JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-avtalen

Anklager deler av fagbevegelsen for å stå sammen med NHO

Unio, YS og Akademikerne angriper LO som kjemper for sykelønna, og det er helt utrolig, sier Fagforbundet-lederen.
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er skarp i kritikken av YS, Unio og Akademikerne. Hun mener de løper arbeidsgivernes ærend i spørsmålet om sykelønn.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er skarp i kritikken av YS, Unio og Akademikerne. Hun mener de løper arbeidsgivernes ærend i spørsmålet om sykelønn.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– LO kjemper nå en beinhard kamp for sykelønna til norske arbeidsfolk, også medlemmene i forbundene som ikke er med i LO, sier leder i Fagforbundet Mette Nord.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er knallhard i kritikken av dem som ikke brøt forhandlingene med NHO om ny IA-avtale.

Hun mener det er «helt utrolig at de andre hovedsammenslutningene ikke vil stå sammen med oss for å hindre at folk taper på å bli syke».

– Isteden velger Unio, YS og Akademikerne å angripe LO, sier hun og viser til de andre store hovedsammenslutningene av fagforbund.

Nord sier det slik:

– De står sammen med NHO, som kjemper for at arbeidsfolk skal få dårligere vilkår ved sykdom, og angriper dem som kjemper for sykelønnsordninga, sier hun i intervju med FriFagbevegelse.

– På folks side

FriFagbevegelse skrev i går om den knallharde kritikken som YS, Unio og Akademikerne retter mot LO.

I dag svarer Mette Nord, leder i LOs største forbund, på tiltale.

De tre organisasjonene hevder LO ikke ville være med på «at partene fortsetter samarbeidet om å redusere sykefraværet under IA-avtalen.»

Dette har ført til «at partene nå sitter igjen uten noen som helst innflytelse», skrev YS, Unio og Akademikerne i en felles uttalelse.

– LO og Fagforbundet står på folk sin side, mens Unio, YS og Akademikerne har stilt seg sammen med NHO og de andre arbeidsgiverne i sykelønnskampen, mener Mette Nord.

Mange kan ikke ha hjemmekontor

Mette Nord mener det er viktig for fagbevegelsen å sikre at arbeidsfolk er økonomisk trygge når de er syke. Det skal ikke være et klasseskille mellom dem som må møte på jobb og dem som kan ha hjemmekontor.

Mange av Fagforbundets medlemmer blir syke av arbeidet sitt, sier Nord.

Hvis sykefraværet skal ned, kan en se på tiltak knytta til arbeidsbelastning, underbemanning og andre forhold på jobb, mener Fagforbundet.

– I IA-forhandlingene var det enighet om mange av tiltakene som ble foreslått til ny avtale. Men helt i sluttspurten av forhandlingene registrerer vi at det kun er LO som står opp for at arbeidsfolk skal få full lønn under sykdom, sier Nord.

LO brøt fordi forslaget til avtale sa at avtalen bare skulle gjelde «under denne regjering».

– Det vil si at avtalen er i spill, hvis vi får en ny regjering. Dette er kjempealvorlig, sier Fagforbundet-lederen.

– Nødvendig med fire år

IA-avtalen har vanligvis vart i fireårs-perioder. Mette Nord sier det er nødvendig med så lange perioder for å kunne gjennomføre store viktige tiltak, og forske på utviklingen.

I Fagforbundet har de nå startet et stort forskningsprogram sammen med Sintef om sykefraværet i 13 yrker.

De skal følge arbeidstakerne i 10 år for å lære mer om hvordan sykefraværet utvikler seg.

Yrkene det dreier seg om er for eksempel bussjåfører, helsefagarbeidere og barnehageansatte. Nå er den første runden med spørsmål gjennomført.

Hva svarte de? Hele 43 prosent har hatt sykefravær med bakgrunn i jobben sin, forteller Nord.

NHO åpner for å se til Sverige

NHO sier de er åpne for å se på kutt i sykelønna.

– Det er mange måter å gjøre det på som egenandel, karensdag eller kutt i ytelser, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid til Aftenposten nylig.

Et annet signal om hvilken vei NHO vil gå, kom de med i Aftenposten i går.

Man kan hente ideer fra den svenske modellen, sa NHOs Nina Melsom.

I Sverige har de en mye dårligere sykelønnsordning enn i Norge. I Sverige får man:

• Karensdag, som betyr at arbeidstakeren ikke får betalt den første dagen ved sykdom.

• 80 prosent lønn under sykdom.

• Sykelønna blir avkortet krone for krone dersom tariffavtale gir mer enn 90 prosent i sykelønn.

Halvparten har ingen bufferkonto

I en undersøkelse Fagforbundet har gjort blant sine medlemmer svarer halvparten at de mangler en økonomisk buffer. Hvis de får en plutselig ekstraregning på 10.000 kroner, vil halvparten av Fagforbundets medlemmer ikke klare å betale den.

– Dersom en får kutt i sykelønna vil det ramme våre medlemmer hardt økonomisk, sier forbundslederen.

De fleste medlemmene i Fagforbundet jobber i kommunesektoren og har full lønn under sykdom i tariffavtalen. Forbundet har også mange medlemmer i privat sektor som vil rammes av et sykelønnskutt.

Den norske modellen på spill

Nord er overrasket over at NHO går så hardt ut.

Partssamarbeidet har sikra den høye sysselsettingen og at en setter tæring etter næring. De setter hele den norske modellen på spill, mener hun.

– Men har Fagforbundet noen forslag til hvordan en kan få ned sykefraværet?

– Dersom en oppretter hele faste stillinger og har nok bemanning, vil det hjelpe mye. Det er mulig å få ned fraværet hvis en jobber systematisk med dette, avslutter Nord.

Warning
Annonse
Annonse