Dette er et opprop til alle realister, som ser konsekvensene av en rask avvikling av oljenæringen: Tør å legge fakta på bordet, skriver kronikkforfatteren.
Privat
Klimadebatt:
«Arbeiderpartiet må bli tøffere i møte med klimaungdom», skriver Equinor-elektriker Lone Stormoen
Jeg savner politikere som er tydelige på hvorfor oljen trengs, skriver Equinor-elektriker Lone Stormoen.
Klimadebatten har preget året. Ved flere anledninger har det vært både streik, opprop og engasjement for klimaet.
Men jeg savner motsvar i debattene som går. Min forståelse er at det er «in» å være klimaengasjert, også for ansvarlig politikere. Det virker som at partiene, spesielt Arbeiderpartiet, som tradisjonelt sett er et industriparti, ikke tør heve stemmen i debatten for å legge fakta på bordet. Man trenger ikke være klimaskeptiker for å engasjere seg.
p
I flere debatter, spesielt der ungdommer engasjerer seg, savner jeg at politikerne legger fram faktaopplysninger «ingen vil høre». Kanskje er partilederne redde for å bli stemplet som motpolen i debatten?
Erfarne politikere må stå i stormen
Vi trenger folk med erfaring, kunnskap og kompetanse til å ta de harde diskusjonene om hva konsekvensene er for å sette en sluttdato. I november arrangerte LO sin årlige olje- og gasskonferanse i Stavanger. Der var både LO, NHO, Arbeiderpartiet og Høyre representert. De var sammen enige om at en sluttdato ikke er lurt. Da vil vi automatisk miste kompetanse, ungdommer vil unngå utdanning innen næringen vår og kanskje i verste fall unngå yrkesfaglig utdanning.
Da jeg spurte de om hvilken strategi de har for å møte klimaungdommen, for å få dem med på omstillingen i stedet for avviklingen, trakk de fram oss unge som jobber i bransjen.
De ønsker å løfte frem engasjerte ungdommer som er stolte av jobben sin. Det er selvfølgelig positivt med ungdom som engasjerer seg i debatten, fra alle sider. Men selv ikke ungdommen som jobber i bransjen, kan se alle konsekvensene. Derfor er det viktig at vi sammen tar diskusjonen.
Honnør til Høyre
Det holder ikke lenger å si til ungdommene som streiker for klimaet at vi produserer oljen på den reneste måten. De trenger flere argumenter og fakta. Jeg savner dyktige politikere som tør å nevne alle konsekvensene ved nedlegging. Som tør å stå opp på debattene, for tør man ikke debattere så finner man ikke løsningene heller.
Jeg vil trekke fram Torbjørn Røe Isaksen, for han var den eneste på olje- og gasskonferansen som nevnte hvor viktig der er å stå i debatten og legge fakta på bordet.
Jeg er stolt over faget mitt, bransjen min, selskapet jeg jobber i og fagforeninga mi. Jeg vet hva som allerede blir gjort for å redusere utslipp. For omstillingen er ikke noe som skal skje, det skjer allerede. Vi er mange som daglig jobber med nye løsninger og morgendagens teknologi. Vi jobber med fangst av CO2, elektrifisering av plattformene og havvind. I tillegg til effektivisering og utvikling.
p
For å kunne fortsette med dette, må vi holde på kunnskapen. Og som nevnt tidligere kan vi risikere å miste dette ved å sette en sluttdato. Nemlig fordi ungdom unngår bransjen og utdanningen. Da sitter vi igjen med bølgen av pensjonister som gradvis vil ta med seg kunnskapen sin ut av bransjen.
Til alle realister der ute
Ringvirkningene av oljenæringen er fantastisk store. Skulle vi fjernet alt som har med næringen å gjøre, vil Norge rakne. Det holder ikke å si at vi skal finne nye arbeidsplasser til alle, for det vil vi ikke kunne klare. En ting er alle de som jobber offshore, på landanlegg eller direkte tilknytning til bransjen. En annen ting er alle de som jobber i leverandørbransjen til næringen. De som produserer og reparerer utstyr, leverer mat og vasker arbeidstøy. Det mest fantastiske med oljebransjen, synes jeg, er at de ansatte er spredd over hele landet vårt. På den måten sprer vi verdiskapningen i hele Norge!
Jeg er enig i at vi må finne andre måter å utnytte energi på, for å mette verdens energibehov. Men vi kan ikke sette en sluttdato for oljenæringen mens vi leter etter løsningene.
Så dette er et opprop til alle realister, som ser konsekvensene av en avvikling av oljenæringen nå med en gang. Tør å si det som det er, vi kommer ikke unna at fakta er fakta.
Men noen må tørre å si dem.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi