Jenter i Midt-Østen er ivrige til å lære og lese, og de tar høyere utdanning. Men har vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet. Illustrasjonsfoto
David Ward
Arabias tilsidesatte kvinner
I Midt-Østen og Nord-Afrika er det flere kvinner enn menn som tar høyere utdannelse. Likevel kommer de bakerst i køen på arbeidsmarkedet
frifagbevegelse@lomedia.no
Den arabiske verdenen har gjennomgått kolossale forandringer i løpet av de siste årene. Den arabiske våren har gjort sitt til at denne delen av verden ser annerledes ut, men lenge før de sosiale protestene begynte, hadde det allerede skjedd reformer i mange deler av regionen.
Ifølge Verdensbanken gikk analfabetismen blant jordanske kvinner ned fra 45 % til 14 % mellom 1980 og 2002, og den samme tendensen finner vi mange andre steder. Tall fra Unesco forteller at marokkanske kvinner har opplevd en tilsvarende nedgang fra 75 % til 64 % i tiden 1990 - 2000. Nedgangen i det fattige Yemen har vært fra 87 % til 75 %, over alt i regionen blir forskjellen på kvinner og menn stadig mindre, og i Qatar har kvinner rett og slett gått forbi menn når det gjelder leseferdigheter.
Utdanning til arbeidsløshet
Midt-Østen og Nord-Afrika har sett en tilsvarende vekst i antall universiteter. I 2003 var det 233, og bare fem år senere var det økt til 385, i tillegg til 115 private universiteter. Og kvinnene benytter seg i stort omfang av de nye mulighetene. Det er ikke uvanlig at halvparten av studentene på et universitet i den arabiske verden er kvinner. Så tilsynelatende er alt bra, men i virkelighetens verden melder problemene seg når utdanningen er over.
Najah Buriqi fra det jordanske arbeidsdepartementet opplyser at landets universiteter hvert år spytter ut omkring 50.000 kandidater. Men det er bare halvparten som er i stand til å skaffe seg jobb, og her er det store flertallet menn.
Den arabiske våren har aldri nådd helt til Jordan, men de sosiale protestene ligger og ulmer rett under overflaten. Og akkurat nå forbereder unge jordanere seg på avsluttende universitetseksamener før de skal ut på arbeidsmarkedet, så nå er denne saken blitt et hett debattema.
Jakten på status
– Det er rett og slett en omvendt proporsjonalitet, sier den kvinnelige journalisten Rana Husseini. – Jo mer kvinner utdanner seg, dess dårligere virker mulighetene deres for å få jobb, mens det forholder seg stikk motsatt for menn. Det er et alvorlig problem.
Hun peker på flere forklaringer. Hun ser for eksempel en tendens til at kvinner velger humanistiske studier, mens menn går etter en mer teknisk orientert utdanning. Og en ingeniør har alltid lettere for å finne arbeid i Jordan en «en språkkyndig litteraturforsker», som hun formulerer det.
Men ut over det ser hun det hun vurderer som et generelt problem i den arabiske verden. Det går tilbake til grunnskolen, som hun beskriver som konservativ og utdatert. I skolen forventes guttene å være utadvendte og selvsikre, mens jentene skal være tilbakeholdende, og denne atferden holder seg hele veien opp gjennom utdanningssystemet, helt til de som unge voksne skal ut på arbeidsmarkedet.
– Det er med andre ord ikke nok å bygge universiteter, tilføyer Husseini. – Det er også noen kulturelle og strukturelle problemer som må tas tak i.
Men ved å kaste et blikk på det jordanske arbeidsmarkedet, så identifiserer Najah Buriqi enda et problem.
– Det er høy status i en universitetsutdannelse, men Jordan har ikke bruk for alle akademikerne, forklarer han.
– Vi satser hardt på å få de unge til å søke seg til tekniske skoler og fagskoler, for det er slike utdannelser arbeidsmarkedet har bruk for.
Arbeidsdepartementet i Amman gjør en stor innsats for jobbskaping, men ifølge Buriqi er det ofte migrantarbeidere fra den fjerne Østen som tar de nye jobbene. De har kvalifikasjonene og jordanerne vil ikke. Han snakker om at Jordan, og sannsynligvis også store deler av den arabiske verden, har akutt bruk for en ny arbeidskultur, men at dette skal gå naturlig hånd i hånd med gjennomgripende reformer av utdanningssystemet.
Jakten på frihet
Men hvordan står det så til i de rike oljeøkonomiene? Har kvinner bedre sjanser på arbeidsmarkedet der det er rikelig med penger?
Her er Qatar et godt eksempel. På universitetet i hovedstaden Doha utgjør kvinnene rundt to tredjedeler av de 8.000 studentene.
Kjønnsfordelingen på universitetet er i seg selv en del av forklaringen. Alle menn i emiratet er garantert en god og godt betalt stilling i det offentlige, uansett om de har en videregående utdanning eller ikke. Så mange har lav motivasjon for å ta den slitsomme veien gjennom universitetet, når de kan ta en kjapp snarvei direkte inn på arbeidsmarkedet.
Kvinnene kommer derimot bakerst i køen når de har tatt sin akademiske grad, og det er ingen garanti for at de overhodet får noe jobb. Så mange av dem bruker universitetsårene som en tid der de har friheten til å bevege seg ute i samfunnet, og ikke hele tiden være under familiens oppsyn mellom hjemmets fire vegger.
For tre år siden var kvinnene med under den egyptiske revolusjonen, på like fot med mennene, og mange andre steder i regionen håpet mange på at de sosiale protestene også ville føre til større likestilling. Dette håpet er ikke blitt innfridd, og derfor er den jordanske debatten om kvinner og utdanning relevant.
Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre