JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalget 2023:

Ap tar nye grep før neste lokalvalg. I spissen står en ordfører og en LO-topp

Det går en rød tråd gjennom hele Ap når partiet nå har startet forberedelsene til lokalvalget i 2023.
LO-.sekretær Terje O. Olsson (t.v.), partisekretær Kjersti Stenseng i Ap og ordfører i Rælingen kommune, Ståle Grøtte (Ap), er sentrale i utvalgsarbeidet.

LO-.sekretær Terje O. Olsson (t.v.), partisekretær Kjersti Stenseng i Ap og ordfører i Rælingen kommune, Ståle Grøtte (Ap), er sentrale i utvalgsarbeidet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det sentrale lokalpolitiske utvalget som skal legge grunnlaget for den politiske Ap-valgkampen i 2023, har allerede startet arbeidet. Ståle Grøtte, Aps ordfører i Rælingen, leder utvalget, mens LO-sekretær Terje O. Olsson skal representere fagbevegelsens interesser.

– Dette er starten på Norges største demokratiprosjekt. Den største parten på arbeidstakersiden og landets største parti går sammen om å legge grunnlaget for 357 kommuners lokalvalgkamp. Vi skal legge grunnlaget før det følges opp lokalt i kommunene, sier Ståle Grøtte til FriFagbevegelse.

Les også: Treng du permisjon med lønn? Dette har du krav på

En rød tråd

Partisekretær Kjersti Stenseng mener det skal gå en rød tråd gjennom alle deler av partiet. Fra regjering til ordførere og kommunestyrene.

– Vi skal levere på Hurdalsplattformen, som har mange saker som er viktige for folk i landets kommuner, og gratis SFO, reduserte barnehagepriser, hele og faste stillinger og nye arbeidsplasser lokalt. Det er viktige saker nasjonalt så vel som lokalt, sier Stenseng til FriFagbevegelse.

– Nå skal vi få innspill til og diskutere sakene som bør legge grunnlaget for den lokale prosessen før valgkampen. Å få det beste samspillet her er utrolig viktig, legger hun til.

På landsstyremøtet i mars skal det legges fram en lokalpolitisk uttalelse. Så skal den lokale prosessen overta jobben.

Beholde flest mulig

Målet er å beholde flest mulig ordførere og samtidig gjenvinne små kommuner og byer.

– Det er allerede Ap og Sp som er de store ordfører-partiene. Det er det liten tvil om. Vi skal vinne flere posisjoner ved valget, sier Ståle Grøtte.

– Det som er viktig for å nå denne målsettingen er politikkens innhold. Politikkens mål er et samfunn med sterke fellesskap, som tar vare på eldre og barn, og en god politikk for klima og næringsutvikling. Selv om de lokale utgangspunktene kan være litt ulike, er målet det samme. Det er retningen for dette arbeidet som er viktig, mener han.

LO-sekretær Terje O. Olsson skal først og fremst bidra med politikk som er viktig for fagbevegelsen.

– Det bevilges bra med penger ute i kommunene. Spørsmålet er hvordan man skal bruke pengene best mulig og treffe velgerskaren, sier han.

– Samtidig skal jeg forsøke å bidra til hvordan vi skal drive selve valgkampen. Der har vi mer å gå på, sier Olsson.

Før høstens stortingsvalg lå Ap an til å få en oppslutning på 30 prosent blant LOs medlemmer. Det endte med 40 prosent. LOs medlemmer gjorde en kjempeinnsats for å oppnå dette, Ifølge LO-sekretæren.

Mye krisehåndtering

Kjersti Stenseng er klar på at det helt siden 2019 har blitt mye krisehåndtering i norsk politikk. Både nasjonalt og lokalt.

Det merkes blant annet på oppslutningen for tiden. Ap har rast på meningsmålingene etter valgseieren. Selv om Ap vant valget, må partiet på mange måter skape en slags gjenreising.

– Likevel har regjeringen levert på det som er viktig i Hurdalsplattformen med fokus på heltidskultur og seriøsitet i arbeidslivet, sier Kjersti Stenseng.

– Og at velferdstjenestene skal være i fellesskapets regi, skyter Ståle Grøtte inn.

– Spørsmålet er om det er politikken eller markedskreftene som skal styre politikken. Vi har troen på at politikken virker, legger han til.

– LO, både sentralt og med Fagforbundet og de andre forbundene, er veldig viktige for oss. Ikke bare i en valgkamp, men også som en faglig hånd på hvilken politikk som er bra for arbeidsfolk, sier Grøtte.

– Det merker vi i kommunene. Vi har veldig godt samarbeid med forbundene til LO i kommunene. Det er viktig nasjonalt, men også lokalt at vi klarer å dra veksler på det, mener han.

Fått med deg denne? «Jeg må ringe Hans-Christian», tenkte Peggy da lønnsoppgjøret var ferdig. Da hadde han vært død i fire uker

Warning
Annonse
Annonse