Aps Arild Grande mener partiets forslag gjør det lettere å sikre seriøse arbeidsforhold når kommunen henter inn leverandører gjennom anbud.
Jan-Erik Østlie
Handlingsrommet i EØS-avtalen:
Ap krever mer makt til politikere som vil kvitte seg med useriøse arbeidsgivere: – Pris skal ikke veie tyngst
Aps Arild Grande mener ny EU-dom om arbeidsvilkår viser hvilke muligheter Norge har til å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen.
ida.bing@lomedia.no
I offentlige anskaffelser blir prisen ofte sterkt vektlagt, noe som gjør at tilbydere med dårligst lønns- og arbeidsvilkår ofte vinner anbudet.
Men det går an å utelukke tilbydere som for eksempel ikke har skikkelige arbeidsforhold, uten at dette er i strid med anskaffelsesregelverket, mener Ap.
Krav til arbeidsvilkår
Ifølge Grande og Ap finnes det rom i regelverket for å hindre at det blir konkurrert på dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Partiet har derfor fremmet et nytt forslag for Stortinget.
– Det finnes en rekke tilfeller hvor fylkespolitikere er usikre på handlingsrommet de har, og utelukkende går etter pris – for da er man helt sikker på å holde seg innenfor regelverket. Men slik det blir med dette forslaget, blir det rom for å la sosiale hensyn bli mer tungtveiende enn pris, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) til FriFagbevegelse.
Arbeiderpartiet mener at en ny prinsipiell dom fra EU-domstolen viser at krav om arbeidsvilkår, miljø og sosiale hensyn kan stilles til leverandører i anbudet, uten at det er en ulovlig konkurransebegrensning.
EU-dom fra Italia som skoleeksempel
I dommen fra 30. januar i år hadde klageren i saken en underleverandør som ikke hadde åpnet opp for rett til å arbeide for personer med nedsatt funksjonsevne. Saken gikk ut på om muligheten til å avvise leverandøren var til stede i en offentlig anskaffelse.
EU-domstolen slo fast at man kan avvise en tilbyder dersom det kan dokumenteres at miljø-, sosial- og arbeidsrettslige hensyn ikke etterleves, og at EUs innkjøpsregelverk åpner for dette.
Det er opp til nasjonale myndigheter å fastsette vilkårene og kravene for en slik avvisning, og innkjøpsregelverket er ikke til hinder for nasjonal lovgiving som sikrer arbeidsvilkår og sosiale hensyn, heter det i dommen.
Kan overføres til Norge
Grande mener at EU-dommen klargjør at handlingsrommet for å fremme seriøsitet i offentlige anbud er større enn tidligere antatt, og at dommen også er førende for norske forhold.
– Dette er en sak som viser handlingsrommet innenfor EØS-avtalen. Nå kan ikke lenger rådmennene stoppe folkevalgte som ønsker å bidra til seriøse arbeidsforhold med begrunnelse i at det vil bli stoppet av domstolene.
Les også: Senterpartiet ville ikke utfordre EØS-avtalen – stemte ned forslag om tariff-krav i anbud
Seriøsitet skal likestilles
Forslaget fra Ap skal ikke opp til behandling på Stortinget igjen før til høsten.
I forslaget står det at miljø-, sosial- og arbeidsrettslige forhold skal likestilles med de øvrige grunnleggende prinsippene i anskaffelsesloven.
– Politikerne kan legge inn kriterier som sikrer at oppdrag går til leverandører som er seriøse tilbydere, hvor det stilles krav til fagarbeidere, lønn, og fagkompetanse, for eksempel, forklarer Grande.
Slike kriterier vil likestilles med prinsipper som allerede er på plass i anskaffelsesloven, som konkurranse, likebehandling og etterprøvbarhet.
Lønns- og arbeidsvilkår
I dagens anskaffelsesforskrift heter det at oppdragsgiver skal velge tilbudet på grunnlag av den laveste prisen, den laveste kostnaden, eller det beste forholdet mellom pris, kostnad og kvalitet.
– Med vårt nye forslag vil det være helt tydelig at hensynet til konkurranse og markedsadgang ikke skal ha forrang foran hensynet til lønns- og arbeidsvilkår, sier Grande.
Grande viser til at anbud på vegne av bedrifter i kommunene ofte har priskriteriet som vektes høyest, og at kvalitet og andre forhold vektlegges lavere. Det gjør at pris blir avgjørende. Og at det i offentlige anbudskonkurranser ofte er vanskeligere å avvise useriøse tilbydere og stille krav til kontraktsvilkår som for eksempel motvirker sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Han legger til:
– Med dette forslaget får også folkevalgte som ønsker å ta ansvar for seriøst arbeidsliv, et viktig verktøy. De seriøse bedriftene vil få bedre muligheter til å vinne konkurransen mot de useriøse.
Støttes av LO
LO-sekretær Trude Tinnlund sier at LO stiller seg bak Aps forslag.
– Altfor lenge var det sånn at det offentlige bare skulle jage lavest mulig pris ved offentlige anbud. Det har skapt et umenneskelig press på lønns- og arbeidsvilkår, senket kvaliteten på arbeidet som er blitt gjort, og ført til dårlige investeringer både i bygg og i kompetansen vi trenger, sier Tinnlund.
Hun legger til:
– Nå er vi i ferd med å snu denne negative trenden. Ved å vektlegge sosiale og miljømessige krav, hever vi standarden både på arbeidsmiljøet vi jobber i og de fysiske miljøene vi skal ferdes i, gå på skole, jobbe og bli gamle i.
Omfatter innkjøp for 500 milliarder
Kommunal sektor bestiller for 500 milliarder kroner i året. Innkjøpsmakten er såpass stor, at det følger med et ansvar for å sørge for ryddige og seriøse forhold i norsk arbeidsliv, påpeker Arbeiderpartiet.
– Forslaget kan gi de folkevalgte bedre mulighet til å sikre at kommuner og fylker tar dette ansvaret, sier Grande.
Forslaget kan ha en stor positiv effekt på arbeidslivet og sikre de seriøse bedriftene hvis dette får flertall på Stortinget, påpeker han.
Men om det vil skje, er han imidlertid noe usikker på:
– Hvis man vil bruke politisk vilje til å få til ting i arbeidslivet, så har vi en kjempemulighet her, men vi må vel innrømme at vi har lite tro på at partiene på høyresida vil slutte seg til det.
Foreløpig har ikke Ap fått signaler fra de andre partiene, men Grande påpeker at de forutsetter en god rødgrønn oppslutning.
– Men hvis vi kommer til enighet på venstresiden, vil dette være noe vi tar med oss videre om vi kommer i regjering, sier Grande.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox
NRK kan gå i svart fra midnatt
GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.
Petter Pettersen
Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet
Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?
FriFagbevegelse/NTB