløsning ble raskt knust.

ANERKJENT: Norge anerkjenner den palestinske staten.

ANERKJENT: Norge anerkjenner den palestinske staten.

Hanna Skotheim

Nytt håp om fred

Selv om nyheten om at Norge nå anerkjenner Palestina vakte både glede og forargelse på onsdag, så sier Sedin at palestinere flest i Midtøsten ikke har feiret dette.

– Mange kjenner fortsatt smerten og den fortvilede situasjonen i Gaza, så det er nok ikke mange som kjenner gleden. Men jeg tenker at anerkjennelsen fra Norge gir oss et nytt håp og er et tydelig signal om at vi blir sett av andre, sier hun.

Norge blir da det 144. landet av FNs 193 medlemsland som anerkjenner Palestina. Denne uka erklærte også Irland og Spania at de anerkjenner Palestina som stat. Denne nyheten vakte reaksjoner verden over, også i Israel, som ble egen stat i 1948.

Raymond Johansen om anerkjennelsen av Palestina: – Kan få sin rettmessige plass rundt bordet

Reaksjoner

Det at Israel svarte umiddelbart med å kalle hjem sin ambassadør i Oslo og meldte til verden at de mener Norge og Irland har hensikt å sende budskap om at terrorisme lønner seg, overrasker ikke Sedin.

– Det er jo slik de alltid reagerer. Jeg er sikker på at de aldri vil trekke sin ambassade og kutte sine bånd til Norge, sier hun.

Sedin har visst lenge at den norske regjeringen har diskutert dette, men ventet på den riktige timingen.

22. mai skjedde det. På pressekonferansen sa statsminister Støre at timingen nå var riktig:

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre.

Støre sa videre at fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat.

På en felles pressekonferanse sa utenriksminister Barth Eide at Norge, gjennom sin lederrolle i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), har vært en av de klareste forkjemperne for det palestinske statsbyggingsprosjektet.

Han la til at Norge nå har klare forventninger til at den nye palestinske regjeringen fortsetter arbeidet med demokratiske reformer, styrker rettsvesenet og bekjemper korrupsjon.

Parallelt med at Norge sier dette, er det økt oppslutning om å anerkjenne Palestina som egen stat i FN og økt støtte i Europa. Og ifølge Støre og Barth Eide viser den katastrofale situasjonen i Gaza og uroen i regionen et sterkt behov for å støtte de arabiske landenes visjon om fred i regionen.

Siden Oslo-avtalene for drøyt 30 år siden, har mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert så langt, så nå velger de altså en annen tilnærming.

Det er den palestinske ambassadøren glad for.

Håp om fred i en krig

– I dag er jeg takknemlig for den norske støtten og ser på dette som et steg i retning av at vi skal bygge vår egen stat, sier Marie Antoninette Sedin.

Hun er glad for at Norge nå går i bresjen for å sette mer fart på saken, men er samtidig klar over at det er en lang og kronglete vei.

Amerikanerne har sagt de støtter en tostatsløsning, men er mer kritiske til ensidig anerkjennelse av Palestina.

Warning
Annonse
Annonse